E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μητσοτάκης στη WSJ: Καμία κουβέντα με την Τουρκία για τη Chevron – Εάν δυσφορούν... c`est la vie

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τη ματαίωση της συνάντησης με τον Ερντογάν

Δημοσίευση 25/9/2025 | 07:32

Μητσοτάκης στη WSJ: Καμία κουβέντα με την Τουρκία για τη Chevron – Εάν δυσφορούν... c`est la vie

Σε αποδραματοποίηση της εικόνας που δημιουργήθηκε μετά την αναβολή της προγραμματισμένης για την Τρίτη συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά η Αθήνα, στέλνοντας όμως και σαφές μήνυμα ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Αν και είναι πρόωρη η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με τους λόγους που η τουρκική πλευρά αιτήθηκε την «αναβολή» της συνάντησης και εάν επρόκειτο περί προσχημάτων η συνάντηση των μουσουλμάνων ηγετών υπό τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ θα μπορούσε να βρεθεί –παρά τις αλλαγές προγραμμάτων– χρόνος για τη συνάντηση των δύο ηγετών, η Αθήνα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπήρχαν και δεύτερες σκέψεις στο επιτελείο του Τούρκου προέδρου. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που, αφότου συμφωνήθηκε το ραντεβού, προέκυψε η εξαιρετικά σημαντική για την Τουρκία και τον ίδιο τον Ερντογάν πρόσκληση από τον Ντόναλντ Τραμπ για να συναντηθούν στον Λευκό Οίκο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συζητώντας με την αρχισυντάκτρια της Wall Street Journal, Έμα Τάκερ, δεν έκρυψε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όμως, όπως είπε, αυτό δεν σημαίνει ότι για να έχουμε διαύλους επικοινωνίας πρέπει να συμφωνούμε σε όλα τα θέματα, υπενθυμίζοντας ότι έχει συναντηθεί επτά φορές με τον Τούρκο πρόεδρο ως πρωθυπουργός.

«Δεν επρόκειτο πάντα για εύκολες συναντήσεις, αλλά πάντοτε τάσσομαι υπέρ του να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία και να συζητάμε τα προβλήματα ανοιχτά», είπε ο πρωθυπουργός.

Όμως, σε ερώτηση για τις αντιδράσεις στην είσοδο της Chevron, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα με την Τουρκία. Ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας νότια της Κρήτης, αυτό αναγνωρίζεται από τη Chevron και θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο» και σχολίασε δηκτικά τις αντιδράσεις της Τουρκίας: «Εάν αυτό που κάνουμε προκαλεί κάποια δυσφορία στην Τουρκία, ας είναι. C'est la vie, όπως θα έλεγαν και οι Γάλλοι».

Νωρίτερα, και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει ζήτημα να σταματήσει ο διάλογος», επισημαίνοντας ότι «εκείνο το οποίο έχουμε καταφέρει με την Τουρκία είναι να υπάρχει ένας δομημένος διάλογος, ο οποίος αναγνωρίζει την αξία της επικοινωνίας, έτσι ώστε να μην παράγονται κρίσεις». Προέβλεψε μάλιστα ότι «θα υπάρξει η ευκαιρία στο επόμενο διάστημα για συνάντηση των δύο ηγετών».

Έτσι, η κυβέρνηση επιχείρησε να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρό εμπόδιο, φορτώνοντας με πολύ μεγαλύτερη καχυποψία και δυσπιστία τη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, η οποία ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Βεβαίως, όλα θα κριθούν από το πώς θα χειριστεί και η Τουρκία μια σειρά ζητημάτων και εάν θα επιμείνει να περνά από τη ρητορική επιθετικότητα στην ένταση επί του πεδίου, σε κάθε προσπάθεια της Ελλάδας να ασκήσει κυριαρχικά δικαιώματά της.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, ο κ. Ερντογάν αποφάσισε να αποφύγει τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς δεν θα επιθυμούσε λίγο πριν περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου να αναδειχθούν ζητήματα που θα χαλούσαν την εικόνα που καλλιεργεί και θα έφερναν στο προσκήνιο τις αποσταθεροποιητικές πολιτικές του στην περιοχή με την απειλή και αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας με την κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με την προβολή των απειλών που εκτοξεύει η Τουρκία εναντίον των συμφερόντων αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή της κυπριακής και ελληνικής ΑΟΖ, όπως η ExxonMobil και η Chevron.

Καθοριστική για τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου και για τα ελληνοτουρκικά θα είναι η έκβαση της σημερινής συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, από την οποία προσδοκά όχι μόνο την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, και την απαλλαγή των αμυντικών σχέσεων από κυρώσεις και εμπάργκο αλλά και την επανατοποθέτηση της Τουρκίας στη διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Ανδρας κλώτσησε μητέρα και παιδί ‑ Βίντεο‑ντοκουμέντο από την επίθεση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας με καταγωγή από το Σουδάν, βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ και κλώτσησε την 8χρονη

Ιωάννινα: Λύκος εμφανίστηκε στον ποδηλατόδρομο ενώ κυκλοφορούσε κόσμος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ένας λύκος εμφανίστηκε στον παραλίμνιο πεζόδρομο των Ιωαννίνων χωρίς να δείχνει φόβο ή επιθετικότητα προς τους ανθρώπους

Συνελήφθη μετά από 30 χρόνια για τη δολοφονία τραγουδιστή – Πώς ξεγελούσε τις αρχές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως είχε συλληφθεί πολλές φορές, μέχρι να του περάσουν χειροπέδες για τελευταία φορά

Τέξας: Ψαράς «χτυπήθηκε» από κεραυνό και επέζησε ‑ «Ο πιο άτυχος τυχερός άνθρωπος που υπάρχει»

Κόσμος Χτες
Ο 19χρονος ψάρευε στις όχθες του ποταμού Angelina όταν «χτυπήθηκε» από κεραυνό

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο πολυτραυματίας δικυκλιστής μετά τo σφοδρό τροχαίο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο δικυκλιστής υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του

Η εκδίκηση της πρώην ερωμένης: 29χρονη έστειλε τις γυμνές φωτογραφίες του 57χρονου στη σύζυγό του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η «χαριτωμένη» ερωμένη έδειξε άλλο πρόσωπο όταν έγινε... πρώην

Παραιτήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία η Ιωάννα Γκελεστάθη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όπως ανέφερε, η παραίτηση αποτελεί πράξη διαφύλαξης της αξιοπρέπειας, της τιμής και της υπόληψής της

Φρίκη στη Γερμανία: Παιδίατρος κατηγορείται για 130 βiασμούς και σeξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών

Κόσμος Χτες
Ο 45χρονος εργαζόταν σε κλινικές στα περίχωρα του Βερολίνου και φέρεται να διέπραξε τους βiασμούς και τις κακοποιήσεις μεταξύ του 2013 και του 2025

Κομισιόν: Εγκρίθηκε σχεδιασμός για ευκολότερα διασυνοριακά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη

Κόσμος Χτες
Οι τρεις προτάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα απλοποιούν τον σχεδιασμό και τις κρατήσεις για διασυνοριακά ταξίδια

Θρίλερ στα Χανιά: Σορός σε αποσύνθεση εντοπίστηκε στις παλιές δικαστικές φυλακές Χανίων

Ελλάδα Χτες
Πολίτες αντίκρισαν το αποτρόπαιο θέαμα και ενημέρωσαν τις Αρχές

Επτά χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο €300.000 πρότεινε στο Εφετείο η Εισαγγελία για τον Σαρκοζί

Κόσμος Χτες
Η πρόταση της εισαγγελίας είναι ίδια με εκείνη που είχε κατατεθεί και σε πρώτο βαθμό

O διάφανος εξωγήινος: Η φωτογραφία ενός πλάσματος που το FBI χαρακτηρίζει «αληθινή»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αρχική εικόνα αναλύθηκε τόσο στην Ταϊβάν όσο και στις ΗΠΑ, και δεν διαπιστώθηκαν σημάδια επεξεργασίας, αλλοίωσης ή σύνθεσης