Γιατρός του Harvard αποκαλύπτει:Το φρούτο που δεν τρώει ποτέ – Η λίστα με τα χειρότερα για το έντερο
Δεν είναι όλα τα φρούτα το ίδιο «φιλικά» προς το έντερο
Δημοσίευση 18/9/2025 | 00:00

Τα φρούτα θεωρούνται γενικά «ασπίδα» για την υγεία. Όμως, όπως αποκαλύπτει ο γαστρεντερολόγος του Harvard, Δρ. Saurabh Sethi, δεν έχουν όλα την ίδια δράση στο πεπτικό μας σύστημα. Κάποια βοηθούν πραγματικά τη μικροχλωρίδα του εντέρου, ενώ άλλα –όσο κι αν τα λατρεύουμε– μπορεί να κάνουν κακό.
Το φρούτο που δεν αγγίζει ποτέ
Σύμφωνα με τον ειδικό, οι υπερώριμες μπανάνες είναι από τις χειρότερες επιλογές.
Ο λόγος;
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ανεβάζοντας απότομα το σάκχαρο.
Χάνουν φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο όσο ωριμάζουν, ουσίες που λειτουργούν σαν πρεβιοτικά για το έντερο.
Αντίθετα, οι ελαφρώς άγουρες μπανάνες είναι το ακριβώς αντίθετο: πλούσιες σε φυτικές ίνες, με οφέλη για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τα φρούτα-«πρωταθλητές» για την υγεία
Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται:
Μύρτιλα – γεμάτα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες.
Ρόδι – πλούσιο σε πολυφαινόλες, μειώνει τη φλεγμονή.
Ακτινίδια – με διαλυτές φυτικές ίνες, ανακουφίζουν από δυσκοιλιότητα.
Οι «μεσαίες» επιλογές
Στη μέση της κατάταξης βρίσκουμε φρούτα που κάνουν καλό, αλλά όχι τόσο όσο τα παραπάνω:
Μήλα
Αχλάδια
Ελαφρώς άγουρες μπανάνες
Πεπόνια
Τα πιο «αδύναμα» φρούτα
Χαμηλότερα στη λίστα:
Πορτοκάλια – αν και γεμάτα βιταμίνη C, υπερβολική κατανάλωση έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος λόγω φωτοευαισθησίας.
Σταφύλια – περιέχουν βιταμίνες και κάλιο, αλλά θεωρούνται λιγότερο θρεπτικά συγκριτικά με άλλα φρούτα.
Η τελική κατάταξη
Καλύτερα για το έντερο: Μύρτιλα, Ρόδι, Ακτινίδια
Ουδέτερα/μεσαία: Μήλα, Αχλάδια, Άγουρες μπανάνες, Πεπόνια
Λιγότερο ωφέλιμα: Πορτοκάλια, Σταφύλια, Υπερώριμες μπανάνες