E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Την χτύπησαν, την χλεύασαν: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καταγγέλλει βασανιστήρια κατά την κράτησή της στο Ισραήλ

Πέντε μέρες με βασανιστήρια και κακομεταχείριση πέρασε σε φυλακή στο Ισραήλ η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Δημοσίευση 16/10/2025 | 07:06

Την χτύπησαν, την χλεύασαν: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καταγγέλλει βασανιστήρια κατά την κράτησή της στο Ισραήλ

Η Σουηδή ακτιβίστρια είχε κρατηθεί για πέντε ημέρες σε ισραηλινή φυλακή μαζί με πάνω από άλλα 400 μέλη του στολίσκου για τη Γάζα, πριν απελαθεί στην Ελλάδα

Σε συνέντευξή της στη σουηδική εφημερίδα Aftonblattet η Σουηδή ακτιβίστρια ισχυρίζεται ότι οι Ισραηλινοί φρουροί στη φυλακή Κεντζιότ την χτύπησαν και έγραψαν χυδαίες λέξεις πάνω στις αποσκευές της. Είπε ότι κρατήθηκε σε κελιά γεμάτα έντομα, όπου της έδιναν ελάχιστο νερό.

Πρόσθεσε ότι την χλεύαζαν οι φρουροί και οι στρατιωτικοί, οι οποίοι έβγαζαν σέλφι μαζί της. Στη συνέχεια ζωγράφισαν ένα πέος και έγραψαν «πόρνη Γκρέτα» στη βαλίτσα της.

«Τσαλαπάτησαν το καπέλο με το βατραχάκι»: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καταγγέλλει χυδαιότητες και βασανιστήρια κατά την κράτησή της στο Ισραήλ
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και η βαλίτσα της που βανδάλισαν οι Ισραηλινοί [Φωτογραφία: aftonbladet.se]


Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έβαλαν μια σημαία στη γωνία και «με κλωτσούσαν κάθε φορά που η σημαία άγγιζε το πρόσωπό μου», είπε στην Aftonbladet, εξηγώντας ότι της επιφύλαξαν «ειδική» μεταχείριση.

«Μετά από λίγο, μου έδεσαν πολύ σφιχτά τα χέρια με tie wrap. Μια ομάδα φρουρών παρατάχθηκε για να βγάλει σέλφι μαζί μου, ενώ εγώ καθόμουν εκεί».

Παραπονέθηκε ότι οι φρουροί δεν είχαν «ενσυναίσθηση και συμπόνια» και ότι συνεχώς έβγαζαν σέλφι.

Η τροφή και το καθαρό νερό που της έδιναν ήταν περιορισμένα, ενώ αναγκαζόταν να πίνει νερό από μια βρύση κοντά σε λεκάνη. Αρκετοί από τους συγκρατούμενούς της αρρώστησαν εξαιτίας των συνθηκών.

«Τσαλαπάτησαν το καπέλο με το βατραχάκι»: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καταγγέλλει χυδαιότητες και βασανιστήρια κατά την κράτησή της στο Ισραήλ
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατά τη σύλληψή της
«Τσαλαπάτησαν το καπέλο με το βατραχάκι»: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καταγγέλλει χυδαιότητες και βασανιστήρια κατά την κράτησή της στο Ισραήλ
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μετά την κράτησή της


Οι κρατούμενοι ζητούσαν νερό, αλλά οι φρουροί γελούσαν και πετούσαν μπουκάλια νερό μέσα σε κάδους απορριμμάτων μπροστά στους ακτιβιστές.

Περιέγραψε ένα περιστατικό όπου 60 κρατούμενοι τοποθετήθηκαν σε ένα μικρό κελί κάτω από τον ήλιο, με αποτέλεσμα κάποιοι να λιποθυμήσουν. Τότε ήρθαν οι φρουροί και είπαν «θα σας ρίξουμε αέριο». «Ήταν συνηθισμένο γι' αυτούς να λένε κάτι τέτοιο. Κράτησαν μια φιάλη αερίου και απείλησαν να τη ρίξουν κατά πάνω μας» λέει η Τούνμπεργκ.

Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι την ανάγκασαν να αλλάξει το μπλουζάκι της με τη φράση «Λευτεριά στη Παλαιστίνη». Φόρεσε τότε ένα πορτοκαλί με το κείμενο «Αποαποικιοποίηση».

«Μετά μου έβγαλαν το καπέλο με το βατραχάκι, το πέταξαν στο έδαφος, το πάτησαν και το κλώτσησαν και έκαναν σαν να είχαν πάθει κρίση» είπε. Ήρθε μάλιστα πρόσωπο με πρόσωπο με τον ακροδεξιό Ισραηλινό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ, ο οποίος την κατηγόρησε ότι είναι «τρομοκράτισσα, που θέλει να σκοτώσει εβραϊκά μωρά».

Η Τούνμπεργκ, που επέστρεψε στη Σουηδία, ζει σε μια κοινότητα και τρώει τρόφιμα πεταμένα από σκουπιδοτενεκέδες, γράφει η Daily Mail. Παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει τι απέγιναν τα τρόφιμα και τα φάρμακα που ήλπιζε να παραδώσει στη Γάζα.

Η 22χρονη Τούνμπερκ είχε κρατηθεί για πέντε ημέρες στη φυλακή μαζί με πάνω από 430 ακτιβιστές που μετείχαν σε στολίσκο με στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Η φυλακή Κετζιότ συνήθως χρησιμοποιείται για τη κράτηση Παλαιστινίων κρατουμένων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Τελικά απελάθηκε και μαζί με πάνω από 100 άλλους ακτιβιστές έφυγε από το Ισραήλ μέσω της Αθήνας.

Αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν ήθελε να αποσπάσει την προσοχή από τα δεινά των Παλαιστινίων παραπονούμενη για τις συνθήκες κράτησής της. Αφού αφέθηκε ελεύθερη από το Ισραήλ προ ημερών είχε δήλωσε: «Προσωπικά, δεν θέλω να μοιραστώ αυτό που υπέστην, γιατί δεν θέλω να γίνει πρωτοσέλιδο και να γράψουν "Η Γκρέτα έχει υποστεί βασανιστήρια”».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αρκτική: Ιστορικό χαμηλό στον θαλάσσιο πάγο ‑ Ανησυχία για το καλοκαίρι

Κόσμος 27.03.2026
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στα 48 χρόνια δορυφορικών μετρήσεων

Οι χώρες που η ευθανασία είναι νόμιμη: Τι ισχύει στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ποια η άποψη των Ελλήνων

Κόσμος 27.03.2026
Η ευθανασία επιτρέπεται σε περιορισμένο αριθμό χωρών και υπό αυστηρές προϋποθέσεις

Νεπάλ: Ο πρώην ράπερ Μπαλέντρα Σαχ ορκίστηκε πρωθυπουργός

Κόσμος 27.03.2026
Πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του, κυκλοφόρησε ένα τραγούδι που συγκέντρωσε περισσότερα από 2.000.000 προβολές μέσα σε λίγες ώρες

Νοέλια Καστίγιο: Τo βίντεο που είχε δημοσιεύσει ο πατέρας της για να σταματήσει την ευθαvασία

Κόσμος 27.03.2026
Ο πατέρας της Νοέλια Καστίγιο που ήθελε να εμποδίσει την ευθανασία της, δημοσίευε βίντεο για να δείξει πώς η κόρη του κατάφερε να περπατήσει ξανά μετά την πτώση της από τον πέμπτο όροφο

Instagram: Νέα δυνατότητα λύνει ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στα posts

Tech + Science 27.03.2026
Μια από τις πιο συχνές «διορθώσεις» που ζητούσαν οι χρήστες γίνεται πλέον δυνατή μετά το post

Αγιο Φως: Πώς θα έρθει στην Ελλάδα εν μέσω πολέμου

Ελλάδα 27.03.2026
Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, η διαδικασία για το Αγιο Φως και τη μεταφορά του στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, αν και το ΥΠΕΞ φέρεται να έχει και εναλλακτικές λύσεις

Το Netflix προχωράει σε αυξήσεις τιμών – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Tech + Science 27.03.2026
To Netflix προχώρησε σε νέες αυξήσεις των πακέτων της, στην αγορά “πιλότο”. Σύντομα λοιπόν, αναμένονται προσαραμογές σε όλον τον κόσμο

Τι αλλάζει για τα ΙΧ με τον νέο νόμο ‑ Νέοι κανόνες για ΚΤΕΟ, κάρτα καυσαερίων, ηλεκτρικά οχήματα

Ελλάδα 27.03.2026
Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τα χιλιόμετρα του οχήματος, τις πινακίδες και τα εισαγόμενα οχήματα