Τροφές–σωτηρία: η λίστα που ρίχνει τον κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου και κάνει θραύση στο διαδίκτυο
Οι ειδικοί προειδοποιούν: ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται ραγδαία - αλλά 10 απλές τροφές μπορούν να γίνουν η καθημερινή μας ασπίδα
Δημοσίευση 21/11/2025

Τα τελευταία χρόνια, ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζει ανησυχητική άνοδο, ειδικά στις ηλικίες κάτω των 50 ετών. Οι νέες έρευνες σοκάρουν: τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 52% μέσα σε 30 χρόνια. Και όμως, μία από τις πιο απλές κινήσεις για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας κρύβεται στο… πιάτο.
Η διατροφολόγος Jenna Hope εξηγεί στην The Telegraph ότι οι φυτικές ίνες λειτουργούν σαν «σκούπα» του πεπτικού συστήματος: απομακρύνουν τοξίνες και επιβλαβείς ουσίες που, αν παραμείνουν, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Παρότι οι ειδικοί συστήνουν 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει μόλις 18 γραμμάρια.
Η λύση; Να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή τροφές που είναι πραγματικές βόμβες φυτικών ινών.
Ακολουθούν οι 10 κορυφαίες επιλογές που σύμφωνα με τη Hope μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
1. Βρόμη – Το πρωινό που «θωρακίζει»
Με 4.6 γραμμάρια φυτικών ινών στα 50 γρ., η βρόμη είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ξεκινήσουμε δυναμικά τη μέρα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες της βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
2. Αρακάς – Η πράσινη δύναμη
Με 5.6 γραμμάρια ανά 100 γρ., ο αρακάς αποτελεί μικρό αλλά θρεπτικό θαύμα. Μόλις 3 κουταλιές του δίνουν 4.5 γραμμάρια φυτικών ινών.
3. Δαμάσκηνα – Η κλασική λύση που πάντα δουλεύει
Με 7.9 γραμμάρια φυτικών ινών, τα δαμάσκηνα συνδυάζουν διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, συμβάλλοντας στη λειτουργία του πεπτικού και στη μείωση της δυσκοιλιότητας.
4. Σμέουρα – Το μικρό κόκκινο «θαύμα»
Τα σμέουρα είναι πρωταθλητές: 5.4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Υπέροχα σε γιαούρτι, smoothies ή σαν σνακ.
5. Μαύρα φασόλια – Η πλούσια πηγή
Με 10.3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γρ., τα μαύρα φασόλια ξεχωρίζουν. Μισό κουτί καλύπτει πάνω από τα 2/3 των ημερήσιων αναγκών.
6. Αμύγδαλα – Σνακ δύναμης
Μία μεγάλη χούφτα αποδίδει 5.3 γραμμάρια φυτικών ινών. Προτιμήστε τα ωμά ή ελαφρώς ψημένα χωρίς αλάτι.
7. Σπόροι chia – Ο μικρός γίγαντας
Μία μόλις κουταλιά περιέχει 4.8 γραμμάρια φυτικών ινών. Προσθέστε τους στη βρόμη, στο γιαούρτι ή στα smoothies.
8. Αβοκάντο – Κρεμώδες και θρεπτικό
Μισό αβοκάντο προσφέρει 3.4 γραμμάρια φυτικών ινών, μαζί με υγιεινά λιπαρά που κρατούν τον οργανισμό και… το στομάχι ήρεμα.
9. Γλυκοπατάτες – Η πιο νόστιμη επιλογή
Μία μέτρια γλυκοπατάτα, ειδικά με τη φλούδα, δίνει περίπου 6 γραμμάρια φυτικών ινών. Ιδανική για δεκάδες συνταγές.
Γιατί οι φυτικές ίνες είναι τόσο σημαντικές;
Οι φυτικές ίνες:
συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου
βοηθούν στην αποβολή τοξινών
υποστηρίζουν την υγεία του μικροβιώματος
μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου
Όπως τονίζει η Hope, χρειαζόμαστε ποικιλία: διαφορετικές τροφές παρέχουν διαφορετικούς τύπους φυτικών ινών, που θρέφουν διαφορετικά «καλά» βακτήρια στο έντερο μας.






