E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Καρέ-Καρέ: Το νέο podcast για τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Απεσταλμένοι του Τραμπ έφτασαν στο Ισραήλ: Στον «αέρα» η εκεχειρία

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2025 | 13:36

Απεσταλμένοι του Τραμπ έφτασαν στο Ισραήλ: Στον «αέρα» η εκεχειρία

Οι απεσταλμένοι του Ντόναλντ Τραμπ έφτασαν στο Ισραήλ, εν μέσω προσπαθειών για ενίσχυση της εκεχειρίας στη Γάζα, μετά τις παραβιάσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Στιβ Γουίτκοφ, και ο σύμβουλος του, Τζάρεντ Κούσνερ, επέστρεψαν στο Ισραήλ για να επιβλέψουν την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Γάζα, ενώ αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες ώρες με μέλη της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε ότι ενδέχεται να επισκεφθεί και εκείνος το Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.

«Προσπαθούμε να το οργανώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να «πάει και να δει πώς εξελίσσονται τα πράγματα», ενώ για τις εξελίξεις με την εκεχειρία, σχολίασε ότι «θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα».

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες εξακολουθούν να κατέχουν περίπου το 50% της Λωρίδας της Γάζας, με έναν κίτρινο δείκτη στους χάρτες να δείχνει τα όρια μέσα στα οποία μπορούν να κινηθούν οι πολίτες κατά την πρώτη φάση της εκεχειρίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής τρόπος για να γνωρίζουν πότε έχουν περάσει τη γραμμή.

Ο ισραηλινός στρατός, άνοιξε πυρ εναντίον «αρκετών» ανθρώπων που διέσχισαν τη «κίτρινη γραμμή» νωρίτερα σήμερα.

Χωρίς να παραθέσει αποδείξεις, ο IDF ισχυρίστηκε, μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X, ότι τα άτομα αυτά αποτελούσαν «άμεση απειλή» για τους στρατιώτες που επιχειρούν στην περιοχή Σετζαγίγια, στη βόρεια Γάζα. Δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν θύματα και οι συνθήκες του περιστατικού παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας, τουλάχιστον 97 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η τελευταία εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, στις 10 Οκτωβρίου.

Γάζα: Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια περιμένουν στη Ράφα

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο, ότι το κρίσιμης σημασίας πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, θα παραμείνει κλειστό "μέχρι νεοτέρας", μία δήλωση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, η επαναλειτουργία του περάσματος Ράφα εξαρτάται από το αν η Χαμάς θα εκπληρώσει τον ρόλο της στην εκεχειρία επιστρέφοντας τις σορούς των ομήρων που έχουν πεθάνει.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το πέρασμα πιθανόν να ανοίξει την Κυριακή, κάτι που δεν συνέβη. Το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό από τον Μάιο του 2024, όταν καταλήφθηκε από ισραηλινές δυνάμεις, περιορίζοντας δραστικά την είσοδο στη Γάζα από την Αίγυπτο. Το Ισραήλ έχει επαναλαμβανόμενα μπλοκάρει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου, γεγονός που έχει προκαλέσει κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου.

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν λάβει ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια τους τελευταίους μήνες. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Ισραήλ έκλεισε τις διεξόδους εισόδου και εξόδου, εμποδίζοντας τρόφιμα και φάρμακα, οδηγώντας έτσι σε λιμό σε μεγάλο μέρος της Γάζας.

Η εκεχειρία που μεσολάβησαν οι ΗΠΑ περιλαμβάνει ρήτρα για την εντατικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά το 2025

Ελλάδα 20.10.2025
Για το 2026, οι ακριβείς ημερομηνίες των ανοιχτών Κυριακών θα καθοριστούν με νέα απόφαση

Δρομέας δέχτηκε επίθεση από αρκούδα στην Ιαπωνία: Με ένα δάγκωμα, το χέρι μου είχε τελειώσει

Κόσμος 20.10.2025
Έπειτα από τρεις χειρουργικές επεμβάσεις και λάμες στο χέρι, ο 32χρονος αναρρώνει στο νοσοκομείο

Γυναίκα κέρδισε δικαστική υπόθεση με δικηγόρο το ChatGPT

Κόσμος 20.10.2025
Γυναίκα στην Καλιφόρνια χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αποφύγει έξωση και πρόστιμα

Δακτύλιος: Πώς βγάζουμε μέσω gov.gr το ειδικό σήμα για ελεύθερη κυκλοφορία στο κέντρο

Auto + Moto 20.10.2025
Από σήμερα οι πολίτες εκδίδουν το νέο ειδικό σήμα Δακτυλίου για την περίοδο 2025-2026 μέσω gov.gr

Υπέστη εγκεφαλικό ο πρώην άσος της Ρέαλ Μαδρίτης, Ρόιστον Ντρέντε

Αθλητικά Νέα 20.10.2025
Σε ηλικία 38 ετών ο Ολλανδός δίνει την μεγαλύτερη μάχη της ζωής του

Η ΕΕ βάζει τέλος στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2028

Κόσμος 20.10.2025
Τι αποφάσισε το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Κλοπή κατά παραγγελία ή δουλειά εκ των έσω; Τα σενάρια που εξετάζονται για τη θεαματική ληστεία στο Λούβρο

Κόσμος 20.10.2025
Πώς έστησαν την επιχείρηση οι δράστες, τι θα κάνουν με τα κοσμήματα στη συνέχεια

Απεσταλμένοι του Τραμπ έφτασαν στο Ισραήλ: Στον «αέρα» η εκεχειρία

Κόσμος 20.10.2025
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Η ώρα της φυλακής για τον Σαρκοζί: «Δεν φοβάμαι, θα κρατήσω το κεφάλι ψηλά»

Κόσμος 20.10.2025
Θα γίνει ο πρώτος πρώην ηγέτης χώρας της ΕΕ που οδηγείται στη φυλακή