E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιαπωνία: Τέθηκε σε λειτουργία το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο

Η Ιαπωνία επιθυμεί η πυρηνική ενέργεια να καλύπτει το 20% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό έως το 2040

Δημοσίευση 21/1/2026 | 14:21

Ιαπωνία: Τέθηκε σε λειτουργία το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο

Η Ιαπωνία επανέφερε σε λειτουργία έναν αντιδραστήρα στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο του κόσμου, σχεδόν 15 χρόνια μετά την καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα που ανάγκασε τη χώρα να κλείσει όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της.

Ο αντιδραστήρας αριθ. 6 στο εργοστάσιο Kashiwazaki-Kariwa, βορειοδυτικά του Τόκιο, επανήλθε σε λειτουργία την Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου.

Η επανεκκίνηση καθυστέρησε κατά μία ημέρα λόγω βλάβης στο σύστημα συναγερμού και αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί εμπορικά τον επόμενο μήνα.

Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη στην επανεκκίνηση της πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία, η οποία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Ο έβδομος αντιδραστήρας δεν αναμένεται να επανεκκινήσει πριν από το 2030, ενώ οι υπόλοιποι πέντε ενδέχεται να τεθούν εκτός λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι ο σταθμός θα έχει πολύ μικρότερη παραγωγική ικανότητα από ό,τι όταν λειτουργούσαν και οι επτά αντιδραστήρες: 8,2 γιγαβάτ.

Η πυρηνική ενέργεια στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία, η οποία πάντα εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας, ήταν από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν την πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, αυτές οι φιλοδοξίες καταστράφηκαν το 2011 από αυτό που σήμερα έγινε γνωστή ως μία από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στην ιστορία.

Προκαλούμενη από τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία, η τήξη των αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι οδήγησε σε διαρροή ραδιενέργειας. Αυτό προκάλεσε προβλήματα στις τοπικές κοινότητες που εκκενώθηκαν, και πολλές από αυτές δεν έχουν επιστρέψει παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι είναι ασφαλές να το κάνουν.

Οι επικριτές λένε ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του σταθμού, Tokyo Electric Power Company (Tepco), δεν ήταν προετοιμασμένη και ότι η αντίδραση της εταιρείας και της κυβέρνησης δεν ήταν καλά συντονισμένη. Μια ανεξάρτητη κυβερνητική έκθεση χαρακτήρισε το συμβάν «ανθρωπογενή καταστροφή» και κατηγόρησε την Tepco, αν και αργότερα ένα δικαστήριο απάλλαξε τρεις από τους διευθυντές της από την κατηγορία της αμέλειας.

Ωστόσο, ο φόβος και η έλλειψη εμπιστοσύνης τροφοδότησαν την αντίθεση του κοινού στην πυρηνική ενέργεια και η Ιαπωνία ανέστειλε τη λειτουργία και των 54 αντιδραστήρων της λίγο μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Την τελευταία δεκαετία προσπαθεί να επαναφέρει σε λειτουργία αυτά τα εργοστάσια. Από το 2015, έχει επανεκκινήσει 15 από τους 33 λειτουργικούς αντιδραστήρες της. Το εργοστάσιο Kashiwazaki-Kariwa είναι το πρώτο από αυτά που ανήκουν στην Tepco που επανεκκινήθηκε.

Πριν από το 2011, η πυρηνική ενέργεια κάλυπτε σχεδόν το 30% των αναγκών της Ιαπωνίας σε ηλεκτρική ενέργεια και η χώρα σχεδίαζε να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 50% έως το 2030. Το ενεργειακό της σχέδιο που παρουσιάστηκε πέρυσι αποκάλυψε έναν πιο μετριοπαθή στόχο: η Ιαπωνία επιθυμεί η πυρηνική ενέργεια να καλύπτει το 20% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια έως το 2040.

Ακόμη και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Βρέχει» πετρέλαιο στη Μόσχα, εκτοξεύτηκε καπάκι δεξαμενής από το διυλιστήριο που χτύπησαν τα ουκρανικά drones: Δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Για τη μεγαλύτερη επίθεση με drones που έχει δεχτεί η ρωσική πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια, μιλούν οι τοπικές Αρχές - Ζημιές σε κατοικίες και εμπορικά κέντρα, έκλεισαν αεροδρόμια - Για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα χτυπήθηκε το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Μόσχας

Το γράμμα του Ντιομαντέ στη νεκρή αδερφή του που «ραγίζει» καρδιές

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Ο 19χρονος Ιβοριανός ποδοσφαιριστής ήδη θεωρείται από τα ανερχόμενα πρόσωπα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Μουντιάλ 2026: Τα διαλείμματα ενυδάτωσης προσφέρουν κέρδη 500 εκ. δολάρια στη FIFA

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Ορισμένοι παίκτες και προπονητές έχουν εκφράσει δημόσια τα παράπονά τους για αυτή τη μορφή διακοπής των αγώνων…

Μυστήριο με την κόρη βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη και τον πλούσιο σύζυγό της που βρέθηκαν νεκροί μέσα σε αυτοκίνητο με τη μηχανή αναμμένη

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Η κόρη του σκηνοθέτη από τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» έφυγε από τη ζωή μαζί με τον σύζυγό της

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Εγκαινιάστηκε το καμαρίνι της στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό της, επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέσα από ένα μόνιμο καμαρίνι αφιερωμένο στη ζωή και την

Η Ταϊλάνδη ετοιμάζει τα πρώτα της καλλιστεία για λεσβίες και τρανς άνδρες

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Με το Tom Thailand 2026, οι toms της Ταϊλάνδης αποκτούν για πρώτη φορά πανεθνική προβολή, σε έναν διαγωνισμό που απευθύνεται σε γυναίκες με αρρενωπή ή ανδρόγυνη έκφραση, αλλά και σε τρανς άνδρες.

Πειραιάς: 77χρονος επιτέθηκε με τρίαινα σε δύο άτομα για μία θέση στάθμευσης

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Επίθεση με τρίαινα σημειώθηκε στον Πειριά, με αφορμή μία θέση στάθμευσης.

Ιστορική στιγμή: Το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα ολοκληρώθηκε έπειτα από 220 χρόνια

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Με την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του δυτικού αετώματος και την απομάκρυνση των ικριωμάτων, ο Παρθενώνας εμφανίζεται στην πληρέστερη μορφή του εδώ και δύο αιώνες.

Νέα απάτη στα ΑΤΜ: Η κίνηση που πρέπει να κάνετε για να μην σας κλέψουν

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Πώς λειτουργεί το σχέδιο των επιτήδειων

Aπάτη‑μαμούθ σε βάρος 78χρονης στην Κηφισιά: «Μαϊμού» υπάλληλοι ΔΕΔΔΗΕ της άρπαξαν 100.000 ευρώ

Ελλάδα 18.06.2026
Οι δράστες επικοινώνησαν με την 78χρονη και, προσποιούμενοι υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ, κατάφεραν να την πείσουν να συγκεντρώσει χρήματα και κοσμήματα και να τα τοποθετήσει σε σακούλα

Μυστήριο με συνεχόμενους σεισμούς στην Μεσοατλαντική Ράχη

Κόσμος 18.06.2026
Οι γεωλογικές δυναμικές της Μεσοατλαντικής Ράχης