E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιοι κάθονται και ποιοι δουλεύουν τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη

Δείτε τη λίστα με όλες τις χώρες

Δημοσίευση 23/12/2025 | 18:26

Ποιοι κάθονται και ποιοι δουλεύουν τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη

Από τον αριθμό των αμειβόμενων ημερών άδειας έως το ύψος του χριστουγεννιάτικου επιδόματος, δεν είναι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ίσες για τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Πέραν των ξωτικών του Βόρειου Πόλου και του αγαπημένου Άγιου Βασίλη, υπάρχουν πολλοί ακόμη που συνεχίζουν να εργάζονται τις τελευταίες εβδομάδες του έτους, και συχνά και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Κάποιοι Ευρωπαίοι περιμένουν πώς και πώς τα Χριστούγεννα για να απολαύσουν τις προβλεπόμενες από το νόμο της χώρας τους αμειβόμενες αργίες. Άλλοι μπορεί να έχουν την τύχη να έχουν επιπλέον αργίες κατά τη διάρκεια του έτους σε αντάλλαγμα για λιγότερες ημέρες άδειας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται τις ημέρες των Χριστουγέννων, όπως όσοι απασχολούνται στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, καθώς και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της φιλοξενίας και του λιανικού εμπορίου, και φυσικά οι εργαζόμενοι στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ποιοι θα χαλαρώσουν τα Χριστούγεννα

Οι Ευρωπαίοι έχουν συνήθως δύο έως πέντε δημόσιες αργίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους, από την παραμονή των Χριστουγέννων στις 24 Δεκεμβρίου έως τα Θεοφάνια στις 6 Ιανουαρίου. Η Μάλτα, για παράδειγμα, έχει 14 εθνικές αργίες κατά τη διάρκεια του έτους, δύο από τις οποίες είναι στην περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στον αντίποδα έχουμε την Κύπρο, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία, που έχουν 15 εθνικές αργίες ανά έτος, το ένα τρίτο όμως των οποίων είναι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι Ευρωπαίοι που έχουν τις περισσότερες δημόσιες αργίες ανά έτος είναι οι Λιθουανοί – έχουν 16 συνολικά αργίες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Όσον αφορά τη Γερμανία, μελέτη του Ιδρύματος Hans Böckler διαπίστωσε ότι σχεδόν 1 στους 10 Γερμανούς εργαζόμενους θα συνεχίσει να εργάζεται μετά τις 2:00 μ.μ. την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς δεν είναι δημόσια αργία στη Γερμανία. Υπάρχουν όμως και τοπικές διαφοροποιήσεις — οι Ανατολικογερμανοί είναι πιο πιθανό να κληθούν να εργαστούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους, και συχνά είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι κάθε χρόνο που εργάζονται μετά τις 2:00 μ.μ. Για τις πολιτείες όπου τα καταστήματα πρέπει να κλείνουν στις 2:00 μ.μ. στις 24 Δεκεμβρίου, οι κάτοικοι πρέπει να βιαστούν για να εξασφαλίσουν ότι έχουν όλες τις απαραίτητες προμήθειες μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου.

Ο μποναμάς των Χριστουγέννων

Εργαζόμενοι σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα βρουν να έχει προστεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ένας «δέκατος τρίτος μισθός». Συνήθως το ύψος του υπολογίζεται σε σχέση με τον αριθμό των ωρών που εργάζεται ένας υπάλληλος, ενώ οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία, λαμβάνουν ένα νόμιμο επίδομα, ανάλογα με τον κλάδο και τον εργοδότη τους. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να προσφέρουν μπόνους ως έθιμο και όχι ως νομοθετημένη παροχή. Ενώ ωστόσο ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν αυτά τα γενναιόδωρα «προνόμια», άλλες έχουν πρόσφατα εξετάσει το ενδεχόμενο να φερθούν «τσιγγούνικα» στους εργαζομένους τους. Στη Γερμανία και τη Γαλλία για παράδειγμα, όπως αναφέρει δημοσιεύμα του DW, οι διακοπές των Χριστουγέννων μοιάζουν ακόμη πιο πολύτιμες, καθώς οι κυβερνήσεις στις χώρες αυτές προτίθενται να μειώσουν τις δημόσιες αργίες, με την ελπίδα ότι αυτό θα τονώσει τις υποτονικές οικονομίες τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο: Αμεσα στις αντλίες η μείωση του πετρελαίου

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
«Αυτή τη στιγμή η μεγάλη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και παρατηρούμε με μεγάλη προσοχή τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός

Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου: Θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά μεταμεσονύχτιες παραστάσεις

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με την ΚΤΕΛ Αργολίδας θα δρομολογήσει ειδικά λεωφορεία

Ανδρας στο Βόλο επιτέθηκε και χτύπησε τη μητέρα του επειδή δεν είχε λεφτά να του πληρώσει το μηχανάκι

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Το δικαστήριο επέβαλλε στον νεαρό ποινή φυλάκισης 15 μηνών - Υποχρεούται να συμμετάσχει σε συνεδρίες για όσο χρόνο κρίνουν οι θεραπευτές στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας

Μυστικές υπηρεσίες αγοράζουν δεδομένα πολιτών από διαφημιστικές εταιρείες, τι μπορούν να μάθουν από αυτά

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Η εμπορική αγορά δεδομένων γίνεται ολοένα μεγαλύτερη και πιο λεπτομερής

Μυστήριο με τον θάνατο Γερμανίδας στην Χαλκιδική, την εντόπισε νεκρή στο σπίτι η κόρη της

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Στο σημείο αναμένεται να μεταβεί ιατροδικαστής για να δώσει απαντήσεις για τις συνθήκες θανάτου

Axios: Ο Τραμπ αφήνει πολιτικά εκτεθειμένο τον Νετανιάχου με τη συμφωνία για το Ιράν

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε «ολοκληρωτική νίκη» απέναντι στην Τεχεράνη, όμως βρέθηκε αντιμέτωπος με μια συμφωνία που θεωρεί στρατηγική ήττα

«Βρέχει» πετρέλαιο στη Μόσχα, εκτοξεύτηκε καπάκι δεξαμενής από το διυλιστήριο που χτύπησαν τα ουκρανικά drones: Δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Για τη μεγαλύτερη επίθεση με drones που έχει δεχτεί η ρωσική πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια, μιλούν οι τοπικές Αρχές - Ζημιές σε κατοικίες και εμπορικά κέντρα, έκλεισαν αεροδρόμια - Για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα χτυπήθηκε το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Μόσχας

Το γράμμα του Ντιομαντέ στη νεκρή αδερφή του που «ραγίζει» καρδιές

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Ο 19χρονος Ιβοριανός ποδοσφαιριστής ήδη θεωρείται από τα ανερχόμενα πρόσωπα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Μουντιάλ 2026: Τα διαλείμματα ενυδάτωσης προσφέρουν κέρδη 500 εκ. δολάρια στη FIFA

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Ορισμένοι παίκτες και προπονητές έχουν εκφράσει δημόσια τα παράπονά τους για αυτή τη μορφή διακοπής των αγώνων…

Μυστήριο με την κόρη βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη και τον πλούσιο σύζυγό της που βρέθηκαν νεκροί μέσα σε αυτοκίνητο με τη μηχανή αναμμένη

Κόσμος 18.06.2026
Η κόρη του σκηνοθέτη από τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» έφυγε από τη ζωή μαζί με τον σύζυγό της