E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έγγραφα 800 σελίδων αποκαλύπτουν πως η Ρωσία ενισχύει στρατιωτικά την Κίνα για πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν

Τα έγγραφα παρουσίασε ένα ανεξάρτητο βρετανικό think tank, επαληθεύοντας τη γνησιότητά τους - Από το 2023 η συμφωνία Μόσχας και Πεκίνου για την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων

Δημοσίευση 8/10/2025 | 16:15

Έγγραφα 800 σελίδων αποκαλύπτουν πως η Ρωσία ενισχύει στρατιωτικά την Κίνα για πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν

Ένα εκτενές πακέτο εγγράφων που διέρρευσε πρόσφατα, αποκαλύπτει ότι η Ρωσία φέρεται να ενισχύει στρατιωτικά την Κίνα, βοηθώντας την να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη εισβολή στην Ταϊβάν, σύμφωνα με ανάλυση ανεξάρτητου think tank που επαλήθευσε τη γνησιότητα των εγγράφων.

Όπως αναφέρει το Royal United Services Institute (RUSI), τα έγγραφα - συνολικού όγκου περίπου 800 σελίδων - περιλαμβάνουν συμβόλαια και αλληλογραφία που υποδηλώνουν ότι η Μόσχα συμφώνησε το 2023 να πουλήσει στην Κίνα προηγμένα οπλικά συστήματα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται επιθετικά οχήματα, αντιαρματικά πυροβόλα και τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού αλεξιπτωτιστών.

Τα οχήματα, με βάση τους όρους των συμφωνιών, θα προσαρμοστούν στις κινεζικές προδιαγραφές, ενώ η Ρωσία θα αναλάβει να εκπαιδεύσει ένα τάγμα ειδικών αλεξιπτωτιστών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) στη χρήση τους. Επιπλέον, η Μόσχα φέρεται να δεσμεύεται για μεταφορά τεχνολογιών που θα επιτρέψουν στην Κίνα να παράγει μελλοντικά παρόμοιο οπλισμό.

Ενίσχυση κινεζικών δυνατοτήτων για αεροκίνητες επιχειρήσεις

Η συμφωνία, όπως εκτιμά το RUSI, θα ενισχύσει τις αερομεταφερόμενες δυνατότητες της Κίνας - έναν τομέα στον οποίο η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί υπεροχή - και θα μπορούσε να εντείνει τους φόβους ότι το Πεκίνο προετοιμάζεται για επιθετικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Ταϊβάν. Ένα τέτοιο σενάριο περιλαμβάνει πιθανή κατάληψη υποδομών στην ενδοχώρα, ταυτόχρονα με επιθέσεις σε λιμάνια και ακτές, σε περίπτωση εισβολής.

Ο Ολεξάντρ Β. Ντανιλιούκ, συνεργάτης ερευνητής του RUSI και ένας εκ των ερευνητών που έλαβαν τα έγγραφα, δήλωσε στο αμερικανικό Radio Free Europe/Radio Liberty ότι η διαρροή αποκαλύπτει ένα νέο επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου. Όπως εξήγησε, η Ρωσία φαίνεται να στηρίζει ένα ενδεχόμενο κινεζικό εγχείρημα εναντίον της Ταϊβάν, ενδεχομένως με αντάλλαγμα πολιτικά ή οικονομικά οφέλη από το Πεκίνο.

Το RUSI υποστηρίζει ότι τα έγγραφα «φαίνονται γνήσια» και πως επιμέρους στοιχεία τους έχουν επαληθευθεί ανεξάρτητα. Ωστόσο, το think tank αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια τμήματα να έχουν αλλοιωθεί ή παραλειφθεί.


Η Μόσχα μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει τη διαρροή των εγγράφων, ενώ το Πεκίνο δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη τοποθέτηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Αυτές είναι οι συνθήκες της ζωής μας»: Διακοπές ρεύματος διακόπτουν δύο φορές συνέντευξη του Ζελένσκι στο Κίεβο

Κόσμος Χτες
Ο Ζελένσκι συνέχισε να μιλά στο σκοτάδι, περιμένοντας να επανέλθει το ρεύμα

Λιβανός στην εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Είπαν ότι θα έρθουν με Κρήτες να μου πετάξουν πέτρες και ξύλα στο γραφείο

Πολιτική Χτες
Προσπάθησα ν’ αντιμετωπίσω την ασυδοσία, λοιδορήθηκα και απειλήθηκα εγώ και η οικογένειά μου, είπε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην επιτροπή της Βουλής που εξετάζει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Σεισμός» στο τουρκικό ποδόσφαιρο – Υπό κράτηση έξι διαιτητές, στο εδώλιο 1.024 ποδοσφαιριστές για παράνομο στοιχηματισμό

Αθλητικά Νέα Χτες
Σάλος στο τουρκικό ποδόσφαιρο από το μεγαλύτερο σκάνδαλο παράνομου στοιχηματισμού των τελευταίων ετών

Στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος ιστός αράχνης στον κόσμο

Ελλάδα Χτες
Περισσότερες από 111.000 αράχνες ανακαλύφθηκαν μέσα σε ένα σκοτεινό σπήλαιο στα σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας

Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με αγωγή 1 δισ. δολαρίων το BBC

Κόσμος Χτες
Η επιστολή της νομικής ομάδας του

Θλίψη στη Ροδόπη: Πέθανε 14χρονη μαθήτρια στο Γυμνάσιο Σαπών – Το «αντίο» των καθηγητών

Ελλάδα Χτες
Το χαμόγελο της μαθήτριας «έσβησε» σε ηλικία μόλις 14 ετών

Αλεξανδρούπολη: Νεκρή στο διαμέρισμά της εντοπίστηκε μια 18χρονη φοιτήτρια

Ελλάδα Χτες
Η μητέρα της προσπαθούσε κάποιες μέρες να επικοινωνήσει μαζί της, χωρίς να τα καταφέρει

Νέα απάτη στα ΑΤΜ: Πώς μας αδειάζουν τους λογαριασμούς ακόμα και χωρίς κάρτα

Tech + Science Χτες
Το κόλπο με το NFC έχει προκαλέσει ανησυχία

Πάτρα: Ισχυρή ανεμοθύελλα σάρωσε το κέντρο της πόλης – Έσπασαν τζαμαρίες και δέντρα

Ελλάδα Χτες
Οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε καταστήματα και σταθμευμένα αυτοκίνητα

Ισόβια ξανά στους δύο Ρουμάνους για τη δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα

Ελλάδα Χτες
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο επανεξετάζοντας την υπόθεση είπε «όχι» στη αναγνώριση ελαφρυντικών στους δυο κατηγορούμενους, οδηγώντας τους και πάλι πίσω στις φυλακές