E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι προβλέπει το Αρθρο 4 του ΝΑΤΟ, το οποίο ζήτησε η Πολωνία να ενεργοποιηθεί μετά τις παραβιάσεις

Το Αρθρο 4 έχει επικληθεί επτά φορές

Δημοσίευση 10/9/2025 | 13:02

Τι προβλέπει το Αρθρο 4 του ΝΑΤΟ, το οποίο ζήτησε η Πολωνία να ενεργοποιηθεί μετά τις παραβιάσεις

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά τις εξελίξεις στην Πολωνία, της οποίας ο εναέριος χώρος παραβιάστηκε 19 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι παραβιάσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πραγματοποιήθηκαν από drones, μεγάλο μέρος των οποίων εισήλθε στη χώρα από τη Λευκορωσία.

Η Μόσχα ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν αποδείξεις που να οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα drones ήταν ρωσικά, ωστόσο ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, που ανέφερε πως έχει επιβεβαιωθεί η κατάρριψη τριών drones, ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ.

«Το γεγονός ότι αυτά τα drones, τα οποία αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια, καταρρίφθηκαν, αλλάζει την πολιτική κατάσταση. Ως εκ τούτου, οι διαβουλεύσεις με τους συμμάχους πήραν τη μορφή επίσημου αιτήματος για ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τουσκ.

Τι είναι το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με το Άρθρο 4 του ιδρυτικού καταστατικού της NATO, τα κράτη-μέλη μπορούν να φέρουν ένα ζήτημα στην προσοχή του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (το κύριο πολιτικό όργανο λήψης αποφάσεων της Συμμαχίας) και να το συζητήσουν με τους Συμμάχους.

Το άρθρο αναφέρει:

«Τα Μέρη θα διαβουλεύονται μεταξύ τους όποτε, κατά την άποψη οποιουδήποτε από αυτά, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τα Μέρη».

Οποιοδήποτε κράτος-μέλος μπορεί να επικαλεστεί επίσημα το Άρθρο 4 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης. Από τη στιγμή που θα επικληθεί, το ζήτημα συζητείται και ενδέχεται να οδηγήσει σε κάποια μορφή κοινής απόφασης ή δράσης εκ μέρους της Συμμαχίας. Σε κάθε περίπτωση, τα υπόλοιπα μέλη που κάθονται γύρω από το τραπέζι του Συμβουλίου ενθαρρύνονται να αντιδράσουν σε μια κατάσταση που έχει τεθεί υπόψη τους από ένα κράτος-μέλος.

Από τη δημιουργία της Συμμαχίας το 1949, το Άρθρο 4 έχει επικληθεί επτά φορές:

10 Φεβρουαρίου 2003: Η Τουρκία επικαλέστηκε επίσημα το Άρθρο 4, ζητώντας διαβουλεύσεις για αμυντική συνδρομή από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση απειλής κατά του πληθυσμού ή της επικράτειάς της λόγω της ένοπλης σύγκρουσης στο γειτονικό Ιράκ. Το ΝΑΤΟ συμφώνησε σε ένα πακέτο αμυντικών μέτρων και διεξήγαγε την Επιχείρηση Display Deterrence από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαΐου 2003.

22 Ιουνίου 2012: Η Τουρκία ζήτησε συνεδρίαση βάσει του Άρθρου 4 μετά την κατάρριψη ενός μαχητικού αεροσκάφους της από συριακές αντιαεροπορικές δυνάμεις.

3 Οκτωβρίου 2012: Η Τουρκία ζήτησε διαβουλεύσεις βάσει του Άρθρου 4, όταν πέντε Τούρκοι πολίτες σκοτώθηκαν από συριακά πυρά. Μετά από αυτά τα περιστατικά, στις 21 Νοεμβρίου 2012, η Τουρκία ζήτησε την ανάπτυξη πυραύλων Patriot. Το ΝΑΤΟ συμφώνησε σε αυτό το αμυντικό μέτρο για να βοηθήσει την Τουρκία να προστατεύσει τον πληθυσμό και την επικράτειά της, καθώς και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στα σύνορα.

3 Μαρτίου 2014: Η Πολωνία επικαλέστηκε το Άρθρο 4 λόγω της αυξανόμενης έντασης στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας.

26 Ιουλίου 2015: Η Τουρκία ζήτησε σύγκληση λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης έπειτα από τρομοκρατικές επιθέσεις, και για να ενημερώσει τους Συμμάχους για τα μέτρα που λάμβανε.

28 Φεβρουαρίου 2020: Η Τουρκία ζήτησε διαβουλεύσεις μετά τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος και της συμμάχου του Ρωσίας στην επαρχία Ιντλίμπ.

24 Φεβρουαρίου 2022: Η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία ζήτησαν τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων βάσει του Άρθρου 4 μετά τη ρωσική εισβολή μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλεξία Μπακογιάννη: Περπατώ με τα παιδιά μου και βλέπω Κουφοντίνα ή Γιωτόπουλο, τι να κάνω;

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
«Αν δεν αντιδράσω δεν μπορώ να κοιτάξω τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Αν αντιδράσω είμαι απολύτως εν αδίκω»

Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε και επίσημα το διαζύγιο με τον Λουτσέσκου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ο Δικέφαλος με μια λιτή ανακοίνωση έβαλε τους τίτλους τέλους στην κοινή πορεία του με τον Ραζβάν Λουτσέσκου

Επιχειρηματίας στο Κολωνάκι μήνυσε πρωταθλήτρια πυγμαχίας για υπεξαίρεση 3.000 ευρώ από το ταμείο του εστιατορίου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Η αθλήτρια με σημαντική διαδρομή στον χώρο της πυγμαχίας, μέλος της εθνικής ομάδας της εργαζόταν ως ταμίας σε εστιατόριο

Φραντζί Πιερό: «Η μητέρα μου έπρεπε να επιλέξει αν θα έτρωγε η ίδια ή αν θα τάιζε εμάς»

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ο επιθετικός από την Αϊτή, που εξακολουθεί να ανήκει στο ρόστερ της ΑΕΚ έδωσε συνέντευξη στην ισπανική Marca, για το τι σημαίνει για τη χώρα του η παρουσία της Εθνικής στο Μουντιάλ

Μόσχα: Καρέ – καρέ σε βίντεο το πώς χτυπήθηκε το διυλιστήριο και εκτοξεύθηκε το καπάκι δεξαμενής

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Δείτε σε βίντεο πώς έγινε το πλήγμα στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Μόσχας, που προκαλεί ερωτήματα για το εάν ευθύνεται αντιαεροπορικός πύραυλος των Ρώσων που επιχειρούσε να χτυπήσει ουκρανικό drone

Συναγερμός στη Γερμανία για ακραία καιρικά φαινόμενα με καύσωνα έως 38°C και ισχυρές βροχοπτώσεις

Κόσμος 19.06.2026
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για υψηλές θερμοκρασίες, καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ημέρες - Προβλήματα στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις λόγω κεραυνών και βλαβών στο δίκτυο.

Ξανά σε λειτουργία το Μετρό Θεσσαλονίκης από αύριο Σάββατο

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικά τη βασική γραμμή, η οποία συνδέει τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό με τη Νέα Ελβετία

Παναθηναϊκός: Σερβικά μέσα αναφέρονται στο «all in» για την απόκτηση του Ομπράντοβιτς

E-Daily 3.Left 19.06.2026
Ο «Ζοτς» θα μπορούσε να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος τεχνικός στην Ευρώπη αν ο Γιαννακόπουλος υλοποιήσει την πρότασή του

Σιαμαία κοριτσάκια από τις Φιλιππίνες διαχωρίστηκαν επιτυχώς μετά από εξάωρη απαιτητική επέμβαση στο Ριάντ, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Τα δίδυμα βρίσκονται πλέον σε σταθερή κατάσταση και νοσηλεύονται υπό στενή παρακολούθηση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων

Οχήματα: Ποιοι κερδίζουν απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης

Auto + Moto 19.06.2026
Τι ισχύει για τρίτεκνους - Οι δικαιούχοι, τα ποσοστά έκπτωσης και η διαδικασία

Λαμία: «Καμπάνα» στο αυτόφωρο για τον 30χρονο που φωτογράφιζε ανήλικες στην παραλία

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Το δικαστήριο δεν δέχθηκε κανένα ελαφρυντικό για τον κατηγορούμενο