E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ακρίβεια: Εκτίναξη των τιμών στο κρέας

Θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση για μείωση;

Δημοσίευση 10/10/2025 | 16:18

Ακρίβεια: Εκτίναξη των τιμών στο κρέας

Αύξηση 8,4% στο κρέας, στα νωπά ψάρια 6,2%, στα γαλακτοκομικά και στα αυγά 3,9%, στα φρούτα 2,9%, ενώ τεράστια αύξηση 22,2% σημειώθηκε στις σοκολάτες

Καλπάζει η ακρίβεια σε βασικά τρόφιμα, όπως τα κρέατα, καθώς σύμφωνα με το δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ υπάρχει νέα αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2025 που επιτείνει τις επιπτώσεις και γονατίζει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η νέα λίστα των μειωμένων τιμών στα σούπερ μάρκετ δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνει το κρέας, με το μοσχαρίσιο να κινδυνεύει όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς να φτάσει στα 20 ευρώ το κιλό έως το τέλος του 2025. Ο συγκεκριμένος τύπος κρέατος κοντεύει να γίνει είδος πολυτελείας, με τον Έλληνα καταναλωτή να το πληρώνει ως και 50% ακριβότερο από πέρυσι.

Ο Καβαλιώτης κρεοπώλης Νίκος Κεχαγιάς ή «Νick Kexagias The Butcher», όπως είναι το προσωνύμιο του στο ΤikTok, μιλώντας στο Mega απέδωσε σε τρεις βασικούς λόγους την εκτίναξη των τιμών: Μείωση παραγωγής, αύξηση ζήτησης, εγκατάλειψη του επαγγέλματος από τους νέους, αλλά και έλλειψη σχεδίου από την πολιτεία για αναζωογόνηση της ελληνικής κτηνοτροφίας (με ορθολογικό και δίκαιο τρόπο και όχι με σκάνδαλα τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ).

Όπως τόνισε, δεν γίνεται «καμία σοβαρή προσπάθεια από την ελληνική πολιτεία να φτιάξει την κτηνοτροφία και τη βοοτροφία, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο η παραγωγή στα βοοειδή».

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Κιοσέ, γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι τιμές στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 1% μέσα σε έναν χρόνο (2024-2025) που αν και δεν είναι κάτι πολύ μεγάλο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εντούτοις «την τελευταία τριετία μεσοσταθμικά είμαστε περίπου στο 25% με 30% γιατί η αύξηση ήταν κυρίως τα πρώτα χρόνια».

«Οποιαδήποτε αύξηση, όσο μικρή κι αν είναι, μας πονάει πολύ περισσότερο σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαίο, γιατί τα εισοδήματά μας δεν είχαν την ίδια πορεία» σημειώνει ο ίδιος προσθέτοντας παράλληλα ότι «αποκλιμάκωση συνολικά δεν μπορεί να γίνει. Σε μεμονωμένες όμως, κατηγορίες γίνεται και θα γίνεται. Δηλαδή ας πούμε, το ελαιόλαδο είχε πάει πολύ ψηλά, βελτιώθηκε η κατάσταση, αλλά συνολικά να δούμε τις τιμές στα ράφια των καταστημάτων να μειωθούν 25% με 30% κάτω, δεν είναι κάτι εφικτό. Βελτίωση των εισοδημάτων θα ήταν το ιδανικό σενάριο».

ΕΛΣΤΑΤ: Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ο γενικός δείκτης για τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024 έπεσε στο 1,9% έναντι αύξησης 2,9% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2024 με το 2023 (πίνακας 2), ενώ σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2025 παρουσίασε αύξηση 0,8% έναντι αύξησης 1,8% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Αν και ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε πτώση, οι τιμές των κρεάτων (γενικά) σημείωσαν αύξηση 8,4%, τα νωπά ψάρια αύξηση 6,2%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κυμάνθηκαν στο +3,9% και τα φρούτα στο +2,9%, ενώ τεράστια είναι η αύξηση των τιμών στις σοκολάτες και στα προϊόντα της (+22,2%).

Η αύξηση Σεπτεμβρίου 1,9% μεταξύ 2024 – 2025, όσον αφορά στα τρόφιμα προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών:

• 1,4% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, φρούτα (γενικά), σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ελαιόλαδο, λαχανικά (γενικά), σάλτσες-καρυκεύματα.

• 1,0% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα), τσιγάρα.

Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών κατά 0,8% τον μήνα Σεπτέμβριο 2025, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2025, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών κατά 0,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

Θεοδωρικάκος για το ράλι τιμών

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε στην ακρίβεια και τις διαρκείς αυξήσεις τονίζοντας ότι «επειδή παρατηρούνται σε κάποια προϊόντα αδικαιολόγητες αυξήσεις, με υπουργική απόφαση κάτω από την τιμή πώλησης θα αναγράφεται η πρώτη τιμή τιμολόγησης του προϊόντος στον τόπο παραγωγής, ώστε ο πολίτης να είναι ενημερωμένος, να γνωρίζει και να αποφασίζει».

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε αυτές τις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης. «Απευθύνω κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν αυτά τα μέτρα χωρίς ιδιοτέλεια γιατί είναι υπέρ των καταναλωτών», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι στο μεταβατικό διάστημα οι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ και τα πρόστιμα όποτε απαιτείται θα συνεχιστούν κανονικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γυναίκα – «σκιά» πίσω από τον σμήναρχο κατάσκοπο των Κινέζων ‑ Το δεύτερο κινητό με το κρυπτογραφημένο λογισμικό

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές εκτιμούν ότι εκείνη είναι η στρατολόγος του Έλληνα σμήναρχου κατασκόπου, που συνελήφθη και θα οδηγηθεί ενώπιον της στρατιωτικής δικαιοσύνης την Τρίτη

Ιράν: Σε επτά χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η Νομπελίστρια Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

Κόσμος Χτες
Η απόφαση εκδόθηκε λίγες ημέρες αφού η Μοχαμαντί ξεκίνησε απεργία πείνας

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα – Χειρουργήθηκε στα χέρια

Ελλάδα Χτες
Είναι καλά στην υγεία της και αναρρώνει στο νοσοκομείο έχοντας δίπλα της τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

«Κάναμε σοβαρό λάθος»: Η σύζυγος του Νόαμ Τσόμσκι απολογείται για τις επαφές με τον Έπσταϊν

Κόσμος Χτες
Η Βαλέρια Τσόμσκι εξηγεί πώς ο Έπσταϊν απέκτησε πρόσβαση στο περιβάλλον του φιλοσόφου

Έρχονται αλλαγές για τα ακαθάριστα οικόπεδα ‑ Τι θα ισχύει με νέα ρύθμιση

Ελλάδα Χτες
Πόσο είναι τα πρόστιμα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ονομάζεται «Ενεργή Μάχη» και δίνει έμφαση στην αναδιαμόρφωση

Η ατζέντα του ραντεβού Μητσοτάκη ‑ Ερντογάν στην Αγκυρα – Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ιράν και Ουκρανία

Ελλάδα Χτες
Με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αγκυρα

Ομηρία 30 ωρών, απειλές και λύτρα σε crypto: Πέντε συλλήψεις στη Γαλλία για την απαγωγή δικαστικού

Κόσμος Χτες
Η 35χρονη και η μητέρα της κατάφεραν να απελευθερωθούν μόνες τους και να ζητήσουν βοήθεια

Πώς η ΕΥΠ «ξεκλείδωσε» την υπόθεση κατασκοπείας του σμηνάρχου

Ελλάδα Χτες
Πώς λειτουργούσε το σύστημα επικοινωνίας του 54χρονου σμηνάρχου και τι δείχνουν τα ψηφιακά ίχνη που εντόπισαν οι αρχές

Αγιος Δημήτριος: Κινηματογραφική καταδίωξη με κλεμμένο αυτοκίνητο που μπούκαρε σε ίντερνετ καφέ

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός του ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματος στην οδό Ιωάννου Μεταξά και προσέκρουσε σε πρόσοψη ίντερνετ καφέ, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός

Το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» συμμετέχει σε δοκιμή εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ελλάδα Χτες
Στην μελέτη συμμετέχουν συνολικώς 12 κέντρα στην Ελλάδα, τα 8 από αυτά βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία

Καιρός: Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα έως την Τσικνοπέμπτη ‑ Η πρόγνωση Κολυδά

Καιρός Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος