E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπιορν Αντρέσεν: Πέθανε το «πιο όμορφο αγόρι στον κόσμο»

Στα 15 του έγινε σύμβολο της ομορφιάς στον «Θάνατο στη Βενετία» – Μια ζωή που στιγματίστηκε από τη διασημότητα

Δημοσίευση 27/10/2025 | 13:06

Μπιορν Αντρέσεν: Πέθανε το «πιο όμορφο αγόρι στον κόσμο»

Ο Σουηδός ηθοποιός Μπιόρν Αντρέσεν, που έγινε διεθνώς γνωστός μέσα από την εμβληματική ταινία του Λουκίνο Βισκόντι «Θάνατος στη Βενετία» (1971), πέθανε σε ηλικία 70 ετών, όπως ανακοίνωσαν οι σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ «The Most Beautiful Boy in the World» (2021), Κρίστιαν Πέτρι και Κριστίνα Λίντστρεμ. Δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια θανάτου.

Ο Αντρέσεν ήταν μόλις 15 ετών όταν επιλέχθηκε από τον Βισκόντι για να υποδυθεί τον Τάτζιο, το αγόρι που μαγνητίζει τον μεσήλικα πρωταγωνιστή στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Τόμας Μαν. Ο Ιταλός σκηνοθέτης τον αποκάλεσε δημοσίως «το πιο όμορφο αγόρι στον κόσμο» — ένας χαρακτηρισμός που καθόρισε ολόκληρη τη ζωή του.

Αν και η ταινία τον έκανε σύμβολο ομορφιάς και νεότητας, ο ίδιος περιέγραψε αργότερα την εμπειρία ως τραυματική. «Ένιωθα σαν εξωτικό ζώο σε κλουβί», είχε δηλώσει το 2003 στον Guardian. «Τα γυρίσματα μού είχαν κάνει τη ζωή χάλια».

Η ζωή μετά τον «Θάνατο στη Βενετία»

Μετά την ταινία, ταξίδεψε στην Ιαπωνία, όπου έγινε ποπ σταρ και μοντέλο, συμμετέχοντας σε διαφημίσεις και φωτογραφήσεις που αποθέωναν την ομορφιά του. «Ήταν σαν υστερία», είχε πει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο ίδιος ένιωθε εγκλωβισμένος στην εικόνα του «αιώνιου εφήβου», λέγοντας πως ο ρόλος του Τάτζιο «στοίχειωνε κάθε του βήμα».

Αργότερα αφοσιώθηκε στη μουσική, έγινε πιανίστας και συνθέτης, ενώ εμφανίστηκε σε πάνω από 30 ταινίες και σειρές στη Σουηδία. Το 2019 επανήλθε στην επικαιρότητα με έναν μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο στο «Midsommar» του Άρι Άστερ, τον οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «το όνειρο κάθε αγοριού».

Το προσωπικό τίμημα

Γεννημένος στη Στοκχόλμη το 1955, ο Αντρέσεν μεγάλωσε με τη γιαγιά του, μετά την αυτοκτονία της μητέρας του. Είχε αποκτήσει δύο παιδιά με την ποιήτρια Σουζάνα Ρομάν, όμως ο γιος του, Έλβιν, πέθανε βρέφος — μια απώλεια που τον σημάδεψε βαθιά.

Η σχέση του με τη διασημότητα παρέμεινε αντιφατική: το 2003 είχε εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του στη χρήση φωτογραφίας του στο εξώφυλλο του βιβλίου «Το Όμορφο Αγόρι» της Ζερμέν Γκριρ, χωρίς τη συγκατάθεσή του, εξηγώντας ότι «η αγάπη των ενηλίκων για τους εφήβους είναι κάτι που με τρομάζει».

Ο Μπιόρν Αντρέσεν έζησε μια ζωή που ξεκίνησε σαν παραμύθι και εξελίχθηκε σε στοχασμό πάνω στη φήμη, την ομορφιά και την απώλεια — ένας ρόλος από τον οποίο δεν ξέφυγε ποτέ πραγματικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πατέρας και γιος οι δράστες της επίθεσης στο Σίδνει της Αυστραλίας – Τουλάχιστον 16 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Κόσμος 15.12.2025
Ο πατέρας σκοτώθηκε από την αστυνομία, ενώ ο γιος παραμένει στο νοσοκομείο

Ατρόμητος – ΠΑΟΚ 2‑0: Ήταν κακός, έχασε και έπεσε στην 3η θέση

Αθλητικά Νέα Χτες
Επιστροφή στις νίκες για τους Περιστεριώτες

Παναιτωλικός – ΑΕΚ 0‑5: Ασταμάτητο το… τρένο του Νίκολιτς

Αθλητικά Νέα Χτες
Επιβλητική εμφάνιση από την Ένωση

Τροχαίο ατύχημα για τον Αρη Μουγκοπέτρο: «Για ακόμη μια φορά είχα άγιο»

Ελλάδα Χτες
Αντιμέτωπος με μια ακόμη δοκιμασία ήρθε σήμερα 14 Δεκεμβρίου ο Αρης Μουγκοπέτρος

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων

Ελλάδα Χτες
Μετά από πολύωρη διαδικασία η Ευρωπαία Εισαγγελέας απήγγειλε εναντίον τους βαρύτατες κατηγορίες

Χωρίς λεωφορεία η Αθήνα την Τετάρτη για έξι ώρες

Ελλάδα Χτες
Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου - Ποιες ώρες δε θα κυκλοφορούν

Αυτή είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που προσφέρει δωρεάν το γυμναστήριο για τους νέους 16‑21 ετών

Κόσμος Χτες
Στόχος είναι η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και η προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής στη νεότερη γενιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση

Τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς σε διάσημη παραλία του Σίδνεϊ

Κόσμος Χτες
10 οι νεκροί, οι δράστες στόχευαν παιδιά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία οι 15 συλληφθέντες για το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων

Ελλάδα Χτες
Αρνούνται όλες τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι το κατηγορητήριο θα καταπέσει

Συνωμοσιολόγος έβγαλε στη φόρα sms του Τσάρλι Κερκ για τις πρώην του ‑ Έκρηξη της χήρας του

Κόσμος Προχτές
Η Κάντας Οουενς προκαλεί αντιδράσεις με αποκαλύψεις για τον Τσάρλι Κερκ, ενώ η Έρικα ζητά να σταματήσουν οι θεωρίες.