E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΝΑΤΟ: Eξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει «πιο επιθετικό» απέναντι στη Ρωσία

Ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματικός του ΝΑΤΟ λέει στους Financial Times ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να αναλάβει προληπτική δράση για να αντιμετωπίσει την απειλή που θέτει η Μόσχα

Δημοσίευση 1/12/2025 | 09:03

ΝΑΤΟ: Eξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει «πιο επιθετικό» απέναντι στη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει «πιο επιθετικό» για να αντιμετωπίσει τις κυβερνοεπιθέσεις, τις δολιοφθορές και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ρωσίας, σύμφωνα με τον ανώτατο στρατιωτικό αξιωματικό της συμμαχίας.

Ο ναύαρχος Τζουζέπε Κάβο Ντραγκόνε δήλωσε στους Financial Times ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία εξετάζει το ενδεχόμενο να εντείνει την αντίδρασή της στον υβριδικό πόλεμο από τη Μόσχα.

«Μελετάμε τα πάντα... Στον κυβερνοχώρο, είμαστε κατά κάποιο τρόπο αντιδραστικοί. Το να είμαστε πιο επιθετικοί ή προληπτικοί αντί για αντιδραστικοί είναι κάτι που σκεφτόμαστε», δήλωσε ο Ντραγκόνε, ο οποίος είναι πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Η Ευρώπη έχει πληγεί από πολυάριθμα περιστατικά υβριδικού πολέμου, κάποια αποδίδονται στη Ρωσία και άλλα παραμένουν ασαφή, από την κοπή καλωδίων στη Βαλτική Θάλασσα έως κυβερνοεπιθέσεις σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο. Ορισμένοι διπλωμάτες, ιδίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, έχουν προτρέψει το ΝΑΤΟ να σταματήσει να αντιδρά απλώς και να αντεπιτεθεί.

Μια τέτοια απάντηση θα ήταν ευκολότερη για τις κυβερνοεπιθέσεις, όπου πολλές χώρες έχουν επιθετικές δυνατότητες, αλλά θα ήταν λιγότερο εύκολη για δολιοφθορές ή εισβολές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο Ντράγκον είπε ότι ένα «προληπτικό χτύπημα» θα μπορούσε να θεωρηθεί «αμυντική ενέργεια», αλλά πρόσθεσε: «Είναι πιο μακριά από τον κανονικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς μας».

Και πρόσθεσε: «Το να είμαστε πιο επιθετικοί σε σύγκριση με την επιθετικότητα του ομολόγου μας θα μπορούσε να είναι μια επιλογή. [Τα ζητήματα είναι] το νομικό πλαίσιο και η δικαιοδοσία, ποιος θα το κάνει αυτό;»

Το ΝΑΤΟ σημείωσε επιτυχία με την αποστολή Baltic Sentry, στο πλαίσιο της οποίας πλοία, αεροσκάφη και ναυτικά μη επανδρωμένα σκάφη περιπολούσαν στη Βαλτική Θάλασσα, αναχαιτίζοντας τα πολυάριθμα περιστατικά κοπής καλωδίων το 2023 και το 2024 από σκάφη που συνδέονται με τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις. «Από την αρχή του Baltic Sentry, δεν έχει συμβεί τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η αποτροπή λειτουργεί», πρόσθεσε ο Ντραγκόνε.

Ένας διπλωμάτης από τις χώρες της Βαλτικής δήλωσε: «Αν το μόνο που κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να αντιδρούμε, απλώς καλούμε τη Ρωσία να συνεχίσει να προσπαθεί, να συνεχίσει να μας βλάπτει. Ειδικά όταν ο υβριδικός πόλεμος είναι ασύμμετρος: τους κοστίζει λίγο και σε εμάς πολύ. Πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε πιο εφευρετικοί».

Παρά την επιτυχία της Baltic Sentry του ΝΑΤΟ, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες στη Συμμαχία, αφότου ένα φινλανδικό δικαστήριο απέρριψε μια υπόθεση εναντίον του πληρώματος του Eagle S , ενός σκάφους του σκιώδους στόλου που είχε κόψει πολλά υποβρύχια καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και δεδομένων, επειδή το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα όταν έλαβε χώρα η ύποπτη δολιοφθορά.

Ερωτηθείσα αν αυτό έδωσε στα ρωσικά πλοία εν λευκώ ελευθερία σε διεθνή ύδατα, η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ελίνα Βάλτονεν δήλωσε στους FT: «Ναι, και αυτό είναι πρόβλημα». Πρόσθεσε ότι το να είμαστε πιο δυναμικοί «είναι κάτι που εξετάζουμε. Μέχρι στιγμής, δεν νομίζω ότι υπήρξε ανάγκη για κάτι τέτοιο. Θα πρέπει επίσης να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναλύσουμε πραγματικά τι επιδιώκει ο επιτιθέμενος. Τότε πιθανώς, δεν θα πρέπει να είμαστε υστερικοί. Έχουμε το δικό μας εγχειρίδιο και θα πρέπει να το εμπιστευόμαστε επειδή είναι αρκετά ισχυρό».

Ο Ντραγκόνε παραδέχτηκε ότι ένα ζήτημα ήταν ότι το ΝΑΤΟ και τα μέλη του είχαν «πολύ περισσότερα όρια από τον ομόλογό μας λόγω ηθικής, λόγω νόμου, λόγω δικαιοδοσίας. Είναι ένα ζήτημα. Δεν θέλω να πω ότι είναι μια θέση ηττημένου, αλλά είναι μια πιο δύσκολη θέση από του ομολόγου μας».

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η κρίσιμη δοκιμασία είναι η αποτροπή της μελλοντικής επιθετικότητας. «Το πώς θα επιτευχθεί η αποτροπή -μέσω αντιποίνων, μέσω προληπτικού χτυπήματος- είναι κάτι που πρέπει να αναλύσουμε σε βάθος, επειδή θα μπορούσε να υπάρξει στο μέλλον ακόμη μεγαλύτερη πίεση σε αυτό», πρόσθεσε ο Ντραγκόνε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αναχαιτίστηκαν ιρανικοί πύραυλοι με κατεύθυνση προς Κύπρο

Κόσμος 01.03.2026
Οι βρετανικές δυνάμεις «κατέρριψαν» ιρανικά drones με κατεύθυνση προς Κύπρο, που απείλησαν βρετανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι, στο Sky News

Βαγδάτη: Με μπουλντόζες προσπαθούν να σπάσουν τους φραγμούς προς την πρεσβεία των ΗΠΑ

Κόσμος 01.03.2026
Oι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να αποτρέψουν την παραβίαση της περιμέτρου

Πολυκατοικίες: Πότε παραγράφονται τα χρέη για τα κοινόχρηστα

Ελλάδα 01.03.2026
Πότε «παγώνει» η προθεσμία ή ξεκινά από την αρχή

Συναγερμός για τη βενζίνη: Πόσο θα πληρώσουμε την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν;

Οικονομία 01.03.2026
Εν μέσω απειλών η τιμή αυξήθηκε κατά 3% μέσα σε μία μόλις ημέρα - Φόβοι για περαιτέρω αύξηση μετά την επίθεση

Βίντεο: Η στιγμή που ιρανικός πύραυλος χτυπάει ουρανοξύστη στο Μπαχρέιν

Κόσμος 01.03.2026
Όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν σε δήλωσή του, η Πυροσβεστική διεξάγει επιχειρήσεις κατάσβεσης και διάσωσης

Δείτε πώς τα ιρανικά μέσα ανακοίνωσαν τον θάνατο του Χαμενεΐ

Κόσμος 01.03.2026
Με δάκρυα στα μάτια ο παρουσιαστής ανακοίνωσε τον θάνατό του λέγοντας: «Ήπιε το γλυκό και αγνό ποτήρι του μαρτυρίου και ενώθηκε με το Ύψιστο Ουράνιο Βασίλειο»

Ιράν: Νεκρός και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων από τις επιθέσεις Ισραήλ‑ΗΠΑ

Κόσμος 01.03.2026
Ο θάνατος του υποστράτηγου Mousavi έρχεται μετά τη δολοφονία αρκετών κορυφαίων Ιρανών ηγετών

Ντουμπάι: Χτυπήθηκε από ιρανικό drone το Burj al Arab ‑ Το πιο εμβληματικό κτήριο στην περιοχή

Κόσμος 01.03.2026
Η κατασκευή του σε ένα τεχνητό νησί σηματοδότησε την αρχή της ραγδαίας ανάπτυξης της πόλης

Ντουμπάι: Χτύπησαν το διεθνές αεροδρόμιο με πύραυλο οι Ιρανοί ‑ Μαζική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Κόσμος 01.03.2026
Σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι Φρουροί της Επανάστασης δήλωσαν ότι πραγματοποιούν μια έκτη σειρά επιθέσεων ως αντίποινα για τους βομβαρδισμούς του Ιράν από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ