E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μερτς: «Κάναμε όλοι λάθος με τον Πούτιν – Έπρεπε να αντιληφθούμε την απειλή από την επίθεση στην Γεωργία το 2008»

«Είμαστε αντιμέτωποι με το καθεστώς Πούτιν, ενός κλεπτοκρατικού συστήματος που πλησίασε την απολυταρχία με την πάροδο των ετών» είπε ο Γερμανός καγκελάριος

Δημοσίευση 4/9/2025 | 18:53

Μερτς: «Κάναμε όλοι λάθος με τον Πούτιν – Έπρεπε να αντιληφθούμε την απειλή από την επίθεση στην Γεωργία το 2008»

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον ρόλο που έχει παίξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις γεωπολιτικές εξελίξεις της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, μίλησε ο Φρίντριχ Μερτς, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο γαλλικό περιοδικό Paris Match.

O καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι «όλοι έκαναν λάθος σχετικά με τον Πούτιν», με τον Φρίντριχ Μερτς να ομολογεί ότι και ο ίδιος ήταν πάντα σκεπτικός, αλλά θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί πιο γρήγορα το μέγεθος της απειλής του Ρώσου προέδρου πολύ πριν από το 2022 και την επίθεσή του κατά της Ουκρανίας.

«Θα έπρεπε να είχαμε αντιληφθεί το μέγεθος της απειλής το 2014, όταν εισέβαλε στην Κριμαία, και ίσως ήδη από το 2008, όταν επιτέθηκε στη Γεωργία», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα «να ξαναζήσουμε, κάποια μέρα, καλές σχέσεις γειτονίας με τους Ρώσους» προσθέτοντας, όμως, ότι «δυστυχώς, είμαστε πολύ μακριά από αυτό, λόγω του ότι είμαστε αντιμέτωποι με το καθεστώς Πούτιν, ενός “κλεπτοκρατικού συστήματος” που πλησίασε την απολυταρχία με την πάροδο των ετών».

«Ας υπενθυμίσουμε το ιστορικό μέγεθος αυτού που συμβαίνει: επιτιθέμενος στην Ουκρανία, ο Πούτιν επιτέθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου», τόνισε ο ίδιος.

Σε ερώτημα για το αν θα ξαναμιλήσει με τη Μόσχα, ο Μερτς δήλωσε ότι αν αυτό μπορεί να αποβεί χρήσιμο σε κάτι, θα το κάνει, αν και οι προηγούμενες εμπειρίες έδειξαν ότι δεν χρησίμευσε.

«Ο στόχος είναι να επιστρέψουμε σε μια τάξη και έναν αμοιβαίο σεβασμό! Την εποχή της γερμανικής ενοποίησης, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα – παρ’ όλα αυτά συνεργαστήκαμε με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Αυτή είναι η ισορροπία που γνωρίσαμε μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, το 1991, και μέχρι το 2022. Ο Πούτιν δεν σέβεται πλέον αυτήν την ισορροπία. Ελπίζουμε να την ξαναβρούμε», σημείωσε σχετικά.

Τέλος, όσον αφορά στη σχέση της Ευρώπης με τις ΗΠΑ του Τραμπ, ο Μερτς δηλώνει πεπεισμένος ότι «εργαζόμενοι σκληρά για να γίνουμε πιο ισχυροί», θα καταστεί δυνατό «να διαπραγματευόμαστε με τους Αμερικανούς ως ίσοι».

Τέλος, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο αποκαλεί «φίλο» του, προς την κατεύθυνση εξόδου της Ευρώπης από την «αδυναμία» και την «εξάρτηση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία ‑ «Φέρθηκε απαίσια»

Κόσμος 03.03.2026
Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν

Κωνσταντίνος Φλώρος: Είμαστε στην έναρξη του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Ελλάδα 03.03.2026
Τι δήλωσε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

«Σιωπηλός εφιάλτης»: Τα νέα υποβρύχια της Κίνας μπορούν να χτυπήσουν την Αμερική από… το σπίτι τους

Κόσμος 03.03.2026
Η Κίνα αναπτύσσει προηγμένα πυρηνοκίνητα υποβρύχια με βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν την αμερικανική ενδοχώρα από προστατευμένα ύδατα κοντά στις κινεζικές ακτές, προκαλώντας συναγερμό στο Πεντάγωνο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ρυθμίζει τις οφειλές σου στην εφορία

Οικονομία 03.03.2026
Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Αρνήθηκαν να σερβίρουν smoothie σε άνδρα που φορούσε μπλούζα με τον Τραμπ και απολύθηκαν: Είμαστε Αμερικανοί πολίτες

Κόσμος 03.03.2026
Οι υπάλληλοι είπαν ότι δεν «ένιωθαν άνετα» να εξυπηρετήσουν το ζευγάρι λόγω της μπλούζας με κουκούλα του Τζέικ, όπως καταγράφηκε από την Έρικα, σε ένα βίντεο που έγινε viral

Τραμπ για Ιράν: «Δεν έχουν ναυτικό, δεν έχουν αεροπορία, δεν έχουν σύστημα ανίχνευσης αέρα, έχουν εξουδετερωθεί

Κόσμος 03.03.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε νέες δηλώσεις του για την επίθεση στο Ιράν, είπε πως οι ΗΠΑ επιτέθηκαν πρώτες για να μην το κάνει η Τεχεράνη

Η Βρετανία στέλνει στην Κύπρο αντιτορπιλικό και ελικόπτερα με δυνατότητες αντιμετώπισης drones

Ελλάδα 03.03.2026
Όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι πλήρως προσηλωμένο στην ασφάλεια της Κύπρου και του βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού που βρίσκεται εκεί»

Θύμα επίθεσης μπράβων έπεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cepal, Θεόδωρος Αθανασόπουλος

Ελλάδα 03.03.2026
O κ. Αθανασόπουλος δέχθηκε επίθεση από άτομα αγνώστων στοιχείων και είναι καλά στην υγεία του

Τελ Αβίβ: Εργάτες σε σκαλωσιά βλέπουν από κάτω τους κτίριο να έχει χτυπηθεί από πύραυλο ‑ Βίντεο

Κόσμος 03.03.2026
Όπως φαίνεται στο βίντεο, πυκνοί, μάυροι καπνοί βγαίνουν από το κτίριο που χτυπήθηκε

Πυροβολισμοί στη λεωφόρο Μαραθώνος: Ένοπλη επίθεση σε οδηγό ΙΧ

Ελλάδα 03.03.2026
Τρεις άνδρες πεζοί πυροβόλησαν στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου που κινούνταν επί της Μαραθώνος και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή - Το ίδιο έκανε και το αυτοκίνητο που δέχθηκε τα πυρά

ΗΠΑ και Ισραήλ βομβάρδισαν κτίριο στο Ιράν που συνεδρίαζαν για εκλογή διαδόχου του Χαμενεΐ

Κόσμος 03.03.2026
ΗΠΑ και Ισραήλ επιτέθηκαν σε κτίριο που εδρεύει το Σώμα που έχει αναλάβει την εκλογή του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν