638 απόπειρες δολοφονίας, εκρηκτικά πούρα και δηλητηριώδη χάπια ‑ Ο άνθρωπος που νίκησε τη CIA και έζησε μέχρι τα 90
Η απίστευτη ιστορία του ανθρώπου που επιβίωσε από 638 απόπειρες δολοφονίας, με σχέδια που μοιάζουν βγαλμένα από ταινία κατασκοπείας και καρτούν
Δημοσίευση 5/9/2025 | 00:20

Ο Φιντέλ Κάστρο, ο «κομαντάντε» που κυβέρνησε την Κούβα για πάνω από μισό αιώνα, δεν έγραψε μόνο ιστορία στην πολιτική σκηνή, αλλά και στα… βιβλία ρεκόρ επιβίωσης. Σύμφωνα με τον Φαμπιάν Εσκαλάντε, πρώην επικεφαλής των κουβανικών μυστικών υπηρεσιών, ο ηγέτης της Κούβας βρέθηκε στο στόχαστρο 638 (!) απόπειρων δολοφονίας. Και όμως, βγήκε αλώβητος.
Οι ιστορίες μοιάζουν με σενάρια καρτούν ή κατασκοπικών ταινιών:
Εκρηκτικά πούρα, έτοιμα να ανατιναχθούν στα χείλη του.
Μολυσμένη στολή κατάδυσης, για να τον δηλητηριάσει μέσα στη θάλασσα που λάτρευε.
Δηλητηριώδη χάπια κρυμμένα στο φαγητό του.
Ακόμα και… όστρακα-βόμβες βαμμένα με έντονα χρώματα, για να τραβήξουν την προσοχή του!
Η CIA, σε συνεργασία με Κουβανούς εξόριστους αλλά και με την αμερικανική μαφία, δοκίμασε κάθε δυνατό σχέδιο εξόντωσης. Ωστόσο, όλα κατέληξαν σε αποτυχία. Άλλοτε γιατί οι πληροφορίες διέρρεαν, άλλοτε γιατί τα σχέδια έμοιαζαν τόσο αλλοπρόσαλλα που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν.
Η εμμονή της Ουάσινγκτον με τον Κάστρο ήταν τέτοια που ενέπνευσε ακόμη και ντοκιμαντέρ με τίτλο «638 τρόποι να σκοτώσεις τον Κάστρο». Παρά τα εκατοντάδες σχέδια, ο Κάστρο πέθανε τελικά ήσυχα το 2016, σε ηλικία 90 ετών, αφήνοντας πίσω του μια ζωή γεμάτη πολιτική ίντριγκα και μύθους.
Η ιστορία του αποδεικνύει ότι, καμιά φορά, η πραγματικότητα μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τη φαντασία.
Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;
Ο πιο «ενοχλητικός» ζωγράφος: Όταν η απομόνωση, η αρρώστια και οι κρίσεις γεννούν έργα που σοκάρουν
Jasveen Sangha: Η «βασίλισσα της κεταμίνης» που συγκλόνισε το Χόλιγουντ
Πόσους δορυφόρους διαθέτει ο Έλον Μασκ και γιατί;
Kirsha Kaechele: H καλλιτέχνις που δεν ήθελε άνδρες στον χώρο της
Ποια δεξιότητα προτιμούν οι εργοδότες και δίνουν βάση σε αυτή
Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο
Gentle Parenting: Τι είναι, και γιατί πλέον διχάζει τους νέους γονείς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ E-Daily 3.Left 20.06.2026






