E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο επιχειρηματίας Απόστολος Αλεξάκης

O Απόστολος Αλεξάκης, ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος του του Καταναλωτικού και Προμηθευτικού Συνεταιρισμού ΙΝΚΑ, Πρόεδρος του Ελληνικού Ομίλου Αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ ΕΛΟΜΑΣ, πρόεδρος στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ), βασικός μέτοχος της τηλεόρασης ΚΥΔΩΝ και ιδρυτής της Νέας Τη

Δημοσίευση 28/9/2025 | 12:41

Πέθανε ο επιχειρηματίας Απόστολος Αλεξάκης

Έφυγε χθες από τη ζωή o επιχειρηματίας Απόστολος Αλεξάκης, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομα του με το τεράστιο εγχείρημα του συνεταιριστικού σούπερ μάρκετ, χτίζοντας τα ΙΝΚΑ και δίνοντας ζωή στα συνοικιακά μπακάλικα.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στις 4 μ.μ. στο αγαπημένο του χωριό, στον Φουρνέ Κυδωνίας, στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος Χριστού και θα ακολουθήσει η ταφή στο εκεί νεκροταφείο του Αγίου Παντελεήμωνος Φουρνέ. Η σορός θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 2 το μεσημέρι.

O Απόστολος Αλεξάκης, ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος του του Καταναλωτικού και Προμηθευτικού Συνεταιρισμού ΙΝΚΑ, Πρόεδρος του Ελληνικού Ομίλου Αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ ΕΛΟΜΑΣ, πρόεδρος στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ), βασικός μέτοχος της τηλεόρασης ΚΥΔΩΝ και ιδρυτής της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης.

Ποιος ήταν ο Απόστολος Αλεξάκης

Ο Απόστολος Αλεξάκης γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1944 στο χωριό Φουρνές Χανίων, όπου μεγάλωσε μέσα σε μια αγαπημένη εξαμελή οικογένεια με τέσσερα παιδιά. Ο πατέρας του, φρουτέμπορος στο επάγγελμα, πάλεψε για να στηρίξει την οικογένεια σε δύσκολα χρόνια, εμπνέοντας στον Απόστολο αξίες όπως η εργατικότητα, η επιμονή και η αλληλεγγύη.

Σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου έζησε για 16 χρόνια και εργάστηκε στο τεχνικό τμήμα του ΟΤΕ. Το 1976 γνώρισε εκεί τη γυναίκα της ζωής του, Μαρία, με την οποία δημιούργησαν μια ζεστή οικογένεια και απέκτησαν έναν γιο, τον Δημήτρη, που υπήρξε για τον ίδιο «το πρώτο μεγάλο δώρο της ζωής».

Το 1981 ο Απόστολος Αλεξάκης επέστρεψε στα Χανιά, τον «χρυσό τόπο» του όπως συνήθιζε να λέει, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Προμηθευτικού και Καταναλωτικού Συνεταιρισμού ΙΝΚΑ Χανίων Π.Ε. και το 1982 Πρόεδρος, θέση που υπηρέτησε αδιάκοπα για 43 ολόκληρα χρόνια, έως το τέλος της ζωής του.

Η βασική του αρχή, «Οι Καταναλωτές Αγοράζουν – Οι Καταναλωτές Πωλούν – Οι Καταναλωτές Κερδίζουν», παρέμεινε αναλλοίωτη.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Συνεταιρισμός αναπτύχθηκε δυναμικά, αποκτώντας συμμετοχές σε σημαντικές τοπικές επιχειρήσεις, όπως η Νέα Τηλεόραση, ο ραδιοφωνικός σταθμός TOP FM, η ΕΤΑΝΑΠ, η ΒΙΟΧΥΜ, η ΑΝΕΚ και άλλες.

Υπό την καθοδήγησή του, το ΙΝΚΑ έγινε πυλώνας κοινωνικής και πολιτιστικής δράσης, διαθέτοντας κάθε χρόνο σημαντικούς πόρους για την ενίσχυση ιδρυμάτων, σωματείων και κοινωνικών φορέων, όπως το ΚΗΦΑΑΜΕΑ, το Ίδρυμα Αυτιστικών Παιδιών Η Μεγαλόχαρη, το Ανουσιάκειο Ίδρυμα, καθώς και πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του τόπου.

Οραματιστής και πρωτοπόρος, το 1994 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ομίλου Αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ (ΕΛΟΜΑΣ), μαζί με τους συνεταιρισμούς Γαλαξίας, Γαληνός – Λαουτάρης, Γουντσίδης και Μπίσκας.

Διετέλεσε Πρόεδρος και υπεύθυνος αγορών έως τον Ιούλιο του 2022, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία ενός ισχυρού ελληνικού ομίλου σούπερ μάρκετ.

Το 2005 εξελέγη επίσης Πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ), θητεύοντας έως το 2007.

Η ζωή και το έργο του Απόστολου Αλεξάκη αποτελούν φωτεινό παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς, εργατικότητας και οράματος.

Με την πολύχρονη δράση του άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των Χανίων και ολόκληρης της χώρας, κερδίζοντας τον σεβασμό και την αγάπη συνεργατών, φίλων και συμπολιτών.

Η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή μέσα από το έργο του, τις αξίες που πρέσβευε και τους ανθρώπους που ευεργέτησε.

πηγή: zapranews

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Αργεντινή: Βασάνισαν, βίασαν και σκότωσαν σε ζωντανή μετάδοση τρεις γυναίκες

Κόσμος 28.09.2025
Οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε τέσσερις συλλήψεις, ενώ άλλα οκτώ άτομα φέρεται να έχουν συλληφθεί

Πέθανε ο επιχειρηματίας Απόστολος Αλεξάκης

Ελλάδα 28.09.2025
O Απόστολος Αλεξάκης, ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος του του Καταναλωτικού και Προμηθευτικού Συνεταιρισμού ΙΝΚΑ, Πρόεδρος του Ελληνικού Ομίλου Αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ ΕΛΟΜΑΣ, πρόεδρος στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ), βασικός μέτοχος της τηλεόρασης ΚΥΔΩΝ και ιδρυτής της Νέας Τη

Αγώνας αλληλεγγύης: Οι δρομείς του Race for the Cure σφίγγουν το χέρι του Πάνου Ρούτσι ‑ «Είμαστε μαζί σου»

Ελλάδα 28.09.2025
Περνώντας από το σημείο, ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα, φώναζαν συνθήματα και λόγια συμπαράστασης

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο παρέσυρε γυναίκα ‑ Μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένη στο νοσοκομείο

Ελλάδα 28.09.2025
Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τη γυναίκα και τη μετέφερε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Επιστροφή ενοικίου: Η ημερομηνία πληρωμής και το λάθος‑παγίδα που αφήνει εκτός χιλιάδες

Οικονομία 28.09.2025
Τεράστια οικονομική ανάσα για χιλιάδες ενοικιαστές

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εξετάζουμε σοβαρά την απαγόρευση χρήσης social media από παιδιά»

Πολιτική 28.09.2025
Σύμφωνα με το Youth Study 2024 Greece, σχεδόν 1 στους 4 εφήβους 14–18 ετών (23,7%) στην Ελλάδα είναι «heavy users», περνώντας πάνω από δύο ώρες την ημέρα στα social media

Οργή του Νίκου Πλακιά για τη διαρροή φωτογραφιών των σορών από τα Τέμπη

Ελλάδα 28.09.2025
Ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών που «χάθηκαν» στην Εθνική Τραγωδία των Τεμπών ξέσπασε με ανάρτησή του

MotoGP, Ιαπωνία: Ο Μαρκ Μάρκεθ είναι Παγκόσμιος Πρωταθλητής

Auto + Moto 28.09.2025
Ο Πέκο Μπανάια διέλυσε τον ανταγωνισμό και πήρε τη νίκη στο Μοτέγκι αλλά όλα τα φώτα έπεσαν στον Μαρκ Μάρκεθ, τον νέο πρωταθλητή

Στέφανος Ντούσκος: Παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκιφ κωπηλασίας στη Σανγκάη

Αθλητικά Νέα 28.09.2025
«Είναι απίστευτο, ήθελα πολύ αυτό το μετάλλιο, έβαλα όλη μου την ψυχή για να το κατακτήσω», ήταν τα πρώτα λόγια του Έλληνα πρωταθλητή μετά τη χρυσή κούρσα

Καθυστερήσεις πτήσεων στο «Ελ. Βενιζέλος»: Αντιπαράθεση κυβέρνησης‑ελεγκτών για τους μισθούς

Ελλάδα 28.09.2025
Ο μισθός ενός ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας μπορεί να φθάσει και τις 120.000 ευρώ τον χρόνο, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Δήμας

Συντάξεις: «Παγώνουν» οι αλλαγές στα όρια ηλικίας ‑ Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Ελλάδα 28.09.2025
Η «ρήτρα» για το προσδόκιμο ζωής σημαίνει ότι όσο αυξάνονται τα έτη επιβίωσης μετά το 65ο έτος