E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

37o Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας στην Αθήνα

Δημοσίευση 23/10/2014 | 13:46

37o Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας στην Αθήνα
ΑΘΗΝΑ - Τριανόν
ΚΟΔΡΙΓΚΤΩΝΟΣ 21 - (ΠΑΤΗΣΙΩΝ 101) (ΗΣΑΠ ΒΙΚΤΩΡΙΑ)
Ημερομηνίες: από 23/10/2014 έως 29/10/2014
ΟΚΤ 2014
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


Το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, μετά την πετυχημένη 37η διοργάνωση του στην όμορφη βορειοελλαδίτισσα πόλη, φιλοξενείται στο “Τριανόν” από τις 23 έως τις 29 Οκτωβρίου 2014.

Η Αθήνα είναι ο πρώτος σταθμός ενός μεγάλου ταξιδιού σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, που το Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2015.
Απο την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου λοιπόν, το Τριανόν θα προβάλλει τις βραβευμένες ταινίες του φετινού Ελληνικού και  Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας, το σύνολο των ελληνικών φετινών διαγωνιζόμενων ταινιών και μαζί, ένα μοναδικό αφιέρωμα στις Πολωνικές ταινίες μικρού μήκους.
Θυμίζουμε πως φέτος, στην Δράμα, που γιόρτασε την συμπλήρωση 20 χρόνων από την θέσπιση του διεθνούς της τμήματος,  προβλήθηκαν συνολικά 204 ταινίες  σε όλα τα προγράμματά αλλά και τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της, ενώ 38 ταινίες (απο τις 165 αιτήσεις που κατατεθηκαν φέτος) διεκδίκησαν τα βραβεία του φεστιβάλ.  
Μεγάλος νικητής φέτος αναδείχθηκε ο Θανάσης Νεοφώτιστος και η νεανική ταινία του “Προσευχή” με κεντρικό θέμα το μπούλιγνκ που βιώνει ένας έφηβος στο σχολείο.
Οι φετινές «μικρές» είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές. Ανάμεσά τους μόλις δύο ντοκιμαντέρ και πέντε animation που φέτος συζητήθηκαν πολύ.
H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, έξαρση του εθνικισμού, ρατσισμός, άστεγοι. Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, το επερχόμενο τέλος, η μοναξιά και η τρίτη ηλικία. Το θέμα ταμπού του παιδικού θανάτου, η πώληση βρεφών,  η αδυναμία των γονιών να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα της κρίσης, απασχόλησαν κάποιους φέτος. Ωστόσο, ευδιάκριτη είναι και μια τάση για ταινίες χωρίς ξεκάθαρη θεματική, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μια πιο πειραματική ή αντισυμβατική αναζήτηση.


Πολλοί είναι και οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του φετινού διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Αλεξία Καλτσίκη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Θανάση Παπαγεωργίου, Δήμητρα Χατούπη,  Ερρίκο Λίτση, Δημήτρη Πιατά, Γιώργο Κοτανίδη, Αλκη Παναγιωτίδη, αλλά και τους γνωστούς σκηνοθέτες  Νίκο Καραθάνο και Σύλλα Τζουμέρκα σε πρωταγωνιστικό ρόλο-έκπληξη.
Σημειώστε πως οι βραβευμένες ταινίες του ελληνικού προγράμματος θα προβληθούν την πρώτη και την τελευταία μέρα της εκδήλωσης.

Αφιέρωμα στην Πολωνία (18 ταινίες)

Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το ειδικό πρόγραμμα των Πολωνικών ταινιών μικρού μήκους που φιλοξενεί φέτος το Φεστιβάλ, φανερώνοντας την παράδοση της χώρας στο είδος.
Θα παρουσιαστούν ταινίες πολύ διαφορετικής αισθητικής, οι οποίες προβλήθηκαν και αναγνωρίστηκαν σε Φεστιβάλ τόσο στη Πολωνία όσο και στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει το “Millhaven” του Bartek Kulas και το “Esterhazy” του Izabela Plucińska (animation), τις ταινίες μυθοπλασίας “Frozen stories” του Grzegorz Jaroszuk και το “Twist & Blood” του Kuba Czekaj καθώς επίσης και ένα ντοκιμαντέρ “Out of reach” του Jakub Stożek.
Θα προβληθούν επίσης πιο πρόσφατες ταινίες οι οποίες δημιουργήθηκαν από τους σπουδαστές του Τμήματος Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου Silesian στο Κατοβίτσε.
Να πούμε εδώ πως το Ιδρυμα Κινηματογράφου της Κρακοβίας δημιουργήθηκε το 2003 με στόχο την εξασφάλιση της σταθερής ανάπτυξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κρακοβίας- του πιο παλιού Πολωνικού Φεστιβάλ το οποίο είναι αφιερωμένο στα ντοκιμαντέρ, τις μικρού μήκους ταινίες και τα κινούμενα σχέδια. Το 2007 το Ιδρυμα επεκτάθηκε με την δημιουργία του Οργανισμού Προώθησης Ταινιών- το οποίο έχει ως σκοπό την Διεθνή διανομή ταινιών των Πολωνικών ντοκιμαντέρ και των ταινιών μικρού μήκους. Η δραστηριότητα του Οργανισμού που λαμβάνει χώρα καθΆ όλη τη διάρκεια του χρόνου βασίζεται σε 3 βασικά προγράμματα- τα Πολωνικά Ντοκιμαντέρ , τις Πολωνικές Ταινίες Μικρού Μήκους και τα Πολωνικά Κινούμενα Σχέδια.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Reworks Festival 2025: Το πλήρες lineup της 21ης έκδοσης

Μουσική 15.09.2025
Το reworks 2025 συνεχίζει να χαράζει νέους δρόμους, δημιουργώντας εμπειρίες που μένουν αξέχαστες.

Γιώργος & Νίκος Στρατάκης στη Μονή Λαζαριστών

Μουσική 15.09.2025
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ17/09

53ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2025: Οι εκδηλώσεις από από 15 έως 21 Σεπτεμβρίου 2025

Φεστιβάλ 14.09.2025
Μην χάσετε τις συναρπαστικές στιγμές και τα μοναδικά ραντεβού με το βιβλίο στο Πάρκο του Αρεως!

Οι Puressence αγαπούν τη Θεσσαλονίκη και μας λένε γιατί

Μουσική 14.09.2025
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ20/09

53ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2025: Οι εκδηλώσεις από 12 έως 14 Σεπτεμβρίου 2025

Φεστιβάλ 11.09.2025
Μην χάσετε τις συναρπαστικές στιγμές και τα μοναδικά ραντεβού με το βιβλίο στο Πάρκο του Αρεως!

Techniques by Blend Athens ‑ Indira Paganotto presents: Artcore

Μουσική 10.09.2025
ΓΗΠΕΔΟ TAE KWON DO ΦΑΛΗΡΟ04/10

Παύλος Παυλίδης live στο Θέατρο Γης

Μουσική 10.09.2025
ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ27/09

Thessaloniki Beer Festival 2025

Φεστιβάλ 09.09.2025
ΔΕΘ - HELEXPOαπό 26/09 έως 28/09

1ο Rewindland Pop Culture Festival & Open Air Market 2025

Μουσική 08.09.2025
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝαπό 13/09 έως 14/094

Manu Chao ultra acoustico live in Thessaloniki

Μουσική 08.09.2025
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ12/0925