E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Νίσυρος γίνεται Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO

Ένα ηφαιστειακό «κόσμημα» του Αιγαίου αποκτά διεθνή αναγνώριση

Δημοσίευση 22/9/2025 | 12:08

Η Νίσυρος γίνεται Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO

Η Νίσυρος εντάχθηκε επίσημα στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, μαζί με τις γειτονικές νησίδες Στρογγυλή, Περγούσα, Παχειά και Κανδελιούσα. Πρόκειται για μια κορυφαία διεθνή διάκριση, που αναδεικνύει τον σπάνιο φυσικό, γεωλογικό και πολιτιστικό πλούτο του νησιού, κατατάσσοντάς το πλέον στους κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς.

Με το ενεργό ηφαίστειο, τους εντυπωσιακούς κρατήρες και τις ιαματικές πηγές της, η Νίσυρος αποτελεί ένα ανοιχτό εργαστήριο φυσικών διεργασιών και ένα μοναδικό γεωλογικό μωσαϊκό. Η γεωλογική κληρονομιά του νησιού, αποτέλεσμα χιλιάδων ετών ηφαιστειακής δραστηριότητας, αναγνωρίζεται πλέον επίσημα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Η επιτυχία δεν ήταν τυχαία. Ο Δήμος Νισύρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος «Γεώργιος Μ. Μίχαλος», της Πολιτείας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, εργάστηκαν συστηματικά για την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας που κατατέθηκε το 2021. Σημαντικό ρόλο είχαν επίσης οι «Διάλογοι της Νισύρου» και οι συναντήσεις με προσωπικότητες διεθνούς κύρους, όπως ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, καθηγητής Νικόλαος Ζούρος.

Η αναγνώριση της UNESCO ανοίγει νέους δρόμους για την αειφόρο ανάπτυξη της Νισύρου. Ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο, το νησί θα αποτελέσει πλατφόρμα για τον γεωτουρισμό, την εκπαίδευση και την έρευνα, ενώ θα ενθαρρύνει συνεργασίες με άλλα ελληνικά και διεθνή γεωπάρκα. Παράλληλα, η διάκριση συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου – από την αρχιτεκτονική και τις παραδόσεις μέχρι την ηφαιστειακή ιστορία που καθορίζει τη ζωή των κατοίκων.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Γεώργιος Μ. Μίχαλος», Παναγιώτης Γ. Μίχαλος, χαρακτήρισε τη διάκριση ως «μήνυμα εμπιστοσύνης, προοπτικής και σεβασμού» και τόνισε πως η Νίσυρος μπορεί να εξελιχθεί σε πρότυπο αειφορίας στο Αιγαίο. «Με πίστη και όραμα μπορούμε να πετύχουμε στόχους με παγκόσμιο αντίκτυπο», υπογράμμισε, καλώντας φορείς και πολίτες να συνεχίσουν τη συλλογική προσπάθεια για το μέλλον του νησιού και των ακριτικών νησιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ: 44χρονος φυγόποινος με καταδίκη 44 ετών πιάστηκε – Η ιστορία πίσω από τη σύλληψη

Ελλάδα 22.09.2025
Ο 44χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη έπειτα από πολυήμερα έρευνα ανδρών του Τμήματος Αναζητήσεων

Ελληνοτουρκική «μάχη» για μπακλαβά, ραβανί και λουκουμάδες ‑ Αντιδράσεις για τη λίστα του Taste Atlas

Κόσμος 22.09.2025
Όπως είναι εμφανές οι Τούρκοι δίνουν εθνοτική διάσταση στις… ζαχαροπλαστικές διαφορές

Χρυσοχοΐδης: Εγκαθιστούμε εξειδικευμένους αστυνομικούς μέσα σε καταυλισμούς Ρομά

Πολιτική 22.09.2025
«Η εντελώς ακατανόητη ανοχή που υπάρχει δεκαετίες, πρέπει να λάβει τέλος» δήλωσε

Πέθανε ο ηθοποιός Βαγγέλης Ζερβόπουλος

Ελλάδα 22.09.2025
Το μήνυμα αποχαιρετισμού του Σπύρου Μπιμπίλα

Η Νίσυρος γίνεται Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO

Ελλάδα 22.09.2025
Ένα ηφαιστειακό «κόσμημα» του Αιγαίου αποκτά διεθνή αναγνώριση

UEFA: Συνεδριάζει για την πιθανή αποβολή του Ισραήλ μετά την ασφυκτική πίεση που δέχεται

Αθλητικά Νέα 22.09.2025
Πιθανό είναι το ενδεχόμενο του αποκλεισμού του Ισραήλ από τις διοργανώσεις της UEFA

Συνελήφθη 29χρονος μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ

Αθλητικά Νέα 22.09.2025
Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής

Φωτιά στον Ασπρόπυργο, μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Ελλάδα 22.09.2025
Για τη φωτιά κινητοποιήθηκαν 21 πυροσβέστες