E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το τεράστιο ανθρώπινο κόστος της κλιματικής πολιτικής του Τραμπ

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αύξηση των εκπομπών τις επόμενες δέκα χρόνια λόγω της πολιτικής Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει 1,3 εκατομμύρια θανάτους από θερμοκρασίες έως το 2115

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/11/2025 | 22:36

Το τεράστιο ανθρώπινο κόστος της κλιματικής πολιτικής του Τραμπ

Οι επιλογές της κυβέρνησης Τραμπ στο ζήτημα του κλίματος αναμένεται να στοιχίσουν εκατομμύρια ζωές τις επόμενες δεκαετίες, με τις πιο ευάλωτες περιοχές του πλανήτη να πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα.

Νέα δεδομένα της περιβαλλοντικής επιστήμης αναδεικνύουν με ακρίβεια τις επιπτώσεις της ενισχυμένης θερμότητας, που ήδη προκαλεί μαζικούς θανάτους σε πολλές χώρες.

Μια εκτενής ανάλυση των ProPublica και The Guardian, βασισμένη σε μοντέλα ανεξάρτητων ερευνητών, καταλήγει ότι η πολιτική «America First» και η ενθάρρυνση της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων θα επιδεινώσουν δραματικά την κατάσταση. Το μεγαλύτερο μέρος των θυμάτων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα βρεθεί εκτός αμερικανικών συνόρων.

Οι πιο ευάλωτες χώρες στο στόχαστρο

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι ακραίες θερμοκρασίες των επόμενων δεκαετιών αναμένεται να οδηγήσουν σε εκατομμύρια επιπλέον θανάτους, με χώρες της Αφρικής και της Νότιας Ασίας –όπως η Νιγηρία, το Σομαλία, η Ινδία και το Πακιστάν– να βρίσκονται στην πιο επικίνδυνη ζώνη. Πρόκειται για κράτη με ελάχιστη συνεισφορά στις παγκόσμιες εκπομπές, αλλά και με περιορισμένη δυνατότητα προστασίας από τη διαρκώς εντεινόμενη ζέστη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αύξηση των εκπομπών τις επόμενες δέκα χρόνια λόγω της πολιτικής Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει 1,3 εκατομμύρια θανάτους από θερμοκρασίες έως το 2115. Ο πραγματικός αριθμός θεωρείται ότι θα είναι υψηλότερος, παρότι σε κάποιες περιοχές προβλέπεται μείωση των θανάτων από ψύχος.

Η απουσία των ΗΠΑ από τη διεθνή προσπάθεια

Τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα συναντήθηκε στη διάσκεψη του Βελέμ στη Βραζιλία για να συζητήσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η απουσία των ΗΠΑ ήταν εμφανής. Η χώρα που ευθύνεται για το 20% των παγκόσμιων εκπομπών, παρότι αντιπροσωπεύει μόλις το 4% του πληθυσμού, δεν έστειλε καμία αντιπροσωπεία — γεγονός που προκάλεσε έντονο σχολιασμό.

Η κεντρική κλιματική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, στηριζόμενη σε συνεργασία με τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου, έχει ακυρώσει σημαντικές πρωτοβουλίες περιορισμού της κρίσης: από την κατάργηση κινήτρων για καθαρές μορφές ενέργειας μέχρι την περαιτέρω διευκόλυνση της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων και την απορρύθμιση της βιομηχανίας.

«Πριν από τον Τραμπ, είχαμε την πιο φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα που είχε αναπτυχθεί ποτέ στις ΗΠΑ», τονίζει ο καθηγητής Μάρσαλ Μπέρκ του Στάνφορντ, επισημαίνοντας ότι η ανατροπή αυτών των μέτρων «επηρεάζει δραματικά τη ζημιά που θα προκαλέσει η κλιματική κρίση παγκοσμίως».

Θάνατοι, οικονομικό κόστος και "κόστος θνησιμότητας από τον άνθρακα"

Οι υπολογισμοί των ειδικών βασίζονται στο λεγόμενο «κόστος θνησιμότητας από τον άνθρακα», ένα εργαλείο του καθηγητή Ρ. Ντάνιελ Μπρεσλέρ του Πανεπιστημίου Bentley που συνδέει τις εκπομπές CO₂ με τον αριθμό ζωών που χάνονται. Η ίδια μελέτη δείχνει ότι οι φτωχότερες χώρες θα πληγούν δυσανάλογα, καθώς η εκτίναξη της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε ακραίες συνθήκες διαβίωσης.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού το 2017, σε συνδυασμό με την υπονόμευση της επιστημονικής τεκμηρίωσης, έχει προκαλέσει ανησυχία σε διεθνές επίπεδο. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Μπρεσλέρ, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι μόνο η πολιτική επιλογή, αλλά «η αδιαφορία απέναντι στην επιστημονική έρευνα και την αποδοχή της κλιματικής αλλαγής».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στη Χαλκιδική: Σε άνδρα που πέθανε το 2004 ανήκουν τα οστά που βρέθηκαν σε παραλία

Ελλάδα 01.03.2026
54χρονος παρουσιάστηκε στις Αρχές και υποστήριξε ότι τα οστά ανήκουν στον πατέρα του

Τραμπ: «Βυθίσαμε 9 ιρανικά πλοία ‑ Θα κυνηγήσουμε και τα υπόλοιπα. Σύντομα θα επιπλέουν στον βυθό»

Κόσμος 01.03.2026
Μερικά από τα οποία όπως είπε ήταν μεγάλα και σημαντικά

Μέση Ανατολή: Οι τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου ανάγκης για παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες

Ελλάδα 01.03.2026
Οι γραμμές εκτάκτου ανάγκης για τους Έλληνες πολίτες έχουν επικαιροποιηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών

Τραγωδία στο Αγρίνιο: Νεκρή σε ρέμα γυναίκα που αγνοούνταν το τελευταίο 24ωρο

Ελλάδα 01.03.2026
Η άτυχη 60χρονη εντοπίστηκε νεκρή σε ρέμα στη περιοχή Ζελίχοβο - Αγία Παρασκευή

Νεφροπαθής κατέληξε στη φυλακή για πρόστιμο ΚΟΚ που του είχε επιβληθεί προ δεκαετίας

Ελλάδα 01.03.2026
Η απίστευτη περιπέτεια αιμοκαθαιρόμενου Ηρακλειώτη

Έκτακτη ενίσχυση για το Πάσχα έως 250 ευρώ: Ποιες οι κατηγορίες δικαιούχων

Οικονομία 01.03.2026
Ποιοι θα ωφεληθούν από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Αεροπορικό χάος στη Μέση Ανατολή: Ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, ακυρώσεις πτήσεων και κλειστοί εναέριοι χώροι

Κόσμος 01.03.2026
Κλειστοί εναέριοι χώροι και βασικά αεροδρόμια-κόμβοι, χιλιάδες ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Αλί Λαριτζανί: Ποιος είναι ο άνθρωπος‑κλειδί για την διαχείριση της κρίσης στο Ιράν

Κόσμος 01.03.2026
Ο Αλί Λαριτζανί καλείται να διαχειριστεί ένα ευρύ «χαρτοφυλάκιο» αρμοδιοτήτων, μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Θεωρία συνωμοσίας: Πώς το χτύπημα στο Ιράν συνδυάζεται με τη 9/11

Κόσμος 01.03.2026
Η επίθεση στο Ιράν βύθισε την περιοχή στην αβεβαιότητα και πυροδότησε έντονη συζήτηση στο διαδίκτυο

Ιρανικά ΜΜΕ: Νεκρός και ο πρώην πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Κόσμος 01.03.2026
Σύμφωνα με τους Ιρανούς σκοτώθηκε στις επιδρομές του Σαββάτου στην Τεχεράνη

Κολωνός: Συνελήφθη ο σύντροφος της 31χρονης εγκύου που βρέθηκε νεκρή

Ελλάδα 01.03.2026
Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 37χρονος σύντροφος της 31χρονης γυναίκας που βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στον Κολωνό