E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μόσχα: «Οι απειλές των ΗΠΑ προς το Ιράν είναι απαράδεκτες»

Μια νέα επίθεση στην Τεχεράνη θα είχε καταστροφικές συνέπειες» εκτιμά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας

Δημοσίευση 13/1/2026 | 17:48

Μόσχα: «Οι απειλές των ΗΠΑ προς το Ιράν είναι απαράδεκτες»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι «οι απειλές της Ουάσινγκτον για την έναρξη νέων στρατιωτικών επιθέσεων κατά του Ιράν είναι κατηγορηματικά απαράδεκτες».

Η Ρωσία, πρόσθεσε η Ζαχάροβα, την οποία επικαλείται το Tass, απορρίπτει κατηγορηματικά τις θρασύτατες προσπάθειες «εκβιασμού των ξένων εταίρων του Ιράν με την αύξηση των εμπορικών δασμών».

«Όποιος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την αναταραχή» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιράν «ως πρόσχημα» για μια νέα επίθεση στην Ισλαμική Δημοκρατία όπως αυτή του περασμένου Ιουνίου, «πρέπει να γνωρίζει τις καταστροφικές συνέπειες τέτοιων ενεργειών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για την παγκόσμια διεθνή ασφάλεια», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου.

Κατηγόρησε «ξένες δυνάμεις εχθρικές προς το Ιράν» ότι επιδιώκουν να «εκμεταλλευτούν τις αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις για να αποσταθεροποιήσουν και να καταστρέψουν το ιρανικό κράτος».

Αναλυτικότερα, η Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας την κατάσταση στο Ιράν, ανέφερε:

«Η παράνομη πίεση των δυτικών κυρώσεων στην οποία υπόκειται η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν εδώ και πολλά χρόνια εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας και δημιουργεί οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που επηρεάζουν κυρίως τους απλούς Ιρανούς. Ξένες δυνάμεις εχθρικές προς το Ιράν προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις για να αποσταθεροποιήσουν και να καταστρέψουν το ιρανικό κράτος. Χρησιμοποιείται η διαβόητη μέθοδος της «έγχρωμης επανάστασης», όπου οι ειρηνικές διαμαρτυρίες, μέσω των προσπαθειών ειδικά εκπαιδευμένων και ένοπλων προβοκάτορων που ενεργούν κατόπιν οδηγιών από το εξωτερικό, μετατρέπονται σε βάναυσες και παράλογες φρικαλεότητες, πογκρόμ και δολοφονίες αστυνομικών και απλών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Καταδικάζουμε έντονα την εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες του Ιράν. Αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει δεσμευτεί για εποικοδομητικό διάλογο με την κοινωνία, αναζητώντας αποτελεσματικούς τρόπους εξουδετέρωσης των αρνητικών κοινωνικοοικονομικών συνεπειών των εχθρικών δυτικών πολιτικών.

Οι απειλές της Ουάσινγκτον για νέες στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι κατηγορηματικά απαράδεκτες. Όσοι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τις εξωτερικά εμπνευσμένες αναταραχές ως πρόσχημα για να επαναλάβουν την επιθετικότητα κατά του Ιράν που διαπράχθηκε τον Ιούνιο του 2025 πρέπει να γνωρίζουν τις τρομερές συνέπειες τέτοιων ενεργειών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την παγκόσμια διεθνή ασφάλεια. Απορρίπτουμε επίσης κατηγορηματικά τις θρασύτατες προσπάθειες εκβιασμού των ξένων εταίρων του Ιράν με υψηλότερους εμπορικούς δασμούς.

Η δυναμική της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στη χώρα και η μείωση των τεχνητά υποκινούμενων διαμαρτυριών που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες δίνουν ελπίδες για σταδιακή σταθεροποίηση της κατάστασης. Χιλιάδες Ιρανοί που διαδηλώνουν υπέρ της κυριαρχίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας αποτελούν εγγύηση για την αποτυχία των δυσοίωνων σχεδίων όσων στοιχειώνονται από την ύπαρξη κρατών στη διεθνή σκηνή ικανών να ακολουθήσουν μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και να επιλέξουν τους δικούς τους φίλους.

Διατηρούμε επαφή με τις ξένες αποστολές μας στο Ιράν. Λειτουργούν κανονικά και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Ρώσους συμπατριώτες τους στη χώρα. Τους συνιστούμε να λαμβάνουν εύλογες προφυλάξεις: να απέχουν από την επίσκεψη σε πολυσύχναστα μέρη, τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο και να συμμορφώνονται αυστηρά με τις οδηγίες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των ειδικών υπηρεσιών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοβέσι από Δελφούς για ΟΠΕΚΕΠΕ: Είναι ακρωνύμιο διαφθοράς, νεποτισμού και πελατειακών σχέσεων

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Η Λάουρα Κοβέσι, αρχικά, μίλησε σε πάνελ και στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου

«Καλό ταξίδι καπετάνιε μου»: Η ανάρτηση του ταξίαρχου της ΕΛΑΣ για τον 25χρονο γιο του

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Ο αξιωματικός της Αστυνομίας όταν έμαθε για το περιστατικό στον Αγιο Δημήτριο έφθασε στο σημείο για να δει τι συμβαίνει και χωρίς να το ξέρει, αντίκρισε νεκρό τον ίδιο του τον γιο

Πώς έγινε η δολοφονία στον Αγιο Δημήτριο: Ο αξιωματικός πήγε στο σημείο χωρίς να γνωρίζει ότι θύμα ήταν ο γιος του

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Ο 25χρονος δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι μέσα στο Πάρκο Ασυρμάτου

FIFA: Απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να αντικατασταθεί το Ιράν με την Ιταλία

E-Daily 3.Left 23.04.2026
Η Ιταλία είχε αποκλειστεί από το τουρνουά, μετά την αποτυχία της στα προκριματικά

Απόβαση ΜΑΤ στη Γαύδο: «Σήμερα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή»

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Για πρωτοφανείς πρακτικές κάνουν λόγο άνθρωποι που βρίσκονταν στη Γαύδο, αναφερόμενοι στην επιχείρηση των ΜΑΤ στον Λαυρακά, που άφησε πίσω της κατεδαφισμένα καλύβια και εικόνες καταστροφής

Γαύδος: Επέμβαση ΜΑΤ για αυτοσχέδιες καλύβες σε παραλίες

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Στις παραλίες του Λαυρακά και του Αι Γιάννη

Δολοφονία 27χρονου στον Αγιο Δημήτριο: «Χτενίζει» τις κάμερες ασφαλείας η ΕΛΑΣ

Ελλάδα 23.04.2026
Έρευνες για τη δολοφονία στον Αγιο Δημήτριο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη

Κοβέσι: Συμφωνώ με την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες

Ελλάδα 23.04.2026
«Η απάντηση που έδωσε χθες το ελληνικό κοινοβούλιο δείχνει ότι όλοι θέλουν να μάθουν τι συνέβη»

Ζευγάρι γέννησε παιδί που δεν είναι δικό του λόγω λάθους σε κλινική γονιμότητας

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Βρέθηκαν οι βιολογικοί γονείς, ένα απίστευτο μπέρδεμα!

Μενίδι: Οργή από τους γονείς του Μάριου ‑ «Οι Ρομά μας ειρωνεύονταν στη δίκη για το παιδί μας»

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το μοιραίο βράδυ υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στην περιοχή και ότι έπεσαν πάνω από 25 πυροβολισμοί από τον καταυλισμό