E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ΝΔ απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για άμεση κλήση του «Φραπέ» και της Σεμερτζίδου

Το αίτημα υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο καταψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις - «Συνειδητή επιλογή συγκάλυψης» καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/10/2025 | 19:35

Eξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ΝΔ απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για άμεση κλήση του «Φραπέ» και της Σεμερτζίδου

Ένταση προκλήθηκε κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την απόρριψη του αιτήματος της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, για άμεση κλήτευση του Γιώργου Ξυλούρη και της Πόπης Σεμερτζίδου. Το αίτημα υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο καταψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Η Μιλένα Αποστολάκη τόνισε πως «όπως προέκυψε τις τελευταίες εβδομάδες από στοιχεία της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, ο κ. Ξυλούρης και η κ. Σεμερτζίδου φαίνεται να έχουν κομβικό ρόλο στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ με τις παράνομες επιδοτήσεις και ενδεχομένως να τους ασκηθούν αυτεπάγγελτες διώξεις από την εισαγγελία και να καταστεί αδύνατη η εξέτασή τους από την Επιτροπή, επικαλούμενοι το δικαίωμα της σιωπής».

Στο ίδιο πνεύμα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, προειδοποίησε πως «είναι ορατός ο κίνδυνος, με την ιδιότητα του κατηγορουμένου να ασκήσουν το δικαίωμα της σιωπής και να μην συνεισφέρουν στο έργο της Επιτροπής».

Απαντώντας, ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και την αντιπολίτευση ότι «κάθε φορά που δεν τους βγαίνει όπως θέλουν, οι μάρτυρες, ζητούν επικαιροποίηση της λίστας». Διαβεβαίωσε ωστόσο πως «όλοι οι μάρτυρες θα καταθέσουν», επισημαίνοντας ότι «η Εξεταστική Επιτροπή δεν μπορεί να επιβάλει τις αποφάσεις της αν η δικαιοσύνη κάνει τις δικές της διαδικασίες».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ανέφερε πως «κατά την επικαιροποίηση της λίστας μαρτύρων, θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις που θα καταθέσουν τα κόμματα».

«Συνειδητή επιλογή συγκάλυψης» καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ

Πηγές του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν τη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας «συνειδητή επιλογή συγκάλυψης». Όπως σημείωσαν, «το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα για την άμεση κλήτευση κρίσιμων μαρτύρων για τη διαλεύκανση του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σημαντικά ευρήματα που αφορούν την εμπλοκή τους».

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν πως «σύμφωνα με πορίσματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και ελέγχους της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, προκύπτουν νέα στοιχεία για τη δράση προσώπων που φέρονται να είχαν καθοριστικό ρόλο σε ένα δίκτυο παράνομων πληρωμών και καταχρήσεων κοινοτικών πόρων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ειδικότερα, «το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας φέρεται να τοποθετεί την Καλλιόπη Σεμερτζίδου στο επίκεντρο κυκλώματος το οποίο εκμεταλλευόταν ευρωπαϊκές ενισχύσεις, γεγονός που οδήγησε στη δέσμευση σημαντικών περιουσιακών της στοιχείων. Παράλληλα, ο έλεγχος της Αρχής αποκάλυψε ότι ο Γεώργιος Ξυλούρης, γνωστός ως “Φραπές”, φέρεται να διαθέτει αδικαιολόγητα εισοδήματα άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και οκτώ οχήματα, χωρίς να έχει υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις πόθεν έσχες».

Το ΠΑΣΟΚ ζητά την κατάθεση των δύο μαρτύρων «πριν ενεργοποιηθούν δικονομικές διαδικασίες που ενδέχεται να καταστήσουν αδύνατη τη μελλοντική τους εξέταση». Παράλληλα, το κόμμα θεωρεί «πρόκληση» ότι δεν έχει κληθεί η ορκωτή λογίστρια του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δέσποινα Μαρκοπούλου, ενώπιον της Επιτροπής, ζητώντας να αντικατασταθεί στη λίστα μαρτύρων ο Γιάννης Καραποστολάκης, «ένα απλό μέλος της ομάδας ελέγχου».

ΣΥΡΙΖΑ: «Γαλάζια ομερτά» για την προστασία των ημετέρων

Αιχμηρή ήταν και η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για «γαλάζια ομερτά» και προσπάθεια συγκάλυψης. «Η ΝΔ αρνείται να καλέσει τον διαβόητο “Φραπέ” (κατά κόσμον Γιώργο Ξυλούρη), διαχρονικό κομματάρχη της στην Κρήτη και συνδαιτυμόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη», ανέφεραν πηγές του κόμματος.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν πως «αυτός που απευθυνόμενος στον κ. Στρατάκο, επί σειρά ετών γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δήλωνε για την κα Τυχεροπούλου: “Αν την είχα σκοτώσει τώρα, θα ‘μουν έξω. Θα ‘χανε φάει και ένα πενηντάρι οι δικηγόροι και είμαστε εντάξει”».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η “γαλάζια” πλειοψηφία προστατεύει και την Καλλιόπη Σεμερτζίδου, πρώην πολιτεύτρια και στέλεχος της ΝΔ, φανατική λάτρη των πολυτελών αυτοκινήτων, πρόσωπο που επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο του “γαλάζιου” κυκλώματος λεηλασίας των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων».

«Η εντολή του Μαξίμου προς τους πρόθυμους βουλευτές της Εξεταστικής είναι συγκάλυψη του “γαλάζιου” σκανδάλου μέχρι τέλους», υπογράμμισαν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η κοινή γνώμη παρακολουθεί σε απευθείας μετάδοση τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για τις πρακτικές μαφίας που επικράτησαν επί Μητσοτάκη στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Ανδρας κλώτσησε μητέρα και παιδί ‑ Βίντεο‑ντοκουμέντο από την επίθεση

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ο άνδρας με καταγωγή από το Σουδάν, βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ και κλώτσησε την 8χρονη

Ιωάννινα: Λύκος εμφανίστηκε στον ποδηλατόδρομο ενώ κυκλοφορούσε κόσμος

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ένας λύκος εμφανίστηκε στον παραλίμνιο πεζόδρομο των Ιωαννίνων χωρίς να δείχνει φόβο ή επιθετικότητα προς τους ανθρώπους

Συνελήφθη μετά από 30 χρόνια για τη δολοφονία τραγουδιστή – Πώς ξεγελούσε τις αρχές

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως είχε συλληφθεί πολλές φορές, μέχρι να του περάσουν χειροπέδες για τελευταία φορά

Τέξας: Ψαράς «χτυπήθηκε» από κεραυνό και επέζησε ‑ «Ο πιο άτυχος τυχερός άνθρωπος που υπάρχει»

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ο 19χρονος ψάρευε στις όχθες του ποταμού Angelina όταν «χτυπήθηκε» από κεραυνό

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο πολυτραυματίας δικυκλιστής μετά τo σφοδρό τροχαίο

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ο δικυκλιστής υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του

Η εκδίκηση της πρώην ερωμένης: 29χρονη έστειλε τις γυμνές φωτογραφίες του 57χρονου στη σύζυγό του

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Η «χαριτωμένη» ερωμένη έδειξε άλλο πρόσωπο όταν έγινε... πρώην

Παραιτήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία η Ιωάννα Γκελεστάθη

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Όπως ανέφερε, η παραίτηση αποτελεί πράξη διαφύλαξης της αξιοπρέπειας, της τιμής και της υπόληψής της

Φρίκη στη Γερμανία: Παιδίατρος κατηγορείται για 130 βiασμούς και σeξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ο 45χρονος εργαζόταν σε κλινικές στα περίχωρα του Βερολίνου και φέρεται να διέπραξε τους βiασμούς και τις κακοποιήσεις μεταξύ του 2013 και του 2025

Κομισιόν: Εγκρίθηκε σχεδιασμός για ευκολότερα διασυνοριακά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη

Κόσμος 13.05.2026
Οι τρεις προτάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα απλοποιούν τον σχεδιασμό και τις κρατήσεις για διασυνοριακά ταξίδια

Θρίλερ στα Χανιά: Σορός σε αποσύνθεση εντοπίστηκε στις παλιές δικαστικές φυλακές Χανίων

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Πολίτες αντίκρισαν το αποτρόπαιο θέαμα και ενημέρωσαν τις Αρχές

Επτά χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο €300.000 πρότεινε στο Εφετείο η Εισαγγελία για τον Σαρκοζί

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Η πρόταση της εισαγγελίας είναι ίδια με εκείνη που είχε κατατεθεί και σε πρώτο βαθμό

O διάφανος εξωγήινος: Η φωτογραφία ενός πλάσματος που το FBI χαρακτηρίζει «αληθινή»

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Η αρχική εικόνα αναλύθηκε τόσο στην Ταϊβάν όσο και στις ΗΠΑ, και δεν διαπιστώθηκαν σημάδια επεξεργασίας, αλλοίωσης ή σύνθεσης