E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Times of Israel: Θετική η Χαμάς στο σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα ‑ Θα ζητήσει αλλαγές

Αρθρο του BBC αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα αντιτίθεται στο σχέδιο

Δημοσίευση 3/10/2025 | 09:38

Times of Israel: Θετική η Χαμάς στο σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα ‑ Θα ζητήσει αλλαγές

Η Χαμάς θα απαντήσει «θετικά» στην πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, υποβάλλοντας παράλληλα μια σειρά από τροποποιήσεις, ανέφερε πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων στους Times of Israel την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η απάντηση θα μπορούσε να δοθεί εντός των επόμενων ωρών.

Η πηγή επισήμανε ότι Άραβες μεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Τουρκία έχουν κάνει παραγωγικές συνομιλίες με ηγέτες της Χαμάς στη Ντόχα σχετικά με το σχέδιο, το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε τη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποδέχθηκε την πρόταση και οι αραβικές χώρες επαίνεσαν τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι τροποποιήσεις που ζητάει η Χαμάς θα αποσκοπούν να μετριάσουν ορισμένους όρους της πρότασης που είχε προσθέσει ο Νετανιάχου την τελευταία στιγμή σχετικά με την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και τον αφοπλισμό της Χαμάς.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο Νετανιάχου κατάφερε να εξασφαλίσει αλλαγές που επιβραδύνουν και περιορίζουν την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των απαιτήσεων σχετικά με τον αφοπλισμό της Χαμάς και την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας.

Η πρόταση των ΗΠΑ απαιτεί από τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατάει εντός 72 ωρών, να αφοπλιστεί και να μην έχει κανένα μελλοντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας. Προβλέπει επίσης τερματισμό του πολέμου και σταδιακή απόσυρση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων από τη Γάζα, για να αντικατασταθούν από μια διεθνή δύναμη.

Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι δίνει στη Χαμάς τρεις ή τέσσερις ημέρες για να απαντήσει και ότι υπάρχει μικρό περιθώριο για πρόσθετες διαπραγματεύσεις.

Δεν είναι σαφές εάν οι ΗΠΑ θα είναι διατεθειμένες να συζητήσουν τις προτεινόμενες τροποποιήσεις της Χαμάς, καθώς ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, αρνήθηκε να το πράξει την τελευταία φορά που η οργάνωση απάντησε με ένα «Ναι, αλλά». Ο κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ ανακάλεσε τους Αμερικανούς διαπραγματευτές από τη Ντόχα και το Ισραήλ ακολούθησε το παράδειγμά του.

Το ρεπορτάζ του BBC

Το BBC μετέδωσε την Πέμπτη ότι ο de facto ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε στους μεσολαβητές ότι αντιτίθεται στο σχέδιο Τραμπ.

Η ανώνυμη αναφορά ανέφερε ότι ο Ιζ αλ-Ντιν Χαντάντ, ο οποίος προηγουμένως διοικούσε την Ταξιαρχία της Πόλης της Γάζας, πιστεύει ότι το σχέδιο είχε σχεδιαστεί για να εξαλείψει τη Χαμάς, ανεξάρτητα από το αν αυτή υποστηρίζει την πρόταση. Ως εκ τούτου, είναι έτοιμος να συνεχίσει να πολεμά το Ισραήλ.

Το ρεπορτάζ του BBC μεταδόθηκε αφού ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Associated Press την Τετάρτη ότι ορισμένα σημεία της πρότασης είναι απαράδεκτα και πρέπει να τροποποιηθούν, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Είπε ότι η επίσημη απάντηση θα δοθεί μόνο μετά από διαβουλεύσεις με άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις. Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης για τις εν εξελίξει συνομιλίες, ο αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς είχε μεταφέρει τις ανησυχίες της στο Κατάρ και την Αίγυπτο.

Η πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις δήλωσε στους Times of Israel ότι το Κατάρ, βασικός μεσολαβητής σε προηγούμενες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, βρίσκεται σε επαφή με τις ΗΠΑ σχετικά με την τροποποίηση τμημάτων του σχεδίου.

Ένας Άραβας διπλωμάτης από μία από τις χώρες που διαμεσολαβούν δήλωσε στους Times of Israel νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Αίγυπτος και το Κατάρ ήταν δυσαρεστημένες με τις αλλαγές που επέτρεψαν οι ΗΠΑ στον Νετανιάχου να κάνει τις ημέρες πριν από την παρουσίαση της πρότασης τη Δευτέρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Ανδρας κλώτσησε μητέρα και παιδί ‑ Βίντεο‑ντοκουμέντο από την επίθεση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας με καταγωγή από το Σουδάν, βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ και κλώτσησε την 8χρονη

Ιωάννινα: Λύκος εμφανίστηκε στον ποδηλατόδρομο ενώ κυκλοφορούσε κόσμος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ένας λύκος εμφανίστηκε στον παραλίμνιο πεζόδρομο των Ιωαννίνων χωρίς να δείχνει φόβο ή επιθετικότητα προς τους ανθρώπους

Συνελήφθη μετά από 30 χρόνια για τη δολοφονία τραγουδιστή – Πώς ξεγελούσε τις αρχές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως είχε συλληφθεί πολλές φορές, μέχρι να του περάσουν χειροπέδες για τελευταία φορά

Τέξας: Ψαράς «χτυπήθηκε» από κεραυνό και επέζησε ‑ «Ο πιο άτυχος τυχερός άνθρωπος που υπάρχει»

Κόσμος Χτες
Ο 19χρονος ψάρευε στις όχθες του ποταμού Angelina όταν «χτυπήθηκε» από κεραυνό

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο πολυτραυματίας δικυκλιστής μετά τo σφοδρό τροχαίο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο δικυκλιστής υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του

Η εκδίκηση της πρώην ερωμένης: 29χρονη έστειλε τις γυμνές φωτογραφίες του 57χρονου στη σύζυγό του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η «χαριτωμένη» ερωμένη έδειξε άλλο πρόσωπο όταν έγινε... πρώην

Παραιτήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία η Ιωάννα Γκελεστάθη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όπως ανέφερε, η παραίτηση αποτελεί πράξη διαφύλαξης της αξιοπρέπειας, της τιμής και της υπόληψής της

Φρίκη στη Γερμανία: Παιδίατρος κατηγορείται για 130 βiασμούς και σeξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών

Κόσμος Χτες
Ο 45χρονος εργαζόταν σε κλινικές στα περίχωρα του Βερολίνου και φέρεται να διέπραξε τους βiασμούς και τις κακοποιήσεις μεταξύ του 2013 και του 2025

Κομισιόν: Εγκρίθηκε σχεδιασμός για ευκολότερα διασυνοριακά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη

Κόσμος Χτες
Οι τρεις προτάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα απλοποιούν τον σχεδιασμό και τις κρατήσεις για διασυνοριακά ταξίδια

Θρίλερ στα Χανιά: Σορός σε αποσύνθεση εντοπίστηκε στις παλιές δικαστικές φυλακές Χανίων

Ελλάδα Χτες
Πολίτες αντίκρισαν το αποτρόπαιο θέαμα και ενημέρωσαν τις Αρχές

Επτά χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο €300.000 πρότεινε στο Εφετείο η Εισαγγελία για τον Σαρκοζί

Κόσμος Χτες
Η πρόταση της εισαγγελίας είναι ίδια με εκείνη που είχε κατατεθεί και σε πρώτο βαθμό

O διάφανος εξωγήινος: Η φωτογραφία ενός πλάσματος που το FBI χαρακτηρίζει «αληθινή»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αρχική εικόνα αναλύθηκε τόσο στην Ταϊβάν όσο και στις ΗΠΑ, και δεν διαπιστώθηκαν σημάδια επεξεργασίας, αλλοίωσης ή σύνθεσης