Έρευνα ΙΟΒΕ: Έξι στους δέκα καταναλωτές «μόλις τα βγάζουν πέρα»
Το 83% θεωρεί απίθανη την αποταμίευση
Δημοσίευση 2/10/2025 | 08:15

freepik
Με την ακρίβεια να επιμένει και να πιέζει ασφυκτικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, το 65% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα», ενώ έξι στους δέκα αναμένουν νέα άνοδο τιμών τους επόμενους μήνες. Πάνω από τους μισούς καταναλωτές ετοιμάζονται να περιορίσουν τις δαπάνες τους, με το 83% των νοικοκυριών να θεωρεί αδύνατη την αποταμίευση στο επόμενο δωδεκάμηνο.
Τον Σεπτέμβριο, για ακόμη έναν μήνα, οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι πιο απαισιόδοξοι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνώντας σε δείκτες απαισιοδοξίας ακόμη και τους καταναλωτές της Εσθονίας και της Ουγγαρίας.
Τα βασικά ευρήματα της έρευνας
Η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Σεπτέμβριο 2025 δείχνει ότι:
- Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» εκτινάχθηκε στο 65% από 59% τον Ιούλιο. Μόλις 9% αντλεί από αποταμιεύσεις, ενώ το 20% συνεχίζει να αποταμιεύει και το 6% παραμένει σε κατάσταση χρέους.
- Το 61% των νοικοκυριών προβλέπει νέα άνοδο τιμών, το 14% σταθερότητα. Η ακρίβεια στα τρόφιμα και τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης εξακολουθεί να ροκανίζει τα εισοδήματα, την ώρα που οι λογαριασμοί ενέργειας και τα ενοίκια πιέζουν ολοένα και περισσότερο.
- Το 53% των καταναλωτών σκοπεύει να περιορίσει τις δαπάνες του, ενώ μόλις 4% προβλέπει αύξησή τους. Ο οικογενειακός προγραμματισμός αφορά κυρίως την κάλυψη ανελαστικών αναγκών, με την ψυχαγωγία και τις αγορές ένδυσης να περνούν σε δεύτερη μοίρα.
- Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά (83%) δεν βλέπουν πιθανότητα αποταμίευσης στο επόμενο 12μηνο, με αποτέλεσμα η οικονομική ανασφάλεια να βαθαίνει.
- Το 66% εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση έχει ήδη επιδεινωθεί, με μόλις 3% να βλέπει κάποια βελτίωση.
- Για τους επόμενους μήνες, το 54% αναμένει περαιτέρω επιδείνωση, ενώ μόλις 6% αισιοδοξεί για βελτίωση.
- Στην αγορά εργασίας, το 35% των νοικοκυριών αναμένει άνοδο της ανεργίας, με το 15% να προβλέπει μείωση.
- Το 58,1% θεωρεί ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί, ένδειξη της αβεβαιότητας που κυριαρχεί. Αν και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας δείχνουν μικρή βελτίωση, με τον δείκτη απαισιοδοξίας να διαμορφώνεται στις -46,3 μονάδες (από -46,9 τον Ιούλιο), η εικόνα παραμένει βαριά. Το 64% προβλέπει επιδείνωση και μόλις 19% σταθερότητα, με τους δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης να κινούνται σε σαφώς καλύτερα επίπεδα (-28,8 και -30,6 μονάδες αντίστοιχα).
Η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα και η στέγαση, αλλά και το αυξημένο κόστος δανεισμού, συντηρούν ένα περιβάλλον οικονομικής πίεσης που οδηγεί τα νοικοκυριά σε συρρίκνωση της κατανάλωσης.
Η δυσκολία αποταμίευσης καταγράφεται σε επίπεδα-ρεκόρ, δείχνοντας πως για την πλειοψηφία των πολιτών η καθημερινότητα εξαντλείται στην κάλυψη των τρεχουσών αναγκών.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Φριχτός θάνατος για δύο φίλες που περπατούσαν σε διάβαση πεζών: Αυτοκίνητο τις χτύπησε και τις εγκατέλειψε
E-Daily 2.TopNews
25.06.2026
«Δεν ξέρω αν ήταν μεθυσμένος, αλλά πάντως πάτησε το γκάζι και αυτό είναι το αποτέλεσμα»
Ψάχνουν το κίνητρο του εγκλήματος στην Καλλιθέα: Δεν φαίνεται να υπάρχει οπαδικό υπόβαθρο, κανείς δεν έχει αναζητήσει το θύμα ως τώρα
E-Daily 2.TopNews
25.06.2026
Αν και αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι πρόκειται για επεισόδιο με οπαδικό υπόβαθρο, το σενάριο αυτό απομακρύνεται καθώς δράστης και θύμα φορούσαν μπλούζα της ίδιας ομάδας
28χρονη από τη Θεσσαλονίκη κατηγορείται ότι ξεγέλασε ανήλικη παριστάνοντας το αγόρι και έκανε ερωτική σχέση μαζί της
E-Daily 2.TopNews
25.06.2026
Δεν της είχε πει ούτε την πραγματική της ηλικία
Έγκλημα στο κοσμοπολίτικο Ντουμπάι: Influencer δολοφόνησε τον σύντροφό της ‑ Αντιμέτωπη με εκτέλεση!
E-Daily 2.TopNews
25.06.2026
Η Μπρουκ Τζορτζ, 23 ετών, πρώην υπάλληλος καταστήματος της John Lewis από το Γκρέιβσεντ, κατηγορείται ότι σκότωσε έναν 26χρονο επίσης Βρετανό με μαχαίρι κουζίνας
Καλλιθέα ‑ αυτόπτης μάρτυρας: «Το παιδί ήταν ήδη νεκρό όταν του έκαναν ΚΑΡΠΑ»
E-Daily 2.TopNews
25.06.2026
Η αυτόπτης μάρτυρας δεν γνώριζε τα αίτια της συμπλοκής και διέψευσε την πιθανότητα οπαδικού επεισοδίου
Θρίλερ στη Βραζιλία: Νεκρή 23χρονη ‑ Της έκανε... εξορκισμό ο σύντροφός της!
E-Daily 2.TopNews
25.06.2026
Αδιανόητο περιστατικό με θύμα μια νεαρή και δράστη τον 26χρονο φίλο της
Ορόσημο για την ελληνική ιατρική: Έλληνας καθηγητής χειρούργησε ασθενή στην Αθήνα, ενώ βρισκόταν στην Ουχάν της Κίνας
E-Daily 2.TopNews
25.06.2026
Η τηλεϊατρική περνά σε νέα εποχή
ΗΠΑ: Χριστιανικό σχολείο απέκλεισε μαθήτρια από αποφοίτηση όταν αποκάλυψε ότι είναι λεσβία, τους έκανε αγωγή και πήρε $10.000
Κόσμος
25.06.2026
Η αποκάλυψη της νεαρής κοπέλας έγινε μέσω Facebook - Για παραβίαση της πολιτικής για τα social media κάνει λόγο το σχολείο
Σεισμός στη Βενεζουέλα: Η στιγμή που ο Εγκέλαδος σαρώνει τη χώρα
E-Daily 2.TopNews
25.06.2026
Δεν έχει ανακοινωθεί επίσημος απολογισμός θυμάτων, αλλά υπάρχουν αναφορές για τραυματίες και καταρρεύσεις πολυκατοικιών
Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 28χρονη είχε σχέση με ανήλικη και διακινούσε πορνογραφικό υλικό της μικρής
E-Daily 2.TopNews
25.06.2026
Η 28χρονη σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία παραπλάνησε την ανήλικη που ήταν 14,5 ετών όταν ξεκίνησε η σχέση τους
Βαγγέλης Γιακουμάκης: Παραδόθηκε το τιμητικό πτυχίο έντεκα χρόνια μετά την τραγωδία στα Ιωάννινα
Ελλάδα
25.06.2026
Η διοίκηση του ιδρύματος και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησαν σε μια συμβολική πράξη μνήμης
Βομβαρδισμός σχολείου στην περιοχή Μινάμπ στο Ιράν: Ο Τραμπ αμφισβητεί εκ νέου ότι ο πύραυλος ήταν αμερικάνικος
Κόσμος
25.06.2026
«Κάποιος είπε πως ήταν δικός μας πύραυλος, αλλά ίσως να μην ήταν»






