E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το «τσουνάμι» παρενόχλησης που δέχτηκε επιστήμονας για το ταξίδι της στο διάστημα με την Blue Origin

«Ένα όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη» - «Θάφτηκαν όλα κάτω από μια χιονοστιβάδα μισογυνισμού»

Δημοσίευση 30/12/2025 | 15:18

Το «τσουνάμι» παρενόχλησης που δέχτηκε επιστήμονας για το ταξίδι της στο διάστημα με την Blue Origin

Για τη σοβαρή ψυχολογική πίεση που βίωσε μετά τη συμμετοχή της στην πολυσυζητημένη διαστημική αποστολή της Blue Origin μίλησε ανοιχτά η επιστήμονας και ακτιβίστρια πολιτικών δικαιωμάτων Αμάντα Νγκουέν.

Όπως αποκάλυψε, η έντονη δημόσια κριτική και η στοχοποίηση που ακολούθησαν την ιστορική, αποκλειστικά γυναικεία πτήση, είχαν βαρύ αντίκτυπο στην ψυχική της υγεία.

Η 34χρονη Νγκουέν συμμετείχε στην αποστολή μαζί με γνωστά πρόσωπα, όπως η Κέιτι Πέρι, η Λόρεν Σάντσεζ Μπέζος και η Γκέιλ Κινγκ, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμιες αντιδράσεις για το κόστος και τον επικοινωνιακό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας του Τζεφ Μπέζος. Για την ίδια, ωστόσο, η κριτική εξελίχθηκε σε μια βαθιά προσωπική κρίση.

Σε ανάρτησή της στο Instagram, η Νγκουέν αποκάλυψε ότι όταν η Γκέιλ Κινγκ επικοινώνησε μαζί της μετά την πτήση για να δει πώς είναι, της απάντησε πως η κατάθλιψη που ένιωθε ίσως να διαρκούσε για χρόνια. «Ένα ακόμη όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η ίδια περιέγραψε πως όλα όσα είχε χτίσει -η επιστημονική της πορεία, η έρευνα για την υγεία των γυναικών, η εκπαίδευσή της για την αποστολή, τα πειράματα που πραγματοποίησε στο διάστημα, αλλά και η ιστορική της παρουσία ως η πρώτη Βιετναμέζα και Νοτιοανατολική Ασιάτισσα γυναίκα στο διάστημα- «θάφτηκαν όλα κάτω από μια χιονοστιβάδα μισογυνισμού». Όπως τόνισε, οι αντιδράσεις και η κάλυψη από τα ΜΜΕ αποτέλεσαν «μια επίθεση που κανένας ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι εξελικτικά προετοιμασμένος να αντέξει».

Η Νγκουέν παραδέχτηκε ότι για ημέρες δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι της, ενώ έναν μήνα αργότερα αναγκάστηκε να διακόψει τηλεφωνική επικοινωνία με στέλεχος της Blue Origin, καθώς δεν μπορούσε να μιλήσει από τα κλάματα. «Ένιωθα παράπλευρη απώλεια, σαν η στιγμή της δικαίωσής μου να είχε ακρωτηριαστεί», έγραψε.

Παρά τη σφοδρή κριτική, υπογράμμισε ότι η αποστολή είχε και θετικές συνέπειες, καθώς ανέδειξε τη δουλειά της στην έρευνα για τον καρκίνο του μαστού και της έδωσε τη δυνατότητα να γράψει ιστορία. «Ο στόχος μου να χρησιμοποιήσω την επιστήμη ως εργαλείο διπλωματίας επιτεύχθηκε», ανέφερε, σημειώνοντας ότι υπήρξε και «πολύ καλό» μέσα σε όσα συνέβησαν.

Οκτώ μήνες μετά την 11λεπτη πτήση στο διάστημα, η υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης το 2019 δήλωσε ότι έχει αρχίσει να βγαίνει από την κατάθλιψη. «Χαίρομαι που η ομίχλη της θλίψης αρχίζει να υποχωρεί», έγραψε, ευχαριστώντας όσους της έδειξαν στήριξη.

Η Νγκουέν, που έχει μιλήσει δημόσια στο παρελθόν ως επιζήσασα σεξουαλικής κακοποίησης, τόνισε ότι αντλεί δύναμη από την εμπειρία της για να αναγνωρίζει την αλληλεγγύη δίπλα στο μίσος. «Ακόμα και μέσα στο “τσουνάμι” παρενόχλησης, μπόρεσα να πω στον εαυτό μου ότι κράτησα την υπόσχεσή μου», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαλλία: 40 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ η ραδιενέργεια εντοπίζεται σε γάλα, τυριά και κρέας

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Τι αναφέρει η Αρχή πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας της Γαλλίας

Πέθανε ο Ντιν Ταβουλάρης

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Ο Έλληνας πίσω από τον «Νονό» και το «Αποκάλυψη Τώρα»

Ιράν: Ενεργοποιήθηκαν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Τεχεράνη

Κόσμος 23.04.2026
Το ιρανικό πρακτορείο Mehr μεταδίδει ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που «εμπλέκονται με εχθρικούς στόχους», ενεργοποιήθηκαν στην Τεχεράνη

Έκανε μπάνιο με τους φακούς επαφής και έχασε την όρασή της μέσα σε λίγες μέρες

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το καθημερινό λάθος με τους φακούς επαφής που μπορεί να σε τυφλώσει, όπως δυστυχώς συνέβη σε μία νεαρή Αμερικανίδα

Τραγωδία στην Πάτρα: Πέθανε βρέφος 14 ημερών

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το βρέφος γεννήθηκε πρόωρα και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας από τη γέννησή του

Τροχαίο στον ΒΟΑΚ: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τράκτορα – Ένας σοβαρά τραυματίας

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Ο οδηγός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, σοβαρά τραυματισμένος

Μυστήριο στον πλανήτη Αρη: Βράχος που θυμίζει κρανίο δεινοσαύρου «τρελαίνει» το διαδίκτυο

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το Perseverance της NASA φωτογράφισε «κρανίο» στον Κόκκινο Πλανήτη

Κεφαλονιά: «Δεν είχε σχέση με ναρκωτικά η Μυρτώ, ούτε ποτό δεν έπινε», λέει ο σύντροφός της 19χρονης

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Ο σύντροφος της Μυρτούς κατέθεσε στην ανακρίτρια για τα γεγονότα της νύχτας πριν τον θάνατό της, με την κατάθεσή του να θεωρείται κρίσιμη για την υπόθεση

Ποιος ράπερ είναι αντιμέτωπος ακόμη και με θανατική ποινή για τον διαμελισμό 14χρονης

Κόσμος 23.04.2026
Η 14χρονη Σελέστε Ρίβας Ερνάντεζ πέθανε από πολλαπλά διαμπερή τραύματα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως ανθρωποκτονία από το ιατροδικαστικό γραφείο του Λος Αντζελες

Θρίαμβος της Πρεβολαράκη! Εξασφάλισε το ασημένιο και πάει για νέο χρυσό στο Ευρωπαϊκό πάλης

Αθλητικά Νέα 23.04.2026
Η Μαρία Πρεβολαράκη προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πάλης και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον θρόνο της.

Τροχαίο στη Λιοσίων: Στη φυλακή ο 16χρονος που παρέσυρε την ανήλικη

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Τι υποστήριξε στην απολογία του

Τραγωδία στην Ιταλία: 46χρονη έπεσε από το μπαλκόνι με τα τρία παιδιά της

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Χαροπαλεύει το 5χρονο παιδί της