E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Διάρρηξη στο Λούβρο: Η εισαγγελέας του Παρισιού αποκάλυψε τη χρηματική αξία των κοσμημάτων που κλάπηκαν

Η εισαγγελέας Παρισιού μιλά για «συμβολική και ιστορική απώλεια»

Δημοσίευση 21/10/2025 | 21:13

Διάρρηξη στο Λούβρο: Η εισαγγελέας του Παρισιού αποκάλυψε τη χρηματική αξία των κοσμημάτων που κλάπηκαν

Όταν διαρρήκτες καταφέρνουν να εισέλθουν σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, αυτό του Λούβρου, από ένα παράθυρο δίπλα στον Σηκουάνα, χρησιμοποιώντας απλώς ένα ανυψωτικό που είχε σταθμεύσει σε δημόσιο δρόμο, το πρόβλημα ξεπερνά την τεχνική της διάρρηξης.

Είναι ζήτημα συστημικής αστοχίας και όχι μόνο στον εσωτερικό μηχανισμό του μουσείου.

Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Rachida Dati, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «το σύστημα ασφαλείας του μουσείου λειτούργησε». Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι η ανυπαρξία αστυνόμευσης στον δημόσιο χώρο επέτρεψε στους δράστες να στήσουν την πρόσβασή τους δίπλα σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Παρισιού χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Παράλληλα, στο εσωτερικό του μουσείου, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων, η μείωση του προσωπικού ασφαλείας κατά 25% την τελευταία δεκαετία έχει αφήσει κρίσιμες ζώνες με ανεπαρκή επιτήρηση. Οι ίδιες πηγές καταγγέλλουν ότι ο προϋπολογισμός κατευθύνεται πλέον κυρίως σε εκθεσιακά έργα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την αναβάθμιση των συστημάτων προστασίας.

Το Internet ανεβαίνει ταχύτητα – κι εμείς απολαμβάνουμε την οικογενειακή ηρεμία
Αναπόφευκτα, η κουβέντα έφτασε και στις νέες προθήκες που είχαν τοποθετηθεί το 2019, οι οποίες φιλοξενούσαν τα κοσμήματα που εκλάπησαν. Δημοσίευμα του Le Canard enchaîné υποστήριξε ότι ήταν λιγότερο ανθεκτικές από τις παλιές, ειδικά σε σύγκριση με μία θωρακισμένη βιτρίνα του 1950 που είχε τη δυνατότητα να κατεβαίνει αυτόματα σε θησαυροφυλάκιο με την παραμικρή ένδειξη απειλής.

Το μουσείο αντέκρουσε τις αιτιάσεις, λέγοντας στο AFP πως η απόφαση για αλλαγή ήταν αναγκαία, καθώς το παλιό σύστημα είχε καταστεί μη λειτουργικό και επικίνδυνο, με επαναλαμβανόμενες τεχνικές αστοχίες που θα μπορούσαν να βλάψουν ακόμα και τα ίδια τα εκθέματα.

Η χρηματική αξία των κλοπιμαίων

Το ύψος της ζημιάς, όπως αποτιμήθηκε επίσημα από το μουσείο, φτάνει τα 88 εκατομμύρια ευρώ. Η εισαγγελέας του Παρισιού, Laure Beccuau, ανέφερε πως πρόκειται για ένα ποσό «εξαιρετικά εντυπωσιακό», αλλά υπογράμμισε ότι δεν συγκρίνεται με την ιστορική απώλεια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ακόμα κι αν οι δράστες είχαν την ιδέα να λιώσουν τα κοσμήματα, η συμβολική τους αξία χάνεται οριστικά και δεν πρόκειται ποτέ να μετατραπεί σε αντίστοιχο οικονομικό όφελος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χωρίς λεωφορεία η Αθήνα την Τετάρτη για έξι ώρες

Ελλάδα 14.12.2025
Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου - Ποιες ώρες δε θα κυκλοφορούν

Αυτή είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που προσφέρει δωρεάν το γυμναστήριο για τους νέους 16‑21 ετών

Κόσμος 14.12.2025
Στόχος είναι η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και η προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής στη νεότερη γενιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση

Τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς σε διάσημη παραλία του Σίδνεϊ

Κόσμος 14.12.2025
10 οι νεκροί, οι δράστες στόχευαν παιδιά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία οι 15 συλληφθέντες για το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων

Ελλάδα 14.12.2025
Αρνούνται όλες τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι το κατηγορητήριο θα καταπέσει

Συνωμοσιολόγος έβγαλε στη φόρα sms του Τσάρλι Κερκ για τις πρώην του ‑ Έκρηξη της χήρας του

Κόσμος Χτες
Η Κάντας Οουενς προκαλεί αντιδράσεις με αποκαλύψεις για τον Τσάρλι Κερκ, ενώ η Έρικα ζητά να σταματήσουν οι θεωρίες.

Το Reddit μήνυσε την Αυστραλία για την απαγόρευση των social media στους κάτω των 16

Κόσμος Χτες
Το Reddit κατέθεσε αγωγή εναντίον της Αυστραλίας χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση των social media παρέμβαση στην ελεύθερη πολιτική έκφραση.

Ευβοια: Μεθυσμένη οδηγός μετά από τρελή πορεία συγκρούστηκε με σταθμευμένα οχήματα

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε σε κεντρικό σημείο του Μαρμαρίου

Αυτή είναι η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών για τον πρωθυπουργό: Ενισχύουν τα μπλόκα τους

Ελλάδα Χτες
Οι αγρότες έχουν μία σειρά αιτημάτων προς τον πρωθυπουργό και μόνο εάν υπάρξουν απαντήσεις σε αυτά, θα πάνε σε διάλογο μαζί του.

Μερτς: «Αν ο Πούτιν κατακτούσε την Ουκρανία, θα έβαζε στο στόχαστρο την ΕΕ»

Κόσμος Χτες
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έκανε λόγο για «πραγματική τεκτονική μετατόπιση των πολιτικών και οικονομικών κέντρων εξουσίας».

Θεσσαλονίκη: Δίχρονο παιδί περιπλανιόταν μόνο στους δρόμους – Συνελήφθη ο θείος που το άφησε μόνο

Ελλάδα Χτες
Στη Θεσσαλονίκη, περαστικοί βρήκαν ένα ανήλικο παιδί να περιπλανιέται μόνο του στους δρόμους, προκαλώντας σοκ με το αδιανόητο περιστατικό

Η τεταμένη στιγμή ανάμεσα στον Τζέικομπ Ελόρντι και φωτογράφο: Μου το κάνετε πραγματικά πολύ δύσκολο να ζήσω

Αθλητικά Νέα Χτες
«Τζέικομπ, σε αγαπάμε», είπε παπαράτσι στον ηθοποιό με εκείνον να απαντά «Εγώ δεν σας αγαπώ»