E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συναγερμός στην Ελλάδα: Κύμα γρίπης απειλεί έως 2 εκατομμύρια πολίτες

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 2.700.000 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί, αριθμός σημαντικός αλλά όχι επαρκής

Δημοσίευση 14/1/2026 | 10:30

Συναγερμός στην Ελλάδα: Κύμα γρίπης απειλεί έως 2 εκατομμύρια πολίτες

Σοβαρή επιβάρυνση στο σύστημα υγείας αναμένεται να προκαλέσει το φετινό κύμα γρίπης, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου περίπου 2.000.000 πολίτες στη χώρα θα έχουν νοσήσει από λοιμώξεις του αναπνευστικού, με τη γρίπη να αποτελεί τον βασικό «πρωταγωνιστή». Οι προβλέψεις αυτές σκιαγραφούν έναν δύσκολο χειμώνα, με αυξημένες ανάγκες για νοσηλείες και πίεση στις υγειονομικές δομές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντονης ανησυχίας συνεδρίασε χθες το απόγευμα η Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, υπό την προεδρία της ομότιμης καθηγήτριας Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίας Θεοδωρίδου. Αν και δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συζήτησης, θεωρείται βέβαιο ότι στο επίκεντρο βρέθηκε η ταχεία εξάπλωση της γρίπης.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, σημείωσε ότι η διασπορά της γρίπης βρίσκεται αυτή την περίοδο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν είναι ακόμη δυνατόν να προσδιοριστεί αν το επιδημικό κύμα έχει φτάσει στην κορύφωσή του.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι καταγράφεται αύξηση στις νοσηλείες, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο αυτή την εποχή, ιδίως μετά το άνοιγμα των σχολείων και την πτώση της θερμοκρασίας.

Πάνω από 2.700.000 έχουν εμβολιαστεί

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 2.700.000 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί, αριθμός σημαντικός αλλά όχι επαρκής. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή, κυρίως από άτομα άνω των 60 ετών, τις ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά έως 5 ετών.

Την ανάγκη ενίσχυσης του εμβολιασμού, υπογράμμισε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, προειδοποιώντας ότι σε άλλες χώρες τα δεδομένα ξεπερνούν τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών. Όπως εξήγησε, το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, με αποτελεσματικότητα που ξεπερνά το 55%.

Υψηλό 10ετίας στην θνητότητα από γρίπη στις ΗΠΑ

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφεται φέτος το υψηλότερο ποσοστό θνητότητας της τελευταίας δεκαετίας, κυρίως λόγω στελέχους της γρίπης τύπου Α (Η3Ν2), ενώ και στη Μεγάλη Βρετανία παρατηρήθηκε νέα άνοδος των θανάτων μετά την εορταστική περίοδο.

«Σιγοντάρει» κι ο covid

Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας επιβαρύνεται περαιτέρω από τον SARS-CoV-2, καθώς υπάρχουν αυξημένα κρούσματα. Συγκεκριμένα την περίοδο 29 Δεκεμβρίου – 4 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 147 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID, αριθμός αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ δυστυχώς καταγράφηκαν και δύο θάνατοι.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται κι από τις μετρήσεις στα λύματα, όπου σε τέσσερις από τις εννιά περιοχές που παρακολουθούνται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων καταγράφονται υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου. Αύξηση παρουσιάζουν Πάτρα, Ξάνθη, ενώ ανοδική τάση εμφανίζει και η Αθήνα.

Έτσι λοιπόν, εύλογα η ιατρική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, με γρίπη, κορονοϊό κι άλλες εποχικές ιώσεις να χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, καθώς πρωταρχικό ρόλο στην μη εξάπλωση των ιών είναι η ατομική ευθύνη, καθώς και η έγκαιρη διάγνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Συνελήφθη οδηγός που παρέσυρε 16χρονο με πατίνι και τον εγκατέλειψε

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ο ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά τη σύγκρουση – Οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν και συνέλαβαν τον οδηγό

Δεν προέκυψαν σημάδια κακοποίησης για το 7 μηνών βρέφος που νοσηλεύεται στην Πάτρα, ελεύθερη η μητέρα

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Το 7 μηνών βρέφος εισήχθη στο Καραμανδάνειο το Σάββατο φέροντας κάταγμα στον μηρό και εκδορές στο κεφάλι.

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Αβραμόπουλο για το Qatargate

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Στον πρώην επίτροπο αποδίδεται η κατηγορία συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, με τις Αρχές να συνδέουν την υπόθεση με οικονομικό όφελος ύψους περίπου 73.000 ευρώ.

Βανς: Το Ιράν δέχθηκε την επιστροφή επιθεωρητών του ΔΟΑΕ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Σημαντικό βήμα προόδου στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν ανακοίνωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος από την Ελβετία, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη συμφώνησε στην επάνοδο επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας...

Πέθανε ο ηθοποιός Παύλος Κουρτίδης

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Ο Παύλος Κουρτίδης, ηθοποιός, χορογράφος και σκηνοθέτης, έχασε τη μάχη με βαριά ασθένεια, αφήνοντας πίσω του σημαντικό καλλιτεχνικό έργο.

«Νόμιζα ότι το σκυλί είχε απομακρυνθεί, πίστεψα ότι έπεσα σε λακούβα» λέει η 60χρονη οδηγός από τη Γαστούνη

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Η γυναίκα, μέσω των δικηγόρων της, αναφέρει στο protothema.gr ότι δεν αντιλήφθηκε πώς έγινε το κακό και σκότωσε το σκυλάκι - Σε βάρος της έχει σχηματιστεί δικογραφία για κακούργημα

Ασημακοπούλου: Ποινή φυλάκισης 20 μηνών με τριετή αναστολή για τη διαρροή των mail

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους τέσσερις κατηγορούμενους για παραβίαση νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων και υπηρεσιακού απορρήτου

Σε ύφεση η φωτιά στα Σπάτα: Σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με δεκάδες πυροσβέστες, αεροσκάφη και ελικόπτερα στην Αττική.

Πότε μια απλή μεταφορά χρημάτων σε συγγενή γίνεται φορολογική παγίδα – Τι ελέγχει η ΑΑΔΕ

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Η ΑΑΔΕ εντείνει τους ελέγχους σε γονικές παροχές, δωρεές και κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς, με πάνω από 1.000 υποθέσεις στο πρόγραμμα ελέγχων για φέτος.

Βανς για τις συνομιλίες ΗΠΑ‑Ιράν: Ποια η επόμενη κίνηση μετά τη «μεγάλη πρόοδο»

Πολιτική 22.06.2026
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι πυρηνικοί επιθεωρητές πρόκειται να επιστρέψουν σύντομα στο Ιράν, ενώ ανέφερε και πρόταση για τα δεσμευμένα ιρανικά κεφάλαια.

Το απίθανο λάθος του μεταφραστή και η αντίδραση Γιαννακόπουλου και Ομπράντοβιτς: «Ο Ολυμπιακός είναι πολύ μεγάλη ομάδα...»

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Ομπράντοβιτς και Γιαννακόπουλος κούνησαν το κεφάλι τους και μετά έσκασαν ένα χαμόγελο

Γιατί όλοι φοράνε ροζ παπούτσια στο Μουντιάλ 2026;

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Από τον Εμπαπέ μέχρι τον Γιαμάλ, ένα χρώμα κυριάρχησε στα γήπεδα του τουρνουά και η αιτία είναι πιο στρατηγική από ό,τι φαίνεται.