E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λύθηκε το μυστήριο των 30.000 σεισμών που συγκλόνισαν τη Σαντορίνη στις αρχές του έτους

Τι αποκαλύπτει η νέα διεθνής μελέτη για το πώς κινήθηκε το μάγμα κάτω από το ηφαίστειο και γιατί εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία στο νησί

Δημοσίευση 25/9/2025 | 17:34

Λύθηκε το μυστήριο των 30.000 σεισμών που συγκλόνισαν τη Σαντορίνη στις αρχές του έτους
pixabay

Στις αρχές του χρόνου, το νησί της Σαντορίνης βρέθηκε στο επίκεντρο των επιστημόνων, καθώς μέσα σε λίγες εβδομάδες ταρακουνήθηκε από σχεδόν 30.000 σεισμικές δονήσεις.

Οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μαζικά τα σπίτια τους, τουρίστες από όλο τον κόσμο ακύρωσαν τις κρατήσεις τους, ο δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η επιστημονική κοινότητα παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τα δεδομένα που έφταναν από τα όργανα μέτρησης. Τώρα, μια πολυεθνική ερευνητική ομάδα έρχεται να δώσει απαντήσεις στο τι ακριβώς ήταν αυτό που προκάλεσε τη διεθνή ανησυχία.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 31 επιστήμονες από έξι χώρες και η οποία δημοσιεύτηκε στην κορυφαία επιστημονική επιθεώρηση Nature, αποκαλύπτει ότι η κατάσταση που βίωσε το νησί οφειλόταν σε μια σειρά από συγκεκριμένα γεωλογικά δεδομένα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το φαινόμενο συνδέεται με το μάγμα που κυκλοφορούσε σε αρκετά μεγάλο βάθος, κάτω από τον φλοιό της Γης. Για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, που βρίσκεται περίπου επτά χιλιόμετρα βορειοανατολικά, μοιράζονται κοινό μαγματικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα τέλη Ιανουαρίου του 2025 δημιουργήθηκε ένας κάθετος «διάδρομος» μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων μέσα στον γήινο φλοιό, μέσω του οποίου το μάγμα ανυψώθηκε μέχρι να φτάσει τρία μόλις χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια. Το πέρασμά του αυτό συνοδεύτηκε από χιλιάδες σεισμούς, μερικοί εκ των οποίων ξεπέρασαν τους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Η δραστηριότητα αυτή κράτησε σχεδόν έναν μήνα και, αν και δεν κατέληξε σε ηφαιστειακή έκρηξη, εντούτοις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ενδεχόμενο μιας υποθαλάσσιας έκρηξης με κίνδυνο τοπικού τσουνάμι ήταν απολύτως υπαρκτό.

Advertisement

Σαντορίνη
Η δραστηριότητα, επί της ουσίας, είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2024, όταν οι γεωφυσικοί εντόπισαν ανησυχητικά σημάδια: το έδαφος στο εσωτερικό της καλντέρας της Σαντορίνης άρχισε να ανυψώνεται και οι εκπομπές αερίων στο νησάκι της Νέας Καμένης αυξήθηκαν. Κανείς όμως δεν μπορούσε να προβλέψει ότι αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια θα κορυφώνονταν με τον τρόπο που είδαμε τον Ιανουάριο.


Όταν οι σεισμοί ξεκίνησαν στις 27 Ιανουαρίου, το νησί βίωσε στιγμές πανικού. Οι περισσότεροι κάτοικοι (υπολογίζεται ότι έφυγαν περίπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού) εγκατέλειψαν άρον άρον τα σπίτια τους. Στρατός, Πυροσβεστική και Αστυνομία κινητοποιήθηκαν για να διασφαλίσουν τη μετακίνηση των πολιτών, ενώ τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για δύο εβδομάδες. Παράλληλα, επικαιροποιήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν τα σημεία συγκέντρωσης, σε περίπτωση ισχυρού σεισμού ή ηφαιστειακής έκρηξης.

Η έρευνα επισημαίνει ότι προς τα μέσα Φεβρουαρίου το μάγμα σταμάτησε να τροφοδοτεί τον δίαυλο και η σεισμικότητα σταδιακά μειώθηκε. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η περιοχή, όπου συγκλίνουν η Ευρασιατική και η Αφρικανική τεκτονική πλάκα, παραμένει από τις πιο ενεργές ηφαιστειακά στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον μπορεί να σημειωθούν ξανά έντονα φαινόμενα, ακόμα και με καθυστέρηση αρκετών μηνών από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν πανεπιστημιακοί και ειδικοί από την Αθήνα, τη Ρώμη, το Βερολίνο και το Ρέικιαβικ, ενώ από την ελληνική πλευρά συνυπέγραψαν τη μελέτη οι ερευνητές Παρασκευή Νομικού, Δημήτρης Αναστασίου, Κώστας Ραπτάκης και Μαρία Τσακίρη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Πέθανε το τετράχρονο παιδί που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Κίσαμο

Ελλάδα 25.09.2025
Υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και παρά τις προσπάθειες των γιατρών εξέπνευσε

Ο δικηγορικός κόσμος ζητά να εξετάσει η Δικαιοσύνη το αίτημα εκταφής της σορού του γιου του Ρούτσι

Ελλάδα 25.09.2025
Η εκταφή δεν θα επιφέρει καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης, τονίζουν

Τέλος το «παρκάρω όπου θέλω» με τον νέο ΚΟΚ: Αυστηρά πρόστιμα έως 2.000 ευρώ για παράνομη στάθμευση

Ελλάδα 25.09.2025
Αυστηρότερες ποινές για όσους σταθμεύουν παράνομα προβλέπει ο νέος ΚΟΚ

Γουέιν Ρούνεϊ: «Χωρίς τη γυναίκα μου θα ήμουν νεκρός από αλκοολισμό»

Αθλητικά Νέα 25.09.2025
Συγκλονιστική εξομολόγηση από τον άλλοτε σούπερ σταρ του αγγλικού ποδοσφαίρου

Κλιματική φτώχεια: Η υπερθέρμανση του πλανήτη ίσως κάνει τον μέσο άνθρωπο 24% φτωχότερο μέχρι το 2100

Οικονομία 25.09.2025
Το πραγματικό κόστος της κλιματικής αλλαγής: Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να κάνει τον μέσο άνθρωπο 24% φτωχότερο μέχρι το 2100, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Αντίδραση 1.200 καλλιτεχνών στο μποϊκοτάζ του Ισραήλ: Στο πλευρό τους Schreiber, Bialik και Messing

Πολιτισμός 25.09.2025
«Μεγάλο μέρος της προοδευτικής κινηματογραφικής και τηλεοπτικής βιομηχανίας στο Ισραήλ στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση Νετανιάχου με προσωπικό κόστος»

«Απόλυση για αντιφασιστική σάτιρα»: Η ανακοίνωση του Πάρι Ρούπου μετά την απόλυση από την Pizza Fan

Ελλάδα 25.09.2025
Ο κωμικός αναφέρει ότι έχει ήδη κινηθεί νομικά κατά όσων υποκίνησαν την επίθεση μίσους εις βάρος του, ενώ ευχαρίστησε συναδέλφους και καλλιτέχνες για τη δημόσια στήριξή τους

Ρόδος: Στη φυλακή 52χρονος εκπαιδευτικός που διατηρούσε σχέση με 14χρονη

Ελλάδα 25.09.2025
Στη διάρκεια του επεισοδίου με τον πατέρα της κοπέλας, ο 52χρονος είχε πει πως ήταν... ερωτευμένος μαζί της

Ρούτε: Οι χώρες ‑ μέλη του NATO πρέπει να καταρρίπτουν ρωσικά drones και αεροσκάφη «αν είναι απαραίτητο»

Κόσμος 25.09.2025
Οι στρατοί του ΝΑΤΟ είναι εκπαιδευμένοι να αξιολογούν τέτοιες απειλές και να αποφασίζουν αναλόγως, είπε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας

Μαζικός εκβρασμός ζιφιών στη Νότια Κρήτη‑ Μεγάλη κινητοποίηση από τις Αρχές

Ελλάδα 25.09.2025
Την υπόθεση έχει αναλάβει ο οργανισμός «ΑΡΙΩΝ»

Λύθηκε το μυστήριο των 30.000 σεισμών που συγκλόνισαν τη Σαντορίνη στις αρχές του έτους

Ελλάδα 25.09.2025
Τι αποκαλύπτει η νέα διεθνής μελέτη για το πώς κινήθηκε το μάγμα κάτω από το ηφαίστειο και γιατί εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία στο νησί