E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σκληρό «παζάρι» στην Αίγυπτο για τη Γάζα – ΗΠΑ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Εντατικές επαφές στο Σαρμ ελ Σέιχ με τη συμμετοχή Ηνωμένων Πολιτειών, Κατάρ και Τουρκίας για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

Δημοσίευση 8/10/2025 | 07:46

Σκληρό «παζάρι» στην Αίγυπτο για τη Γάζα – ΗΠΑ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζάσιμ Αλ Θάνι, προκειμένου να συμμετάσχει στις εντατικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στις συνομιλίες που διεξάγονται στο Σαρμ ελ Σέιχ, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των περιφερειακών και διεθνών προσπαθειών για την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχει και αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Στιβ Γουίτκοφ, με τη συμμετοχή και του Τζάρεντ Κούσνερ, με στόχο την προώθηση του σχεδίου που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα. Το σχέδιο περιλαμβάνει συμφωνία εκεχειρίας και την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Παράλληλα, στην αιγυπτιακή πόλη βρίσκεται και τουρκική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον διευθυντή της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Καλίν είχε ήδη επαφές με Αμερικανούς, Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους, καθώς και με εκπροσώπους της Χαμάς, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι συνομιλίες αυτές αποτελούν συνέχεια των επαφών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Ντόχα.

Η Τουρκία, που διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τη Χαμάς και δεν έχει χαρακτηρίσει την οργάνωση «τρομοκρατική», συμμετέχει ενεργά στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, στοχεύοντας στη διαμόρφωση συνθηκών για τερματισμό των εχθροπραξιών.

Θέλει «εγγυήσεις» η Χαμάς

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Χαμάς, Χαλίλ αλ-Χάγια, δήλωσε στο αιγυπτιακό δίκτυο Al-Qahera News ότι το παλαιστινιακό κίνημα ζητά «εγγυήσεις» από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές ότι ο πόλεμος «θα τελειώσει οριστικά».

«Δεν εμπιστευόμαστε τον κατακτητή», τόνισε ο αλ-Χάγια, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι έχει παραβιάσει προηγούμενες συμφωνίες εκεχειρίας. «Η ισραηλινή κατοχή δεν τήρησε ποτέ τις δεσμεύσεις της. Για τον λόγο αυτό, ζητούμε πραγματικές εγγυήσεις από τον πρόεδρο Τραμπ και τις εγγυήτριες χώρες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια συμφωνία που θα σηματοδοτήσει το τέλος του πολέμου, την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

Περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου στη Γάζα έχουν αφήσει πίσω τους πάνω από 65.000 νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ενώ η διεθνής κοινότητα εντείνει τις προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων και τη σταθεροποίηση της περιοχής.

Τραμπ: Πολύ κοντά στη συμφωνία

Αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ για τη Γάζα, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, εμφανίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις του κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Mark Carney.

Επίσης, έστειλε το μήνυμα πως μόλις επιτευχθεί η συμφωνία για τη Γάζα, «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα τηρήσουν τη συμφωνία».

«Η ομάδα μας βρίσκεται εκεί τώρα», είπε, προσθέτοντας ότι «κυριολεκτικά όλες οι χώρες του κόσμου» έχουν υποστηρίξει το σχέδιό του για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σιαμαία κοριτσάκια από τις Φιλιππίνες διαχωρίστηκαν επιτυχώς μετά από εξάωρη απαιτητική επέμβαση στο Ριάντ, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Τα δίδυμα βρίσκονται πλέον σε σταθερή κατάσταση και νοσηλεύονται υπό στενή παρακολούθηση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων

Οχήματα: Ποιοι κερδίζουν απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Τι ισχύει για τρίτεκνους - Οι δικαιούχοι, τα ποσοστά έκπτωσης και η διαδικασία

Λαμία: «Καμπάνα» στο αυτόφωρο για τον 30χρονο που φωτογράφιζε ανήλικες στην παραλία

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Το δικαστήριο δεν δέχθηκε κανένα ελαφρυντικό για τον κατηγορούμενο

17χρονος στη Θεσσαλονίκη διέρρηξε σπίτι και μετά ζητούσε 700 ευρώ για να επιστρέψει τα κλεμμένα

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ο νεαρός αφαίρεσε από το σπίτι χρηματικό ποσό, ένα κινητό τηλέφωνο και προσωπικά έγγραφα

Αντιδράσεις στην Τουρκία για την ποινή 2.500 ευρώ σε οδηγό φορτηγού που παρέσυρε και σκότωσε δύο 13χρονες μαθήτριες

E-Daily 3.Left 19.06.2026
Η αρχική ποινή φυλάκισης των 4 ετών μετατράπηκε τελικά σε χρηματική ποινή, καθώς οι πραγματογνωμοσύνες έκριναν ότι ο οδηγός έφερε δευτερεύουσα ευθύνη - Σύμφωνα με τα πορίσματα, τα δύο ανήλικα πέρασαν τον δρόμο ενώ το φανάρι για τους πεζούς ήταν κόκκινο

Ανω Λιόσια: 19χρονος με «κινητή ντίσκο» στο αυτοκίνητό του – Συνελήφθη για ηχορύπανση

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Eίχε εγκαταστήσει στο όχημα 14 ηχεία και δύο ενισχυτές

Καναδάς ‑ Κατάρ 6‑0: Οι οικοδεσπότες διέλυσαν την ομάδα του Λοπετέγκι

Αθλητικά Νέα 19.06.2026
Πάρτι απέναντι στους εννέα του Κατάρ - το ποδόσφαιρο στη σκιά του τραυματισμού του Κονέ

Σοκ στο Παγκόσμιο Κύπελλο: Ο άσχημος τραυματισμός του Κονέ και η απίστευτη αντίδραση του αντιπάλου του ‑ Δείτε τι συνέβη

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ο μέσος του Καναδά, Ισμαέλ Κονέ, αποχώρησε με φορείο μετά από σκληρό μαρκάρισμα που οδήγησε στην απευθείας κόκκινη κάρτα του αντιπάλου του στην αναμέτρηση με το Κατάρ.

Μεξικό ‑ Νότια Κορέα 1‑0: Πήρε το δώρο και εξασφάλισε θέση στα νοκ άουτ

Αθλητικά Νέα 19.06.2026
Πρώτη ομάδα που προκρίνεται στους «32» του Παγκοσμίου Κυπέλλου το Μεξικό, με νίκη 1-0 επί της Νότιας Κορέας

Αναταράξεις με το καλημέρα της συμφωνίας ΗΠΑ‑Ιράν: Οι Ιρανοί δεν πάνε Γενεύη λόγω Λιβάνου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Σε πρόβλημα με τα logistics της συνάντησης, απέδωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την αναβολή του ταξιδιού του αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Σοκ σε ζωολογικό κήπο: Ανδρας πέταξε αγοράκι στο κλουβί με τους κροκόδειλους

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ένα 3χρονο αγοράκι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από απίστευτο περιστατικό σε ζωολογικό κήπο κοντά στο Χάντινγκτον της κεντρικής Αγγλίας.