E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πολωνία: Απογειώνει εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη ‑ Μαζική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Έντονη δραστηριότητα μαχητικών σκαφών

Δημοσίευση 20/9/2025 | 08:52

Πολωνία: Απογειώνει εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη ‑ Μαζική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία
pixabay

Περί τις 06:40 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), είχε κηρυχτεί συναγερμός για επαπειλούμενα ρωσικά πλήγματα με drones και πυραύλους σε σχεδόν όλη την Ουκρανία.

Έντονη δραστηριότητα μαχητικών σκαφών - τόσο πολωνικών όσο και συμμαχικών αεροσκαφών σήμερα τα ξημερώματα, καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα βάζοντας στο στόχαστρο τη δυτική Ουκρανία, περιοχή κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μέλους του NATO.

«Πολωνικά και συμμαχικά αεροσκάφη επιχειρούν στον εναέριο χώρο μας, ενώ χερσαία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και συστήματα ραντάρ αναγνώρισης έχουν τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο αναγνώρισης», ανέφερε η διοίκηση επιχειρήσεων του πολωνικού γενικού επιτελείου μέσω X.

Περί τις 06:40 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), είχε κηρυχτεί συναγερμός για επαπειλούμενα ρωσικά πλήγματα με drones και πυραύλους σε σχεδόν όλη την Ουκρανία.

Επίσης ένα αεροσκάφος Airbus A330 Multi-Role Tanker Transport (MRTT) του ΝΑΤΟ, της Βασιλικής Αεροπορίας της Ολλανδίας, βρίσκεται επί του παρόντος πάνω από την Ανατολική Πολωνία, πιθανώς για τον ανεφοδιασμό μαχητικών αεροσκαφών στο πλαίσιο της επιχείρησης Eastern Sentry του ΝΑΤΟ.

Ο Πολωνός πρόεδρος υποστήριξε την ανάπτυξη γαλλικών πυρηνικών όπλων στη χώρα του

Στο μεταξύ ο Πολωνός πρόεδρος Κάρολ Ναβρότσκι υποστηρίζει την ανάπτυξη πυρηνικών εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ στη χώρα του. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα LCI.

Ερωτηθείς από τον παρουσιαστή αν ελπίζει ότι τα γαλλικά πυρηνικά όπλα θα αναπτυχθούν στην Πολωνία, ο Ναβρόκι είπε ότι η Πολωνία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

«Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας, πιστεύω ότι η Πολωνία θα πρέπει να συμμετέχει στην κοινή χρήση πυρηνικών όπλων. Θα πρέπει να διαθέτει τις δικές της πυρηνικές, ενεργειακές, πολιτικές και στρατιωτικές δυνατότητες. Η συνεργασία μεταξύ Πολωνίας και Γαλλίας βασίζεται ακριβώς σε αυτό», δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος


Τι συνέβη χθες με την Εσθονία

Χθες το ΝΑΤΟ αναχαίτισε τρία ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Εσθονίας πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα σε μια εισβολή διάρκειας 12 λεπτών, χαρακτηρίζοντάς την ως απόδειξη της «απερίσκεπτης» συμπεριφοράς της Μόσχας.

Η κορυφαία διπλωμάτης της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, κατηγόρησε τη Μόσχα για «εξαιρετικά επικίνδυνη πρόκληση» και δήλωσε ότι η τελευταία παραβίαση των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ από τη Ρωσία «επιδεινώνει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Ευρώπη «στέκεται στο πλευρό της Εσθονίας» και θα «ανταποκριθεί με αποφασιστικότητα σε κάθε πρόκληση».


«Όσο κλιμακώνονται οι απειλές, τόσο θα κλιμακώνεται και η πίεση μας», είπε, καλώντας τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν γρήγορα το 19ο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ κατά της Μόσχας.


Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ από τότε που ρωσικά drones πέταξαν πάνω από το πολωνικό έδαφος την περασμένη εβδομάδα. Ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε το τελευταίο περιστατικό, δηλώνοντας ότι «αντέδρασε αμέσως και αναχαίτισε τα ρωσικά αεροσκάφη» και περιγράφοντάς το ως «ένα ακόμη παράδειγμα απερίσκεπτης συμπεριφοράς της Ρωσίας».


Αργά την Παρασκευή, η Μόσχα αρνήθηκε ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της Εσθονίας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τρία MiG-31 πραγματοποιούσαν μια συνήθη πτήση από την Καρελία, ανατολικά της Φινλανδίας, προς ένα αεροδρόμιο στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, μια ρωσική εξκλάβεια που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Τα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από ουδέτερα ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 χλμ. (1,8 μιλίων) από το νησί Vaindloo της Εσθονίας, «χωρίς να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Εσθονίας», ανέφερε.


Οι εσθονικές αμυντικές δυνάμεις ανέφεραν νωρίτερα ότι τα MiG-31 αναχαιτίστηκαν την Παρασκευή το πρωί από ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 με βάση το Ämari στην Εσθονία, στο πλαίσιο της αποστολής αεροπορικής αστυνόμευσης της διατλαντικής αμυντικής συμμαχίας πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάος από κυβερνοεπίθεση σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Κόσμος 20.09.2025
Στόχος τα συστήματα check-in και επιβίβασης

Πρόσω ολοταχώς η επιχείρηση κατά της φοροδιαφυγής

Οικονομία 20.09.2025
Tα έσοδα από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής αναμένεται να φτάσουν και ίσως να ξεπεράσουν τα 2,2 δισ. ευρώ

Επιμένουν οι ισχυροί άνεμοι – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Καιρός 20.09.2025
Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Ο Τραμπ απειλεί, μετά την κόντρα με τον Κίμελ, να ανακαλέσει τις τηλεοπτικές άδειες: «Το 97% είναι εναντίον μου»

Κόσμος 20.09.2025
Μια άγρια διαμάχη έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί τηλεοπτικά δίκτυα με ανάκληση αδειών

Επιστροφή ενοικίου: Πάνω από 1 εκατ. δικαιούχοι στο ταμείο μέχρι τέλη Νοεμβρίου

Οικονομία 20.09.2025
Διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ για να μη χαθεί η ενίσχυση

Ολυμπιακός – Αρμάνι Μιλάνο 76‑71: Στον τελικό του τουρνουά Κρήτης με οδηγούς Φουρνιέ και Βεζένκοβ

Αθλητικά Νέα 20.09.2025
Με κρίσιμο τρίποντο του Φουρνιέ και καθοριστικές βολές του Βεζένκοβ, ο Ολυμπιακός ανέτρεψε το -13 και θα παίξει στον τελικό με τον Ερυθρό Αστέρα

ΠΑΟΚ – Ντέρμπι 79‑67: Καθαρή πρόκριση στα ημιτελικά του BCL Qualifiers

Αθλητικά Νέα 20.09.2025
Με οδηγούς τους Μπεν Μουρ και Τόμας Ντιμσά, ο ΠΑΟΚ τιμώρησε τα λάθη της Ντέρμπι και πήρε άνετα το εισιτήριο. Επόμενος αντίπαλος η Μπούρσασπορ (Κυρ. 21/9, 16:30)

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση ψήφισε υπέρ της συμμετοχής της Παλαιστίνης στην 80ή Σύνοδο

Κόσμος Χτες
Το μέτρο, που αφορά τη συμμετοχή του Κράτους της Παλαιστίνης στη σύνοδο, εγκρίθηκε με 145 ψήφους υπέρ, 6 αποχές και 5 κατά, μεταξύ αυτών των ΗΠΑ και του Ισραήλ

«Το κράτος δεν λειτουργεί» ‑ Νέο εξώδικο στον Αρειο Πάγο από συγγενή θύματος στα Τέμπη

Ελλάδα Χτες
Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, γιος της Μαρίας Εγούτ, που έχασε τη ζωή της σε ηλικία 55 ετών, κατέθεσε σήμερα εξώδικο στον Αρειο Πάγο.

Τέμπη: Σε απεργία πείνας καλούν και άλλοι συγγενείς θυμάτων, μπροστά από τον Αρειο Πάγο.

Ελλάδα Χτες
«Η Δικαιοσύνη στέκεται περισσότερο δίπλα στους θύτες παρά στα θύματα» δηλώνουν οι οικογένειες