E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Λάρνακα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να απονείμει σε κάθε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα χρηματικό βραβείο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», ως αναγνώριση της ποιότητας της προετοιμασίας και του πολιτιστικού σχεδιασμού της

Δημοσίευση 12/12/2025 | 15:46

Η Λάρνακα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030

Η Λάρνακα είναι η πόλη που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2030, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τον τίτλο αυτό, η Λάρνακα πλαισιώνει τη Λουβέν του Βελγίου και το Νίκσιτς του Μαυροβουνίου, οι οποίες ανακηρύχθηκαν επίσης φέτος πολιτιστικές πρωτεύουσες για το 2030.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να απονείμει σε κάθε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα χρηματικό βραβείο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», ως αναγνώριση της ποιότητας της προετοιμασίας και του πολιτιστικού σχεδιασμού της. Οι πόλεις που φέρουν αυτόν τον τίτλο, ενισχύουν την πολιτιστική τους δραστηριότητα, προσελκύουν τουρισμό, προωθούν επενδύσεις και συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή, όπως επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη αξιολόγηση της ΕΕ.

Την περίοδο 2013-2022, οι πόλεις που φιλοξένησαν τον θεσμό διοργάνωσαν κατά μέσο όρο 1.000-1.200 πολιτιστικές δράσεις ετησίως, προσελκύοντας περίπου 38,5 εκατομμύρια επισκέπτες. Σε αρκετές περιπτώσεις, η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 30% έως 40%.

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης μεταξύ των Γενεών, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γκλεν Μικάλεφ, δήλωσε: «Συγχαρητήρια στη Λάρνακα για την πρότασή της ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2030 της Κύπρου. Ο τρόπος με τον οποίο η Λάρνακα αναδεικνύει την ανθρωπιά - τις βαθιές και κοινές ανθρώπινες αξίες μας, είναι το καλύτερο μήνυμα που μπορεί να στείλει σήμερα η Ευρώπη».

Η δεύτερη πόλη της Κύπρου που κερδίζει τον τίτλο

Η Λάρνακα είναι η δεύτερη κυπριακή πόλη που κερδίζει τον τίτλο, μετά την Πάφο το 2017. Σε μια εποχή διεθνών κρίσεων, το πολιτιστικό της πρόγραμμα θέτει στο επίκεντρο την «ανθρωπιά» (anthropia) ως κοινό τόπο που ενώνει. Μέσα από την εξερεύνηση του «Κοινού Τόπου» σε όλες του τις εκφάνσεις -σωματικές, νοητικές και συναισθηματικές- η πόλη επιδιώκει να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση, τη φροντίδα και το αίσθημα κοινότητας.

Οι υποψήφιες πόλεις οφείλουν να παρουσιάσουν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με ισχυρή ευρωπαϊκή διάσταση, να εμπλέκουν ενεργά τις τοπικές κοινότητες, να προσελκύουν επισκέπτες από όλη την Ευρώπη και να αποδεικνύουν ότι μπορούν να υλοποιήσουν ένα σχέδιο με βιώσιμα οφέλη.

Θεσμοθετημένος το 1985 ύστερα από πρόταση της Μελίνας Μερκούρη, ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο φιλόδοξα πολιτιστικά εγχειρήματα της Ευρώπης, προσφέροντας στις πόλεις την ευκαιρία να αναδείξουν την πολιτιστική τους ταυτότητα, να ενισχύσουν τη συμμετοχή των πολιτών και να στηρίξουν την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χρονιά τίτλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Η πληροφορία πως ο Χαμενεΐ είναι νεκρός είναι σωστή»

Κόσμος Χτες
O πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τον θάνατο του ανώτερου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν

Νετανιάχου: «Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Χαμενεΐ δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή»

Κόσμος Χτες
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι η σορός του ανώτατου ηγέτη του Ιράν βρέθηκε στα ερείπια κτηρίου στην Τεχεράνη που χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή.

Τρομερός Καραλής στην Παιανία: Πέταξε στα 6,17μ και «διέλυσε» το πανελλήνιο ρεκόρ, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Εμμανουήλ Καραλής κατέρριψε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ στην Παιανία - Πήδηξε στα 6,07μ και στη συνέχεια «πέταξε» στα 6,17μ που είναι η καλύτερη επίδοση στον κόσμο

Το Ντουμπάι δέχεται επίθεση: «Βροχή» πυραύλων και drones ‑ Εκρήξεις στο διάσημο νησί Palm

Κόσμος Χτες
Σκηνές από ταινίες καταστροφής στο Ντουμπάι που «πληρώνει» τα αντίποινα του Ιράν για την αμερικανο-ισραηλινή επίθεση

Πανικός στο Ντουμπάι: Εκκενώνεται το Μπουρτζ Χαλίφα

Κόσμος Χτες
Συνεχίζονται οι ιρανικές επιθέσεις στο Ντουμπάι

Κλείνει η βάση στη Σούδα

Ελλάδα Χτες
Έκτακτα μέτρα συναγερμού και αεράμυνας

Σε κατάσταση συναγερμού η Euroleague

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο αγώνας της Τρίτης Χάποελ Τελ Αβίβ – Παρί θα γίνει στη Σόφια εφόσον ανοίξουν τα αεροδρόμια στο Ισραήλ – Τι συμβαίνει με τις ελληνικές ομάδες

Φωτιά σε πολυτελές ξενοδοχείο του Ντουμπάι μετά από ιρανική πυραυλική επίθεση

Κόσμος Χτες
Οι φλόγες καίνε στο εσωτερικού του ξενοδοχείου και εξαπλώνονται

«Κάθε πιλότος είχε ένα όνομα»: Το παρασκήνιο της επίθεσης ΗΠΑ‑Ισραήλ στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Η κοινή επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Roaring Lion», είχε ως βασικό αντικείμενο την προσβολή κρίσιμων στρατιωτικών και διοικητικών υποδομών του Ιράν

Καρυστιανού: Είχα έτοιμη την ομιλία μου, αλλά δεν ήθελαν να μιλήσω και αποχώρησα από τη συγκέντρωση

Ελλάδα Χτες
Περίπου δύο ώρες μετά την άφιξή της, διαπίστωσε ότι η οργανωτική επιτροπή είχε ήδη πρόγραμμα ομιλιών