E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Ευρώπη προτιμά τον σεβασμό, όχι τους νταήδες, λέει ο Μακρόν

Παράθυρο για χρήση «εμπορικού μπαζούκα» κατά των ΗΠΑ

Δημοσίευση 20/1/2026 | 16:52

Η Ευρώπη προτιμά τον σεβασμό, όχι τους νταήδες, λέει ο Μακρόν

Σφοδρή κριτική στην εμπορική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών άσκησε ο Εμανουέλ Μακρόν, καταγγέλλοντας «απαράδεκτους νέους δασμούς» και προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη οφείλει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της όταν δεν γίνεται σεβαστή.

Συγκεκριμένα, από το βήμα του World Economic Forum στο Νταβός, ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε την επιβολή «νέων, απαράδεκτων δασμών» από τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο σοβαρή όταν οι δασμοί αυτοί «χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν μέγιστες παραχωρήσεις», στο πλαίσιο μιας εμπορικής στρατηγικής που, κατά τον ίδιο, στρέφεται ευθέως κατά των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι «η Ευρώπη επιλέγει τον σεβασμό αντί της βίας και το κράτος δικαίου αντί του νόμου του ισχυρότερου».

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για μια αμερικανική «ανταγωνιστική στρατηγική» που έχει στόχο να «αποδυναμώσει και να υποτάξει την Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι η ήπειρος διαθέτει «πολύ ισχυρά εργαλεία» στον τομέα του εμπορίου και ότι πρέπει να τα «χρησιμοποιεί» κάθε φορά που «δεν τυγχάνει σεβασμού».

Στο ίδιο πλαίσιο, επανέφερε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αντιεξαναγκασμού, τον οποίο χαρακτήρισε «μπαζούκα» σε περίπτωση εμπορικού πολέμου.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για μια ευρύτερη διεθνή συγκυρία «αστάθειας και ανισορροπιών», τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και οικονομίας. Προειδοποίησε για μια «ολίσθηση προς την αυταρχικότητα και την αυξημένη χρήση βίας», σημειώνοντας ότι «οι συγκρούσεις έχουν πλέον γίνει ο κανόνας» στη διεθνή σκηνή.

Αναφέρθηκε επίσης στη διαφορά στρατηγικής μεταξύ των ευρωπαϊκών, αμερικανικών και κινεζικών αγορών, μιλώντας για την «υπερβολική επένδυση της Κίνας και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης». Όπως τόνισε, «η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στο πρόβλημα της χαμηλής ανάπτυξης και του χαμηλού ΑΕΠ ανά κάτοικο», αναγνωρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα των επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο». Σύμφωνα με τον ίδιο, το 65% του ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες οικονομίες συνδέεται με την καινοτομία, τομέα στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερέχουν χάρη σε ισχυρές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. «Η Ευρώπη δεν διαθέτει επαρκείς ιδιωτικές επενδύσεις – αυτή είναι μία από τις βασικές διαφορές μας με τις ΗΠΑ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι απαιτείται ενίσχυση των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη και την ασφάλεια.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, τονίζοντας την ανάγκη για «μεγαλύτερη απλούστευση», ώστε να καταστεί πραγματικά λειτουργική και αποτελεσματική ως ενιαίος χώρος οικονομικής δραστηριότητας.

Κλείνοντας την περίπου δεκάλεπτη ομιλία του, ο Μακρόν απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση του διεθνούς διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να επιδιώξουμε περισσότερη ανάπτυξη και σταθερότητα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Βρέχει» πετρέλαιο στη Μόσχα, εκτοξεύτηκε καπάκι δεξαμενής από το διυλιστήριο που χτύπησαν τα ουκρανικά drones: Δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Για τη μεγαλύτερη επίθεση με drones που έχει δεχτεί η ρωσική πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια, μιλούν οι τοπικές Αρχές - Ζημιές σε κατοικίες και εμπορικά κέντρα, έκλεισαν αεροδρόμια - Για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα χτυπήθηκε το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Μόσχας

Το γράμμα του Ντιομαντέ στη νεκρή αδερφή του που «ραγίζει» καρδιές

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Ο 19χρονος Ιβοριανός ποδοσφαιριστής ήδη θεωρείται από τα ανερχόμενα πρόσωπα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Μουντιάλ 2026: Τα διαλείμματα ενυδάτωσης προσφέρουν κέρδη 500 εκ. δολάρια στη FIFA

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Ορισμένοι παίκτες και προπονητές έχουν εκφράσει δημόσια τα παράπονά τους για αυτή τη μορφή διακοπής των αγώνων…

Μυστήριο με την κόρη βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη και τον πλούσιο σύζυγό της που βρέθηκαν νεκροί μέσα σε αυτοκίνητο με τη μηχανή αναμμένη

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Η κόρη του σκηνοθέτη από τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» έφυγε από τη ζωή μαζί με τον σύζυγό της

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Εγκαινιάστηκε το καμαρίνι της στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό της, επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέσα από ένα μόνιμο καμαρίνι αφιερωμένο στη ζωή και την

Η Ταϊλάνδη ετοιμάζει τα πρώτα της καλλιστεία για λεσβίες και τρανς άνδρες

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Με το Tom Thailand 2026, οι toms της Ταϊλάνδης αποκτούν για πρώτη φορά πανεθνική προβολή, σε έναν διαγωνισμό που απευθύνεται σε γυναίκες με αρρενωπή ή ανδρόγυνη έκφραση, αλλά και σε τρανς άνδρες.

Πειραιάς: 77χρονος επιτέθηκε με τρίαινα σε δύο άτομα για μία θέση στάθμευσης

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Επίθεση με τρίαινα σημειώθηκε στον Πειριά, με αφορμή μία θέση στάθμευσης.

Ιστορική στιγμή: Το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα ολοκληρώθηκε έπειτα από 220 χρόνια

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Με την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του δυτικού αετώματος και την απομάκρυνση των ικριωμάτων, ο Παρθενώνας εμφανίζεται στην πληρέστερη μορφή του εδώ και δύο αιώνες.

Νέα απάτη στα ΑΤΜ: Η κίνηση που πρέπει να κάνετε για να μην σας κλέψουν

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Πώς λειτουργεί το σχέδιο των επιτήδειων

Aπάτη‑μαμούθ σε βάρος 78χρονης στην Κηφισιά: «Μαϊμού» υπάλληλοι ΔΕΔΔΗΕ της άρπαξαν 100.000 ευρώ

Ελλάδα 18.06.2026
Οι δράστες επικοινώνησαν με την 78χρονη και, προσποιούμενοι υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ, κατάφεραν να την πείσουν να συγκεντρώσει χρήματα και κοσμήματα και να τα τοποθετήσει σε σακούλα

Μυστήριο με συνεχόμενους σεισμούς στην Μεσοατλαντική Ράχη

Κόσμος 18.06.2026
Οι γεωλογικές δυναμικές της Μεσοατλαντικής Ράχης