E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Η χειροβομβίδα δεν εξερράγη στα χέρια του Ραφαήλ»: Εξελίξεις με τον νεκρό 19χρονο ΕΠΟΠ στη Ρόδο

Φέρεται να μην χειρίστηκε το στρατιωτικό υλικό

Δημοσίευση 31/12/2025 | 16:02

«Η χειροβομβίδα δεν εξερράγη στα χέρια του Ραφαήλ»: Εξελίξεις με τον νεκρό 19χρονο ΕΠΟΠ στη Ρόδο

Εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση με τον 19χρονο ΕΠΟΠ στη Ρόδο που έχασε τη ζωή του μετά από έκρηξη χειροβομβίδας.

Ο Γιώργος Κοκοσάλης, δικηγόρος της οικογένειας του νεαρού Ραφαήλ Γαλυφιανάκη που σκοτώθηκε, δήλωσε ότι ο 19χρονος δεν χειρίστηκε το στρατιωτικό υλικό από το οποίο έχασε τη ζωή του.

Προχωρώντας σε εκτενείς δηλώσεις, ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον επιλοχία, ο οποίος τραυματίστηκε και ακρωτηριάστηκε από την έκρηξη, ενώ εξέφρασε την ανάγκη η αστυνομική προανάκριση να καταλήξει σε σαφή και τεκμηριωμένα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διερεύνηση εστιάζει πλέον στο ενδεχόμενο να υπήρξε προσπάθεια αποσυναρμολόγησης αμυντικού τύπου χειροβομβίδας, διαδικασία που, όπως υπογράμμισε, απαγορεύεται ρητά από τις οδηγίες και τα guidelines του ΝΑΤΟ για το συγκεκριμένο είδος στρατιωτικού υλικού.

Το neakriti.gr έγραψε πως ο κ. Κοκοσάλης επισήμανε ότι πρόκειται για παρωχημένο στρατιωτικό υλικό, το οποίο, βάσει διεθνών προδιαγραφών, θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί από τα οπλοστάσια των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια. Όπως σημείωσε, η συγκεκριμένη παρτίδα φέρεται να είναι ιδιαίτερα παλιά και, κατά τους ισχυρισμούς του, θα έπρεπε να έχει αναλωθεί ήδη από το 2005. Παράλληλα, διερευνώνται και οι συνθήκες αποθήκευσης του υλικού.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα τεχνικά ευρήματα της έκρηξης. Από την ανάλυση των τραυμάτων και την απουσία κρατήρα στο έδαφος, σε συνδυασμό με το νέφος των σωματιδίων που εκτοξεύτηκαν, προκύπτει – σύμφωνα με τον δικηγόρο – ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε ύψος περίπου 1,20 μέτρου από το έδαφος. Τα συμπεράσματα αυτά, όπως είπε, βασίζονται και στην τεχνική αξιολόγηση του πραγματογνώμονα της οικογένειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κοκοσάλης ήταν κατηγορηματικός ότι η συγκεκριμένη χειροβομβίδα δεν εξερράγη στα χέρια του Ραφαήλ. Όπως τόνισε, ο 19χρονος βρέθηκε στο πεδίο δράσης του ωστικού κύματος και του νέφους της έκρηξης, χωρίς να είναι εκείνος που χειριζόταν το πολεμικό υλικό τη στιγμή του δυστυχήματος.

Αναφερόμενος στη στάση της οικογένειας, υπογράμμισε ότι οι οικείοι του Ραφαήλ ζητούν με αξιοπρέπεια την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας, χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης ή έκφρασης οργής. Παρά τον αβάσταχτο πόνο της απώλειας, διατηρούν – όπως είπε – καθημερινή επικοινωνία με την άλλη εμπλεκόμενη οικογένεια, προσπαθώντας αμοιβαία να στηρίξουν ο ένας τον άλλο.

Τέλος, ο δικηγόρος αναφέρθηκε στη συνεργασία των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, τονίζοντας ότι, σε αντίθεση με ό,τι συχνά συμβαίνει σε υποθέσεις που αφορούν τον στρατό, δεν έχει διαπιστωθεί καμία προσπάθεια συγκάλυψης. Όπως δήλωσε, τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν επιδείξει ουσιαστική συνεργασία και στήριξη προς την οικογένεια, δηλώνοντας πρόθυμοι να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές προκύψουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου αναμένεται να παραστεί και στο σαρανταήμερο μνημόσυνο, το Σάββατο 3 Ιανουαρίου, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του 19χρονου Ραφαήλ Γαλυφιανάκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μυστήριο στον πλανήτη Αρη: Βράχος που θυμίζει κρανίο δεινοσαύρου «τρελαίνει» το διαδίκτυο

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το Perseverance της NASA φωτογράφισε «κρανίο» στον Κόκκινο Πλανήτη

Κεφαλονιά: «Δεν είχε σχέση με ναρκωτικά η Μυρτώ, ούτε ποτό δεν έπινε», λέει ο σύντροφός της 19χρονης

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Ο σύντροφος της Μυρτούς κατέθεσε στην ανακρίτρια για τα γεγονότα της νύχτας πριν τον θάνατό της, με την κατάθεσή του να θεωρείται κρίσιμη για την υπόθεση

Ποιος ράπερ είναι αντιμέτωπος ακόμη και με θανατική ποινή για τον διαμελισμό 14χρονης

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Η 14χρονη Σελέστε Ρίβας Ερνάντεζ πέθανε από πολλαπλά διαμπερή τραύματα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως ανθρωποκτονία από το ιατροδικαστικό γραφείο του Λος Αντζελες

Θρίαμβος της Πρεβολαράκη! Εξασφάλισε το ασημένιο και πάει για νέο χρυσό στο Ευρωπαϊκό πάλης

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Η Μαρία Πρεβολαράκη προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πάλης και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον θρόνο της.

Τροχαίο στη Λιοσίων: Στη φυλακή ο 16χρονος που παρέσυρε την ανήλικη

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Τι υποστήριξε στην απολογία του

Τραγωδία στην Ιταλία: 46χρονη έπεσε από το μπαλκόνι με τα τρία παιδιά της

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Χαροπαλεύει το 5χρονο παιδί της

«Με χαιρέτησε με το χέρι που σκότωσε την αδελφή μου»: Συγκλονίζει ο αδελφός της Ελευθερίας

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Δεν δίστασε να τον χαιρετήσει και να του πει ότι δεν γνωρίζει που βρίσκεται η Ελευθερία.

Στέφανος Τσιτσιπάς: Χυδαία επίθεση προς το box που βρίσκεται ο πατέρας του ‑ Βίντεο

E-Daily 3.Left 23.04.2026
Η κάμερα έπιασε τον Στέφανο Τσιτσιπά να εκφράζεται με χυδαίες εκφράσεις κοιτώντας προς το box που βρισκόταν ο πατέρας του, Απόστολος.

Πιάστηκαν στα χέρια, έπεσαν πάνω στην τζαμαρία και κατέληξε στα κεφάλια τους: Βίντεο από τον καβγά 19χρονων στην Αγία Βαρβάρα

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Οι δύο νεαρές πιάστηκαν στα χέρια και κατέληξαν πάνω σε τζαμαρία με αποτέλεσμα η μία να τραυματιστεί - Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο

«Ας σκοτώσουμε αυτούς που δεν θέλουν συμφωνία»: Το repost Τραμπ για τον «εμφύλιο» στο Ιράν

Κόσμος 23.04.2026
Κεντρικός στόχος σε αυτή τη λίστα φέρεται να είναι ο διοικητής των IRGC, Αχμάντ Βαχιντί, η απομάκρυνση του οποίου θεωρείται κλειδί για την κατάρρευση της σκληροπυρηνικής πτέρυγας

Η κάμερα «έπιασε» μία καταδίωξη αγρίων, αρκούδα τσαμπουκαλεύτηκε σε λύκο για να προστατεύσει το μικρό της

E-Daily 3.Left 23.04.2026
Η αρκούδα δεν περιορίστηκε στην άμυνα αλλά πέρασε στην επίθεση για να προστατεύσει την οικογένειά της

Νεκρός και 12ος επιστήμονας στις ΗΠΑ: Κάηκε μέσα στο Tesla του

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το πτώμα του LeBlanc είχε καεί σε τέτοιο βαθμό που ήταν αδύνατο να αναγνωριστεί