E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην ΕΕ: Αναλάβετε την πλειονότητα των δαπανών για το ΝΑΤΟ έως το 2027

Αν η προθεσμία δεν τηρηθεί, η Ουάσινγκτον μπορεί να σταματήσει να συμμετέχει σε ορισμένους μηχανισμούς συντονισμού άμυνας του ΝΑΤΟ

Δημοσίευση 5/12/2025 | 17:28

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην ΕΕ: Αναλάβετε την πλειονότητα των δαπανών για το ΝΑΤΟ έως το 2027

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Ευρώπη να αναλάβει τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβατικών αμυντικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ έως το 2027, προκειμένου να μειώσουν τη συμμετοχή τους στην αμυντική συνεργασία της Συμμαχίας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.

Η πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναθέσουν στην Ευρώπη τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συμβατική άμυνα του ΝΑΤΟ έως το 2027 έχει προκαλέσει ανησυχία στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι θεωρούν την προθεσμία μη ρεαλιστική. Η επιθυμία της Ουάσιγκτον για μεγαλύτερη αυτονομία της Ευρώπης στον τομέα της άμυνας παρουσιάστηκε σε συνάντηση στην Ουάσιγκτον, όπου αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν ότι η πρόοδος της Ευρώπης στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της από την έναρξη της ρωικής εισβολή στην Ουκρανία μέχρι και σήμερα, δεν έχει ικανοποιήσει τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις πέντε πηγές που μίλησαν στο Reuters, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου προειδοποίησαν ότι αν η Ευρώπη δεν προλάβει την προθεσμία του 2027, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να σταματήσουν να συμμετέχουν σε ορισμένους μηχανισμούς συντονισμού άμυνας του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν οι ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια και να μειώσουν την εξάρτησή τους από την αμερικανική αμυντική στήριξη. Ωστόσο, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η προθεσμία του 2027 δεν είναι ρεαλιστική, καθώς η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερους πόρους για να αντικαταστήσει ορισμένες από τις ικανότητες των ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν επίσης καθυστερήσεις στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, και ορισμένα από τα πιο εξελιγμένα αμερικανικά όπλα και συστήματα άμυνας θα χρειαζόταν χρόνια για να παραδοθούν εάν παραγγέλνονταν σήμερα. Παράλληλα, οι ΗΠΑ παρέχουν ικανότητες που δεν μπορούν απλώς να αγοραστούν, όπως είναι η μοναδική αναγνώριση, παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών, οι οποίες αποδείχθηκαν κρίσιμες για τις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που μίλησε για την Συμμαχία, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν αρχίσει να αναλαμβάνουν περισσότερη ευθύνη για την ασφάλεια της ηπείρου, αλλά δεν έκανε σχόλιο για την προθεσμία του 2027. «Οι σύμμαχοι αναγνώρισαν την ανάγκη να επενδύσουν περισσότερα στην άμυνα και να μεταφέρουν το βάρος της συμβατικής άμυνας από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη», ανέφερε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει στόχο να καταστήσει την ήπειρο ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της μέχρι το 2030, εστιάζοντας στην ενίσχυση της αεράμυνας, των drones, των δυνατοτήτων κυβερνοπολέμου και άλλων τομέων. Οι αξιωματούχοι και αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμα και αυτή η προθεσμία είναι εξαιρετικά φιλόδοξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Δεν ήθελα να τον σκοτώσω, μακάρι να γυρνούσα τον χρόνο πίσω» ‑ Τι είπε ο 20χρονος που δολοφόνησε τον 27χρονο

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
«Δεν ήξερα ότι θα έρθει με μαχαίρι, νόμιζα ότι θα συζητήσουν, δεν πρόλαβα να τον σταματήσω», σημείωσε ένας 18χρονος ο οποίος συνελήφθη επίσης

Προειδοποίηση Τσελέντη για τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στην Κρήτη: «Ας αποφύγουμε για λίγο τα μπάνια»

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
«Ακόμα και μισό μέτρο θαλάσσιο σεισμικό κύμα είναι επικίνδυνο για μικρά παιδιά», προειδοποιεί ο σεισμολόγος

Πρωταθλητής τζούντο πιάστηκε στην Εθνική Οδό με σακούλες γεμάτες 1,15 εκατ. ευρώ

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Τι είπε στους αστυνομικούς και τα σενάρια που εξετάζονται

Καιρός: Επιστρέφει η άνοιξη – Έως 21 βαθμούς η θερμοκρασία

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Μόνο στην Κρήτη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες

Αγιος Δημήτριος:«Έλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι», φέρεται να είπε ο δράστης στο θύμα πριν τη συμπλοκή

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Τέσσερις οι συλλήψεις για την υπόθεση δολοφονίας του γιου του αστυνομικού

Κρήτη: Ο 40χρονος ήθελε να πετάξει το πτώμα της Ελευθερίας σε γκρεμό αλλά του κόλλησε το αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Παρόλα αυτά, το αυτοκίνητο που ήταν το σώμα της Ελευθερίας κόλλησε σε βραχώδη σημείο με αποτέλεσμα ο δράστης να μην τα καταφέρει

Ρωσία: Προειδοποιεί Ευρώπη και Ελλάδα να μην φιλοξενήσουν γαλλικά βομβαρδιστικά με πυρηνικά όπλα

Κόσμος Χτες
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Μάρτιο σχέδια επέκτασης του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του

Γαλλία: 40 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ η ραδιενέργεια εντοπίζεται σε γάλα, τυριά και κρέας

Κόσμος Χτες
Τι αναφέρει η Αρχή πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας της Γαλλίας

Πέθανε ο Ντιν Ταβουλάρης

Κόσμος Χτες
Ο Έλληνας πίσω από τον «Νονό» και το «Αποκάλυψη Τώρα»