E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Αιχμάλωτος πολέμου», «ηγέτης της Βενεζουέλας» και «αθώος» δήλωσε στο δικαστήριο ο Μαδούρο – Όσα έγιναν στα 40 λεπτά της ακρόασης

Ο Τραμπ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές στη Βενεζουέλα μέσα τις επόμενες τριάντα ημέρες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/1/2026 | 09:42

«Αιχμάλωτος πολέμου», «ηγέτης της Βενεζουέλας» και «αθώος» δήλωσε στο δικαστήριο ο Μαδούρο – Όσα έγιναν στα 40 λεπτά της ακρόασης

Φορώντας χειροπέδες και φόρμα φυλακισμένου μεταφέρθηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο -με ελικόπτερο και θωρακισμένο όχημα- στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου μαζί με τη σύζυγό του, βρέθηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή.

«Είμαι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, με συνέλαβαν στο σπίτι μου στο Καράκας της Βενεζουέλας μαζί με τη σύζυγό μου και θα τοποθετηθώ αναφορικά με τις κατηγορίες μόλις τις διαβάσω αναλυτικά – προσεκτικά – μόνος μου», είπε ο Μαδούρο στο δικαστήριο.

«Θεωρώ ότι είμαι αιχμάλωτος πολέμου, είμαι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας», πρόσθεσε στη συνέχεια. Η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες, 69 ετών, δήλωσε επίσης αθώα.

Ο δικαστής Άλβιν Χέλερσταϊν είπε στο ζεύγος ότι έχουν το δικαίωμα να ενημερώσουν το προξενείο της Βενεζουέλας για τη σύλληψή τους και όρισε την επόμενη δικάσιμο στις 17 Μαρτίου.

Για δεύτερη φορά, ο Μαδούρο ερωτήθηκε για την δήλωση μη ενοχής του και είπε: «Είμαι αθώος. Δεν είμαι ένοχος για τίποτα από όσα αναφέρονται εδώ. Είμαι ένας καθώς πρέπει άνθρωπος».

Αμέσως μετά τον 63χρονο Μαδούρο, αθώα στις κατηγορίες δήλωσε και η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες, η οποία τόνισε «είμαι η πρώτη κυρία της Βενεζουέλας».

Στις 17 Μαρτίου η επόμενη δικάσιμος

Αμφότεροι οι κατηγορούμενοι συμφώνησαν να παραμείνουν προς το παρόν κρατούμενοι, με τους δικηγόρους τους να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μελλοντικά να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση.

«Είναι δουλειά μου να διασφαλίσω ότι πρόκειται για μια δίκαιη δίκη», είχε τονίσει στην αρχή της διαδικασίας ο Χέλερσταϊν, «Αυτή είναι η δουλειά μου και αυτό σκοπεύω να κάνω».

Ο δικαστής Χέλερσταϊν ανέφερε στο ζεύγος ότι έχουν το δικαίωμα να ενημερώσουν το προξενείο της Βενεζουέλας για τη σύλληψή τους και όρισε την επόμενη δικάσιμο στις 17 Μαρτίου.

Γονάτισε κατά τη μεταγωγή

Το γύρο του διαδικτύου έκανε ένα βίντεο που δείχνει τη στιγμή της μεταγωγής του Μαδούρο. Ένοπλοι αστυνομικοί τον βάζουν με χειροπέδες μέσα σε ένα όχημα και τότε ένας αστυνομικός τον αναγκάζει να γονατίσει.

Το βίντεο έχει γίνει viral, με ορισμένους χρήστες να αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση προβλέπεται στο πρωτόκολλο και πως έγινε για λόγους ασφαλείας, παρά για διαπόμπευση του Βενεζουελάνου που συνελήφθη.

Στο Καράκας, χιλιάδες υποστηρικτές του αρχηγού του κράτους διαδήλωσαν κατόπιν προτροπής της εξουσίας.

Από την άλλη η επικεφαλής της αντιπολίτευσης και νομπελίστρια ειρήνης Μαρία Κορίνα Ματσάδο δήλωσε πως θέλει να επιστρέψει «το ταχύτερο δυνατό» στη χώρα και να τη μετατρέψει στο «ενεργειακό κέντρο» της αμερικανικής ηπείρου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Η κ. Ματσάδο είναι γνωστή για τις θέσεις της υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο «ευχαρίστησε» για την επιχείρηση στο Καράκας το Σάββατο, όμως ο αμερικανός πρόεδρος είπε την ίδια ημέρα πως η ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν έχει «ούτε την υποστήριξη ούτε τον σεβασμό» που απαιτείται για να κυβερνήσει.

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Βενεζουέλας χαρακτηρίζεται «επικεφαλής διεφθαρμένης και παράνομης κυβέρνησης η οποία, εδώ και δεκαετίες, χρησιμοποιούσε την κρατική εξουσία για να προστατεύει και να προωθεί παράνομες ενέργειες, κυρίως τη διακίνηση ναρκωτικών. Αυτή η διακίνηση πλούτισε και εδραίωσε την κυριαρχία της πολιτικής και στρατιωτικής ελίτ», αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Του προσάπτεται ακόμη ότι συμμάχησε με «τρομοκρατικά» κινήματα ανταρτών και καρτέλ «για να παραδοθούν τόνοι κοκαΐνης στις ΗΠΑ».

Διεθνείς επικρίσεις

Η Ντέλσι Ροδρίγκες, που ορκίστηκε και επίσημα χθες προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας, εξέφρασε τη βούλησή της να επιδιώξει «συνεργασία», στο πλαίσιο σχέσης «που θα είναι ισορροπημένη και θα διέπεται από σεβασμό (…)», θα βασίζεται στις αρχές της «κυρίαρχης ισότητας και της μη ανάμιξης».

Η μέχρι χθες αντιπρόεδρος του Νικολάς Μαδούρο φάνηκε έτσι να κάνει άνοιγμα στον Ντόναλντ Τραμπ — που την προειδοποίησε ότι «αν δεν κάνει αυτό που πρέπει», θα έχει χειρότερη τύχη από αυτήν του ανατραπέντος προέδρου.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον τάχθηκε χθες υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στη Βενεζουέλα «σύντομα».

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές στη Βενεζουέλα μέσα τις επόμενες τριάντα ημέρες, κρίνοντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο NBC News ότι η Ουάσιγκτον πρέπει πρώτα «να ξαναβάλει τη χώρα στα πόδια της».

Πολλές χώρες αμφισβητούν τη νομιμότητα της επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, που παρουσιάστηκε από την Ουάσιγκτον ως «αστυνομική επιχείρηση».

Παρότι διατείνεται πως δεν θέλει να εμπλακεί στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις άλλων χωρών, όπως έκαναν οι ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν τα χρόνια του 2000, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές το ενδιαφέρον του για τα πετρελαϊκά αποθέματα της Βενεζουέλας, τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα στην υφήλιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Με χαιρέτησε με το χέρι που σκότωσε την αδελφή μου»: Συγκλονίζει ο αδελφός της Ελευθερίας

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Δεν δίστασε να τον χαιρετήσει και να του πει ότι δεν γνωρίζει που βρίσκεται η Ελευθερία.

Στέφανος Τσιτσιπάς: Χυδαία επίθεση προς το box που βρίσκεται ο πατέρας του ‑ Βίντεο

E-Daily 3.Left 23.04.2026
Η κάμερα έπιασε τον Στέφανο Τσιτσιπά να εκφράζεται με χυδαίες εκφράσεις κοιτώντας προς το box που βρισκόταν ο πατέρας του, Απόστολος.

Πιάστηκαν στα χέρια, έπεσαν πάνω στην τζαμαρία και κατέληξε στα κεφάλια τους: Βίντεο από τον καβγά 19χρονων στην Αγία Βαρβάρα

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Οι δύο νεαρές πιάστηκαν στα χέρια και κατέληξαν πάνω σε τζαμαρία με αποτέλεσμα η μία να τραυματιστεί - Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο

«Ας σκοτώσουμε αυτούς που δεν θέλουν συμφωνία»: Το repost Τραμπ για τον «εμφύλιο» στο Ιράν

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Κεντρικός στόχος σε αυτή τη λίστα φέρεται να είναι ο διοικητής των IRGC, Αχμάντ Βαχιντί, η απομάκρυνση του οποίου θεωρείται κλειδί για την κατάρρευση της σκληροπυρηνικής πτέρυγας

Η κάμερα «έπιασε» μία καταδίωξη αγρίων, αρκούδα τσαμπουκαλεύτηκε σε λύκο για να προστατεύσει το μικρό της

E-Daily 3.Left 23.04.2026
Η αρκούδα δεν περιορίστηκε στην άμυνα αλλά πέρασε στην επίθεση για να προστατεύσει την οικογένειά της

Νεκρός και 12ος επιστήμονας στις ΗΠΑ: Κάηκε μέσα στο Tesla του

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το πτώμα του LeBlanc είχε καεί σε τέτοιο βαθμό που ήταν αδύνατο να αναγνωριστεί

Τέμπη: Ο Παύλος Ασλανίδης ζητά αναβάθμιση των κατηγοριών για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή από τον Αρειο Πάγο

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Παράσταση στην κατηγορία δήλωσε σήμερα (23.04.2026) ο Παύλος Ασλανίδης

Ανακοπή καρδιάς υπέστη 27χρονος στα Χανιά – Κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Η άμεση κινητοποίηση των διασωστών αποδείχθηκε καθοριστική

Κοβέσι από Δελφούς για ΟΠΕΚΕΠΕ: Είναι ακρωνύμιο διαφθοράς, νεποτισμού και πελατειακών σχέσεων

Πολιτική 23.04.2026
Η Λάουρα Κοβέσι, αρχικά, μίλησε σε πάνελ και στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου

«Καλό ταξίδι καπετάνιε μου»: Η ανάρτηση του ταξίαρχου της ΕΛΑΣ για τον 25χρονο γιο του

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Ο αξιωματικός της Αστυνομίας όταν έμαθε για το περιστατικό στον Αγιο Δημήτριο έφθασε στο σημείο για να δει τι συμβαίνει και χωρίς να το ξέρει, αντίκρισε νεκρό τον ίδιο του τον γιο

Πώς έγινε η δολοφονία στον Αγιο Δημήτριο: Ο αξιωματικός πήγε στο σημείο χωρίς να γνωρίζει ότι θύμα ήταν ο γιος του

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Ο 25χρονος δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι μέσα στο Πάρκο Ασυρμάτου

FIFA: Απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να αντικατασταθεί το Ιράν με την Ιταλία

E-Daily 3.Left 23.04.2026
Η Ιταλία είχε αποκλειστεί από το τουρνουά, μετά την αποτυχία της στα προκριματικά