E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Τι προκάλεσε αυτόν τον «διαρκή θόρυβο» στις συχνότητες

Ο διοικητής της ΥΠΑ εξηγεί τι συνέβη στα ελληνικά αεροδρόμια πριν πέντε ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η Υπηρεσία, επισημαίνοντας πως δεν υπήρξε ζήτημα ασφάλειας πτήσεων

Δημοσίευση 9/1/2026 | 12:33

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Τι προκάλεσε αυτόν τον «διαρκή θόρυβο» στις συχνότητες

Δεν υπήρξε ζήτημα ασφάλειας πτήσεων, δήλωσε ο Γιώργος Σαουνάτσος, διοικητής της ΥΠΑ, αναφερόμενος στα προβλήματα στα ελληνικά αεροδρόμια και το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών της Κυριακής 4 Ιανουαρίου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤnews, ανέφερε: «Είμαι κατηγορηματικός ότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κανένα περιστατικό που να αφορά στην ασφάλεια των πτήσεων κατά τη διάρκεια τουλάχιστον αυτής της κρίσης και αυτή τη διαβεβαίωση έχω λάβει και από τους επιχειρησιακούς προϊσταμένους. Δεν υπήρχε κανένα περιστατικό που να αφορά στην ασφάλεια των πτήσεων και πρέπει να είμαστε φειδωλοί στην έκφραση τέτοιων θέσεων γιατί η διασπορά ψευδών ειδήσεων είναι αξιόποινη πράξη».

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Τι προκάλεσε αυτόν τον «διαρκή θόρυβο» στις συχνότητες

Και συνέχισε εξηγώντας ότι «την Κυριακή, η Υπηρεσία αντιμετώπισε ένα πρωτόγνωρο περιστατικό: ταυτόχρονη δυσλειτουργία τριών διακριτών τηλεπικοινωνιακών δικτύων, δηλαδή δικτύων που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Αυτό που είχε προφανή επιχειρησιακό αντίκτυπο φυσικά, ήταν η κατάληψη σχεδόν όλων των συχνοτήτων που εξυπηρετούν το FIR Αθηνών από έναν συνεχή θόρυβο. Αρχικά, ο θόρυβος είχε εκληφθεί ως παρεμβολή, όμως όλα τα συστήματα, κύρια και εφεδρικά, ήταν σε πλήρη λειτουργία. Προφανώς, η κατάληψη του φάσματος των συχνοτήτων εμπόδιζε την επιχειρησιακή χρήση τους, δηλαδή ήταν σαν να μιλάει κάποιος σε μια συχνότητα και κανείς άλλος να μην μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει».

Σχετικά με το τι προκάλεσε το συμβάν, ο κ. Σαουνάτσος εξήγησε πως, «έχουμε ολοκληρώσει τις δικές μας αρχικές τεχνικές αναλύσεις και γνωρίζουμε με ακρίβεια το τι το προκάλεσε, δηλαδή τι προκάλεσε την κατάληψη των συχνοτήτων από τον διαρκή θόρυβο. Και αυτό ήταν οι ανεξέλεγκτες εκπομπές των πομποδεκτών της υπηρεσίας. Έχει συσταθεί λοιπόν μια ειδική επιτροπή από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την διερεύνηση των αιτιών του περιστατικού, με την οποία μάλιστα έγινε η πρώτη συνάντηση ανήμερα των Φώτων».

Τόνισε επίσης, πως η ανακοίνωση για τη μαζική παρεμβολή δεν ήταν επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΑ.

Η ΥΠΑ τονίζει ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για κυβερνοεπίθεση. «Αυτό που μπορούμε εμείς σαν υπηρεσία βέβαια να πούμε είναι ότι δεν προκύπτουν στοιχεία από τη δική μας ανάλυση που να συνδέονται με κυβερνοεπίθεση στα συστήματα της υπηρεσίας. Αυτό βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί και από την Ομάδα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας που επίσης, διερευνά το περιστατικό με εντολή εισαγγελέα», ανέφερε.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «έλλειψη συντήρησης δεν θεωρούμε ότι υπάρχει. Δεν αμφισβητεί κανείς όμως, την παλαιότητα των συστημάτων. Για αυτό ακριβώς τους τελευταίους 20 μήνες η υπηρεσία μας με τη συνδρομή του Υπουργείου μας, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την αντικατάσταση τους», είπε μεταξύ άλλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η κάμερα «έπιασε» μία καταδίωξη αγρίων, αρκούδα τσαμπουκαλεύτηκε σε λύκο για να προστατεύσει το μικρό της

E-Daily 3.Left 23.04.2026
Η αρκούδα δεν περιορίστηκε στην άμυνα αλλά πέρασε στην επίθεση για να προστατεύσει την οικογένειά της

Νεκρός και 12ος επιστήμονας στις ΗΠΑ: Κάηκε μέσα στο Tesla του

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το πτώμα του LeBlanc είχε καεί σε τέτοιο βαθμό που ήταν αδύνατο να αναγνωριστεί

Τέμπη: Ο Παύλος Ασλανίδης ζητά αναβάθμιση των κατηγοριών για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή από τον Αρειο Πάγο

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Παράσταση στην κατηγορία δήλωσε σήμερα (23.04.2026) ο Παύλος Ασλανίδης

Ανακοπή καρδιάς υπέστη 27χρονος στα Χανιά – Κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Η άμεση κινητοποίηση των διασωστών αποδείχθηκε καθοριστική

Κοβέσι από Δελφούς για ΟΠΕΚΕΠΕ: Είναι ακρωνύμιο διαφθοράς, νεποτισμού και πελατειακών σχέσεων

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Η Λάουρα Κοβέσι, αρχικά, μίλησε σε πάνελ και στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου

«Καλό ταξίδι καπετάνιε μου»: Η ανάρτηση του ταξίαρχου της ΕΛΑΣ για τον 25χρονο γιο του

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Ο αξιωματικός της Αστυνομίας όταν έμαθε για το περιστατικό στον Αγιο Δημήτριο έφθασε στο σημείο για να δει τι συμβαίνει και χωρίς να το ξέρει, αντίκρισε νεκρό τον ίδιο του τον γιο

Πώς έγινε η δολοφονία στον Αγιο Δημήτριο: Ο αξιωματικός πήγε στο σημείο χωρίς να γνωρίζει ότι θύμα ήταν ο γιος του

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Ο 25χρονος δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι μέσα στο Πάρκο Ασυρμάτου

FIFA: Απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να αντικατασταθεί το Ιράν με την Ιταλία

E-Daily 3.Left 23.04.2026
Η Ιταλία είχε αποκλειστεί από το τουρνουά, μετά την αποτυχία της στα προκριματικά

Απόβαση ΜΑΤ στη Γαύδο: «Σήμερα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή»

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Για πρωτοφανείς πρακτικές κάνουν λόγο άνθρωποι που βρίσκονταν στη Γαύδο, αναφερόμενοι στην επιχείρηση των ΜΑΤ στον Λαυρακά, που άφησε πίσω της κατεδαφισμένα καλύβια και εικόνες καταστροφής

Γαύδος: Επέμβαση ΜΑΤ για αυτοσχέδιες καλύβες σε παραλίες

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Στις παραλίες του Λαυρακά και του Αι Γιάννη

Δολοφονία 27χρονου στον Αγιο Δημήτριο: «Χτενίζει» τις κάμερες ασφαλείας η ΕΛΑΣ

Ελλάδα 23.04.2026
Έρευνες για τη δολοφονία στον Αγιο Δημήτριο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη