E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Γαλλία αναγνώρισε το Κράτος της Παλαιστίνης ‑ Ήρθε η ώρα για ειρήνη, είπε στον ΟΗΕ ο Μακρόν

Είχε προηγηθεί μόλις χθες η αναγνώριση από Βρετανία, Καναδά, Πορτογαλία και Αυστραλία, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/9/2025 | 22:53

Η Γαλλία αναγνώρισε το Κράτος της Παλαιστίνης ‑ Ήρθε η ώρα για ειρήνη, είπε στον ΟΗΕ ο Μακρόν

Την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης από τη Γαλλία ανακοίνωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος της, Εμανουέλ Μακρόν.

«Είναι δική μας ευθύνη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε την πιθανότητα μιας λύσης δύο κρατών. Σήμερα, δηλώνω ότι η Γαλλία αναγνωρίζει το Κράτος της Παλαιστίνης», είπε ανακοινώνοντας την προειλημμένη αλλά σε κάθε περίπτωση ιστορική απόφαση της χώρας του.

Η ανακοίνωση από τον Γάλλο πρόεδρο έγινε ενώ απουσίαζαν από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ επειδή ήρθε η ώρα για την ειρήνη», είπε αρχικά στην ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος και τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να απελευθερωθούν οι όμηροι, να σταματήσει ο πόλεμος, οι σφαγές και η φυγή των ανθρώπων. Ήρθε η ώρα επειδή υπάρχει επείγουσα ανάγκη παντού. Ήρθε η ώρα για ειρήνη».

Απέχουμε ελάχιστα από το να είναι αδύνατον να πετύχουμε την ειρήνη, είπε ακόμη για να προσθέσει ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τον πόλεμο».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα, εδώ, σε αυτή την αίθουσα, πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο για την ειρήνη», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αυτή η αναγνώριση είναι ένας τρόπος να επιβεβαιώσουμε ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν είναι ένας λαός που περισσεύει», πρόσθεσε αφού ανακοίνωσε την απόφαση και τόνισε ότι η κίνηση του Παρισιού «δεν αφαιρεί τίποτα από τα δικαιώματα του ισραηλινού λαού».

Πάντως, όπως προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν, η γαλλική πρεσβεία στην Παλαιστίνη εξαρτάται από την απελευθέρωση «όλων των ομήρων» και την «κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

«Έχουμε μια ιστορική ευθύνη. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε την πιθανότητα μιας λύσης των δύο κρατών, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, που θα ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια το ένα δίπλα στο άλλο», είπε ακόμη.

Παλαιστινιακή Αρχή: Θαρραλέα η απόφαση

Εν τω μεταξύ, σε μια πρώτη αντίδραση, η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την «ιστορική και θαρραλέα» απόφαση του Παρισιού.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες είχε προηγηθεί η αναγνώριση από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Πορτογαλία και την Αυστραλία, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες . Συνολικά πάνω από 150 χώρες-μέλη του ΟΗΕ από τις συνολικά πάνω από 190 έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης.

Όλα αυτά, ενώ μέσω οργής από το Ισραήλ για τις αποφάσεις χωρών που διατηρούν εδώ και δεκαετίες στενές διπλωματικές αλλά και αμυντικές σχέσεις μαζί του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σέρρες: Συνελήφθη διαιτητής αγώνων τάε κβον ντο για «στήσιμο» αγώνων ‑ Πιάστηκε επ` αυτοφώρω

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεταξύ άλλων, υποσχόταν διακρίσεις, ένταξη στην Εθνική ομάδα και μόρια για πανεπιστήμιο

Ο επικεφαλής της OpenAI ίσως μπορούσε να αποτρέψει πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο ‑ Ζήτησε «συγγνώμη»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο επικεφαλής της OpenAI Σαμ Αλτμαν ζήτησε συγγνώμη από την κοινότητα του Τάμπλερ Ριτζ

«Εγώ κι εσύ μαζί»: Απίθανη ανάρτηση Μακρόν για συνάντηση με Μητσοτάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μακρόν δίνει το στίγμα της ελληνογαλλικής φιλίας με το «Εγώ κι εσύ μαζί» από Αλκίνοο και Πανούση

Βαρβαρότητα σε live μετάδοση σε reality στη Σερβία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο πλατό του Elita

Επικό σύνθημα οπαδών του Αρη για Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Έλα εδώ καλό μου παλικάρι…»

E-Daily 3.Left Χτες
Αποθέωση για τον «Greek Freak» που βρίσκεται στο «Αλεξάνδρειο» με τον αδερφό του Θανάση, τη μητέρα τους Βερόνικα και τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Αρης, Ρίτσαρντ Σιάο.

Δημοσκόπηση GPO: Στο 29,6% η ΝΔ, στο 15,9% το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει πτώση της τάξης του 2,3% στην πρόθεση ψήφου, υποχωρώντας στο 23,8%

Ακαθάριστα οικόπεδα: Νέοι κανόνες και πρόστιμα – Τι αλλάζει με τον νόμο για την πυροπροστασία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο για τον καθαρισμό οικοπέδων και την πρόληψη πυρκαγιών φέρνει νέα νομοθετική ρύθμιση, με αυστηρότερους ελέγχους αλλά και διαφοροποιημένα πρόστιμα για τους παραβάτες.

Λάρισα: Αυτοκίνητο τυλίγεται στις φλόγες στη μέση του δρόμου ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Oι επιβαίνοντες πρόλαβαν να απομακρυνθούν έγκαιρα από το φλεγόμενο όχημα

Συνελήφθη διαιτητής Taekwondo για «στημένους» αγώνες, ζητούσε 1.000 ευρώ από αθλητές

Ελλάδα Χτες
Υποσχόταν διάκριση, ένταξη στην Εθνική και μόρια για πανεπιστήμιο – Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω με τα χρήματα

Αυτές είναι οι πιο σεισμογενείς περιοχές στην Ελλάδα ‑ Νέα έκθεση από το ΑΠΘ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πέντε ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας στον νέο χάρτη - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» και τι αλλάζει στον αντισεισμικό σχεδιασμό