E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τελεσίγραφο Τραμπ στη Χαμάς: Έχετε 3‑4 ημέρες για να απαντήσετε, αν αρνηθείτε το Ισραήλ θα κάνει αυτό που πρέπει

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι οι δυνατότητες για διαπραγμάτευση είναι περιορισμένες

Δημοσίευση 30/9/2025 | 16:48

Τελεσίγραφο Τραμπ στη Χαμάς: Έχετε 3‑4 ημέρες για να απαντήσετε, αν αρνηθείτε το Ισραήλ θα κάνει αυτό που πρέπει

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε ότι η Χαμάς έχει στη διάθεσή της τρεις με τέσσερις ημέρες για να δώσει απάντηση στο σχέδιο που έχει καταθέσει η Ουάσινγκτον για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Όπως ανέφερε, οι δυνατότητες για διαπραγμάτευση είναι περιορισμένες, καθώς οι βασικές απαιτήσεις παραμένουν σαφείς: η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η τήρηση «καλής συμπεριφοράς» από την πλευρά της οργάνωσης.

«Περιμένουμε την απάντηση της Χαμάς» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας πως η πρόταση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αλλαγές.

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι, σε περίπτωση που η Χαμάς απορρίψει το σχέδιο, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «αφήσουν το Ισραήλ να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει».

CBS: Θετική διάθεση στο σχέδιο Τραμπ δείχνει η Χαμάς

Την ίδια ώρα, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις εμφανίζονται θετικά διακείμενες απέναντι στο σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και αναμένεται να παρουσιάσουν την απάντησή τους σε Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CBS News.

Το σχέδιο, το οποίο παρουσίασε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο μαζί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποτελεί μια πρόταση 20 σημείων. Προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων και αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας και, στη συνέχεια, μεταβίβαση του ελέγχου της Γάζας σε μια μεταβατική διοίκηση Παλαιστινίων τεχνοκρατών. Η διοίκηση αυτή θα εποπτεύεται από ένα διεθνές «Συμβούλιο Ειρήνης» με επικεφαλής τον πρόεδρο Τραμπ, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Αιγύπτιοι και Καταριανοί αξιωματούχοι παρέδωσαν στη Χαμάς αντίγραφο της πρότασης. Το σχέδιο προβλέπει ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στα σύνορα της Γάζας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο WAFA, εξέφρασε στήριξη στο σχέδιο, υπογραμμίζοντας «τη σημασία της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίτευξη ειρήνης». Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή της σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, όπως τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών εντός ενός έτους από τον τερματισμό του πολέμου, και τόνισε ότι επιθυμεί «ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, μη στρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος».

Παρότι το σχέδιο δεν προβλέπει άμεσο ρόλο για την Παλαιστινιακή Αρχή στη μεταπολεμική Γάζα, αναφέρει ότι θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο όταν θα έχει εφαρμόσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σέρρες: Συνελήφθη διαιτητής αγώνων τάε κβον ντο για «στήσιμο» αγώνων ‑ Πιάστηκε επ` αυτοφώρω

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεταξύ άλλων, υποσχόταν διακρίσεις, ένταξη στην Εθνική ομάδα και μόρια για πανεπιστήμιο

Ο επικεφαλής της OpenAI ίσως μπορούσε να αποτρέψει πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο ‑ Ζήτησε «συγγνώμη»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο επικεφαλής της OpenAI Σαμ Αλτμαν ζήτησε συγγνώμη από την κοινότητα του Τάμπλερ Ριτζ

«Εγώ κι εσύ μαζί»: Απίθανη ανάρτηση Μακρόν για συνάντηση με Μητσοτάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μακρόν δίνει το στίγμα της ελληνογαλλικής φιλίας με το «Εγώ κι εσύ μαζί» από Αλκίνοο και Πανούση

Βαρβαρότητα σε live μετάδοση σε reality στη Σερβία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο πλατό του Elita

Επικό σύνθημα οπαδών του Αρη για Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Έλα εδώ καλό μου παλικάρι…»

E-Daily 3.Left Χτες
Αποθέωση για τον «Greek Freak» που βρίσκεται στο «Αλεξάνδρειο» με τον αδερφό του Θανάση, τη μητέρα τους Βερόνικα και τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Αρης, Ρίτσαρντ Σιάο.

Δημοσκόπηση GPO: Στο 29,6% η ΝΔ, στο 15,9% το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει πτώση της τάξης του 2,3% στην πρόθεση ψήφου, υποχωρώντας στο 23,8%

Ακαθάριστα οικόπεδα: Νέοι κανόνες και πρόστιμα – Τι αλλάζει με τον νόμο για την πυροπροστασία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο για τον καθαρισμό οικοπέδων και την πρόληψη πυρκαγιών φέρνει νέα νομοθετική ρύθμιση, με αυστηρότερους ελέγχους αλλά και διαφοροποιημένα πρόστιμα για τους παραβάτες.

Λάρισα: Αυτοκίνητο τυλίγεται στις φλόγες στη μέση του δρόμου ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Oι επιβαίνοντες πρόλαβαν να απομακρυνθούν έγκαιρα από το φλεγόμενο όχημα

Συνελήφθη διαιτητής Taekwondo για «στημένους» αγώνες, ζητούσε 1.000 ευρώ από αθλητές

Ελλάδα Χτες
Υποσχόταν διάκριση, ένταξη στην Εθνική και μόρια για πανεπιστήμιο – Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω με τα χρήματα

Αυτές είναι οι πιο σεισμογενείς περιοχές στην Ελλάδα ‑ Νέα έκθεση από το ΑΠΘ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πέντε ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας στον νέο χάρτη - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» και τι αλλάζει στον αντισεισμικό σχεδιασμό