E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρώσος μοναχός ζούσε παράνομα στο Αγιον Όρος επί τρία χρόνια ‑ Συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, χωρίς δυνατότητα αναστολής

Δημοσίευση 16/10/2025 | 17:37

Ρώσος μοναχός ζούσε παράνομα στο Αγιον Όρος επί τρία χρόνια ‑ Συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
freepik

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», συνελήφθη ένας Ρώσος υπήκοος, ο οποίος διέμενε παράνομα στην ελληνική επικράτεια και ζούσε ως μοναχός σε Μονή του Αγίου Όρους.

Ο κατηγορούμενος, κληρικός στο επάγγελμα, εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών του εγγράφων, όταν επιχείρησε να ταξιδέψει αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη προς την Κωνσταντινούπολη, με τελικό προορισμό τη Μόσχα.

Όπως διαπιστώθηκε, ο μοναχός είχε εισέλθει στην Ελλάδα στις 15 Ιανουαρίου 2022 και όφειλε να αποχωρήσει έως τις 28 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, κάτι που δεν συνέβη. Τον Μάρτιο επισκέφθηκε το Άγιον Όρος, εκδίδοντας διαμονητήριο τριών ημερών (1–3/3/2022 έως 4/3/2022), ωστόσο παρέμεινε εκεί για σχεδόν τρία χρόνια.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης και σήμερα οδηγήθηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου δικάστηκε με την αυτόφωρη διαδικασία. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, χωρίς δυνατότητα αναστολής.

Εφαρμόζοντας τον νέο νόμο, ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε αν επιθυμεί να εκτίσει την ποινή φυλάκισης ή να αποχωρήσει από τη χώρα. Ο ίδιος επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα του - προορισμό που είχε ούτως ή άλλως όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο.

Στην απολογία του ανέφερε ότι από την 1η Μαρτίου 2022 ζούσε στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος και πως τώρα επιθυμεί να επιστρέψει στο σπίτι και στην κόρη του.

Αναφορικά με την κατηγορία που αντιμετωπίζει, αποδέχθηκε την πράξη του, υποστηρίζοντας ότι «είχα σκοπό να επιστρέψω το 2022, όμως δεν έβρισκα εισιτήριο και αποφάσισα να παραμείνω στο Άγιον Όρος. Νόμιζα ότι, όταν αποφάσιζα να επιστρέψω, θα πλήρωνα απλώς ένα πρόστιμο και δεν θα είχα άλλες συνέπειες. Δεν ήξερα ότι είναι έγκλημα» είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος είναι γνωστή και ως «Ρωσικό Μοναστήρι», καθώς επί αιώνες φιλοξενεί Ρώσους μοναχούς. Μάλιστα, το 2016 την είχε επισκεφθεί και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αρκτική: Ιστορικό χαμηλό στον θαλάσσιο πάγο ‑ Ανησυχία για το καλοκαίρι

Κόσμος 27.03.2026
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στα 48 χρόνια δορυφορικών μετρήσεων

Οι χώρες που η ευθανασία είναι νόμιμη: Τι ισχύει στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ποια η άποψη των Ελλήνων

Κόσμος 27.03.2026
Η ευθανασία επιτρέπεται σε περιορισμένο αριθμό χωρών και υπό αυστηρές προϋποθέσεις

Νεπάλ: Ο πρώην ράπερ Μπαλέντρα Σαχ ορκίστηκε πρωθυπουργός

Κόσμος 27.03.2026
Πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του, κυκλοφόρησε ένα τραγούδι που συγκέντρωσε περισσότερα από 2.000.000 προβολές μέσα σε λίγες ώρες

Νοέλια Καστίγιο: Τo βίντεο που είχε δημοσιεύσει ο πατέρας της για να σταματήσει την ευθαvασία

Κόσμος 27.03.2026
Ο πατέρας της Νοέλια Καστίγιο που ήθελε να εμποδίσει την ευθανασία της, δημοσίευε βίντεο για να δείξει πώς η κόρη του κατάφερε να περπατήσει ξανά μετά την πτώση της από τον πέμπτο όροφο

Instagram: Νέα δυνατότητα λύνει ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στα posts

Tech + Science 27.03.2026
Μια από τις πιο συχνές «διορθώσεις» που ζητούσαν οι χρήστες γίνεται πλέον δυνατή μετά το post

Αγιο Φως: Πώς θα έρθει στην Ελλάδα εν μέσω πολέμου

Ελλάδα 27.03.2026
Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, η διαδικασία για το Αγιο Φως και τη μεταφορά του στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, αν και το ΥΠΕΞ φέρεται να έχει και εναλλακτικές λύσεις

Το Netflix προχωράει σε αυξήσεις τιμών – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Tech + Science 27.03.2026
To Netflix προχώρησε σε νέες αυξήσεις των πακέτων της, στην αγορά “πιλότο”. Σύντομα λοιπόν, αναμένονται προσαραμογές σε όλον τον κόσμο