E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Guardian για την υπόθεση Έπσταϊν: «Θάψιμο της υπόθεσης Έπσταϊν με δόσεις» – «Πώς θόλωσαν τις σχέσεις με τον Τραμπ»

Επιλεκτικές αποκαλύψεις και νέος γύρος πολιτικής σύγκρουσης στις ΗΠΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/12/2025 | 19:08

Guardian για την υπόθεση Έπσταϊν: «Θάψιμο της υπόθεσης Έπσταϊν με δόσεις» – «Πώς θόλωσαν τις σχέσεις με τον Τραμπ»

Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση μέρους των αρχείων που αφορούν τον Τζέφρι Έπσταϊν, η πολιτική αντιπαράθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώνεται. Αναλυτές και πολιτικοί κατηγορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι χειρίστηκε σκόπιμα τη διαδικασία, με τρόπο που θολώνει τις σχέσεις ισχυρών προσώπων με τον καταδικασμένο για σeξουαλικά εγκλήματα χρηματιστή.

Στο επίκεντρο των επικρίσεων βρίσκεται κυρίως ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και το κατά πόσο το όνομά του εμφανίζεται ή αποκρύπτεται στους φακέλους.

Σύμφωνα με άμεση ανάλυση του The Guardian, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξάντλησε το νόμιμο χρονικό περιθώριο πριν προχωρήσει στη δημοσιοποίηση, ακολουθώντας μια γνώριμη τακτική της Ουάσινγκτον: την ανακοίνωση «δυσάρεστων ειδήσεων» αργά την Παρασκευή, ώστε να περιοριστεί η δημόσια συζήτηση μέσα στο Σαββατοκύριακο. Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις για εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, τελικά δόθηκαν στη δημοσιότητα χιλιάδες σελίδες, πολλές από τις οποίες ήταν βαριά ή πλήρως λογοκριμένες.

Στο υλικό που δημοσιοποιήθηκε δεν υπήρχε ουσιαστική αναφορά στον Τραμπ, γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα, καθώς –σύμφωνα με δημοσιεύματα– η γενική εισαγγελέας Pam Bondi φέρεται να τον είχε ενημερώσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά ότι το όνομά του περιλαμβάνεται στους φακέλους. Αντίθετα, φωτογραφίες και έγγραφα που αφορούν τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον προβλήθηκαν έντονα από φιλοκυβερνητικούς λογαριασμούς και κυβερνητικά στελέχη στα κοινωνικά δίκτυα, τροφοδοτώντας κατηγορίες για επιλεκτική ανάδειξη στοιχείων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Τοντ Μπλανς υποστήριξε ότι η δημοσιοποίηση θα συνεχιστεί «σταδιακά» τις επόμενες εβδομάδες, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας των θυμάτων. Ωστόσο, επικριτές επισημαίνουν ότι η επιλογή της χρονικής συγκυρίας, εν μέσω εορτών, περιορίζει περαιτέρω το δημόσιο ενδιαφέρον και ευνοεί τη φθορά της προσοχής της κοινής γνώμης.

Οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν στην αντιπολίτευση. Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τόμας Μάσι χαρακτήρισε τη διαδικασία «κατάφωρη παραβίαση» του νόμου για την πλήρη διαφάνεια, τον οποίο είχε συνυπογράψει. Από την πλευρά των Δημοκρατικών, η Alexandria Ocasio-Cortez μίλησε ανοιχτά για συγκάλυψη και ζήτησε την παραίτηση της Pam Bondi.

Ο εκπρόσωπος του Κλίντον, απαντώντας στη δημοσιότητα παλαιών φωτογραφιών, κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο για αποπροσανατολισμό από το βασικό ερώτημα: τι περιέχουν οι φάκελοι που δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα και αν αυτοί αφορούν τον ίδιο τον Τραμπ. Υπενθύμισε ότι οι φωτογραφίες χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές του 2000, πριν από την πρώτη σύλληψη του Έπσταϊν, και ότι ο Κλίντον δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ από επιζώντες για παράνομες πράξεις.

Στα αρχεία που δημοσιοποιήθηκαν περιλαμβάνονται επίσης γνωστά πρόσωπα, όπως ο Άντριου Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ, ο Μικ Τζάγκερ και ο Μάικλ Τζάκσον. Τονίζεται, πάντως, ότι η αναφορά ή απεικόνιση κάποιου στα αρχεία δεν συνιστά ένδειξη παρανομίας, καθώς πολλοί από όσους κατονομάζονται έχουν αρνηθεί κάθε εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες.

Καθώς οι αποκαλύψεις συνεχίζονται με «σταγονόμετρο», το πολιτικό συμπέρασμα για πολλούς παρατηρητές είναι σαφές: η υπόθεση Έπσταϊν δεν κλείνει. Αντίθετα, μετατίθεται χρονικά με τρόπο που –σύμφωνα με τους επικριτές– εξυπηρετεί την κυβέρνηση και αποδυναμώνει τη δημόσια λογοδοσία, αφήνοντας ανοιχτά κρίσιμα ερωτήματα για όσα παραμένουν ακόμη στο σκοτάδι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιστορική πτήση στο διάστημα: Γυναίκα ταξίδεψε με αναπηρικό αμαξίδιο σε πύραυλο του Τζεφ Μπέζος

Κόσμος 20.12.2025
Η απογείωση έγινε από το δυτικό Τέξας, με τη Μικαέλα Μπέντχαους, Γερμανίδα μηχανικό αεροδιαστημικής που έμεινε παραπληγική έπειτα από ατύχημα, να επιβαίνει σε πύραυλο της Blue Origin, της διαστημικής εταιρείας του Τζεφ Μπέζος

Guardian για την υπόθεση Έπσταϊν: «Θάψιμο της υπόθεσης Έπσταϊν με δόσεις» – «Πώς θόλωσαν τις σχέσεις με τον Τραμπ»

Κόσμος 20.12.2025
Επιλεκτικές αποκαλύψεις και νέος γύρος πολιτικής σύγκρουσης στις ΗΠΑ

Γιορτές στα μπλόκα με ανοιχτά διόδια – Με δικογραφία απαντά η κυβέρνηση

Ελλάδα 20.12.2025
Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με ανοιχτά διόδια για τις γιορτές, ενώ η κυβέρνηση απαντά με εισαγγελικές παρεμβάσεις και δικογραφίες, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ρωσικό drone στην Τουρκία

Κόσμος 20.12.2025
Ρωσικό drone συνετρίβη στο Μπαλικεσίρ

Κραυγή αγωνίας από εμπόρους, ξενοδόχους και εστίαση για την τεράστια ζημιά από τα αγροτικά μπλόκα

Ελλάδα 20.12.2025
Έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια για τις απανωτές ακυρώσεις και κάλεσμα προς τους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο και να ανοίξουν τους δρόμους

Βασάνιζαν όσους δεν υπάκουαν εντολές, συλλήψεις για διακίνηση κοκαΐνης σε σχολεία της Αττικής

Ελλάδα 20.12.2025
Δείτε βίντεο από την επιχείρηση της ΕΛΑΣ - Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και έξι ανήλικοι

Θεσσαλονίκη: Ανήλικος που είχε εξαφανιστεί βρέθηκε σε σπίτι Τούρκων

Ελλάδα 20.12.2025
Στο σπίτι των Τούρκων βρέθηκε μικροποσότητα ναρκωτικών - Συνολικά, προσήχθησαν τέσσερα άτομα

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ, έδωσε για ένα χρόνο σκληρή μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας

Ελλάδα 20.12.2025
Ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών και ζούσε στη Μεσσηνία – Πώς περιέγραφε η ίδια τη μάχη της με την ασθένεια - Η συνεργασία της με τον Μίμη Πλέσσα και η αγάπη της για την Ελλάδα

Ο Σπανούλης ήταν μόνος του στη συνέντευξη Τύπου της Μονακο: «Καλησπέρα στον κανέναν», δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 20.12.2025
Με χιούμορ αντιμετώπισε ο Έλληνας τεχνικός το γεγονός ότι δεν υπήρχε ούτε ένας δημοσιογράφος στη συνέντευξη Τύπου μετά το Μονακό – Μπάγερν

Σεισμός 2 Ρίχτερ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ελλάδα 20.12.2025
O σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική

Έξαρση ιώσεων στις γιορτές με ιδιαίτερα μεταδοτική υποπαραλλαγή της γρίπης Α

Ελλάδα 20.12.2025
Ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο - Τα μέτρα προστασίας

Χανιά: Η αποκάλυψη της σπιτονοικοκυράς του 33χρονου ‑ «Πήγαινε σε ένα καφέ για διάβασμα»

Ελλάδα 20.12.2025
Η αποκάλυψη της σπιτονοικοκυράς του 33χρονου αγνοουμένου γιατρού