E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εφορία: Κλείνουν οι λογαριασμοί με αναδρομικά και τεκμήρια

Μέχρι το τέλος του χρόνου μισθωτοί, συνταξιούχοι, κληρονόμοι και κάτοικοι εξωτερικού πρέπει να τακτοποιήσουν τις δηλώσεις τους για να μην έρθουν αντιμέτωποι με φόρους και προσαυξήσεις

Δημοσίευση 28/8/2025 | 07:25

Εφορία: Κλείνουν οι λογαριασμοί με αναδρομικά και τεκμήρια

Τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους χιλιάδες φορολογούμενοι, προκειμένου να αποφύγουν έξτρα φόρους και πρόστιμα. Η ΑΑΔΕ υπενθυμίζει ότι μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει να τακτοποιηθούν κρίσιμες φορολογικές εκκρεμότητες που αφορούν αναδρομικά, τεκμήρια, δηλώσεις κληρονόμων αλλά και κατοίκους εξωτερικού.

Πρώτοι στη λίστα βρίσκονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που το 2024 εισέπραξαν αναδρομικά ποσά. Γιατροί του ΕΣΥ, υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα και άλλες κατηγορίες έχουν λάβει βεβαιώσεις αποδοχών όπου καταγράφονται τα επιπλέον ποσά που πιστώθηκαν. Όλοι αυτοί θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 να έχουν υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις, ξεχωριστά για κάθε έτος στο οποίο ανάγονται τα αναδρομικά. Για παράδειγμα, όποιος έλαβε μέσα στο 2024 ποσά που αφορούν το 2022, οφείλει να επιλέξει ως έτος υποβολής το 2023 και να προχωρήσει στην αντίστοιχη δήλωση. Αμέσως μετά την υποβολή, η πλατφόρμα εκδίδει νέο εκκαθαριστικό με τον φόρο που πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2026. Η πληρωμή μπορεί να γίνει εφάπαξ ή σε έως 24 δόσεις, ενώ ειδικά οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να απλώσουν την οφειλή τους σε έως και 48. Σημαντικό είναι ότι στις συγκεκριμένες τροποποιητικές δηλώσεις δεν επιβάλλονται πρόστιμα.

Δεύτερη εκκρεμότητα αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Όσοι φορολογούμενοι θέλουν να καλύψουν τεκμήρια μέσω γονικών παροχών χρηματικών ποσών, θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις έως το τέλος του 2025. Αν αυτό δεν γίνει, κινδυνεύουν να φορολογηθούν για τεκμαρτό εισόδημα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στο ίδιο διάστημα, πρέπει να κινηθούν και οι κληρονόμοι φορολογουμένων που απεβίωσαν εντός του 2024. Η διαδικασία πλέον γίνεται ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας myAADE και αφορά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν έως την ημερομηνία θανάτου. Η δήλωση πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025 από τους νόμιμους κληρονόμους, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί η ενημέρωση του μητρώου με τα στοιχεία θανάτου και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Εάν δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα, οι κληρονόμοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Τέλος, όσοι μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό το προηγούμενο έτος θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση έως το τέλος του 2025, ώστε να θεωρηθεί ολοκληρωμένη η μεταφορά. Αν δεν το κάνουν, η εφορία θα συνεχίσει να τους θεωρεί φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας και θα τους φορολογήσει για το παγκόσμιο εισόδημά τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάος στην Ινδία υπό τον φόβο έλλειψης καυσίμων: Τεράστιες ουρές, ξύλο και αναφορές για νεκρούς σε βενζινάδικα, δείτε βίντεο

Κόσμος 26.03.2026
Η Ινδία προμηθεύεται πάνω από το 40% των καυσίμων της αποκλειστικά από τα Στενά του Ορμούζ

Επίθεση με τσεκούρι κατά αστυνομικών στους Αμπελόκηπους

Ελλάδα 26.03.2026
Την επίθεση δέχθηκαν αστυνομικοί κατά την προσπάθειά τους να εκτελέσουν εντολή ακούσιας νοσηλείας

Ισπανία: Συγκλονίζει η 25χρονη που θα κάνει ευθαvασία – «Θέλω να μην υποφέρω άλλο»

Κόσμος 26.03.2026
Ο ομαδικός βιασμός και η απόπειρα αυτοκτονίας που την άφησε τετραπληγική

Ανακοινώθηκε ο κατώτατος μισθός στα 920 ευρώ

Οικονομία 26.03.2026
Μηνιαία αύξηση 40 ευρώ από πέρυσι

Εκτεταμένη σύρραξη στο παρκέ μετά από αγώνα Α1 μπάσκετ γυναικών, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 26.03.2026
Απίστευτα σκηνικά διαδραματίστηκαν στο ματς του Αμύντα με την Ανόρθωση Βόλου, καθώς μετά το φινάλε υπήρξε μεγάλη ένταση ανάμεσα στους οπαδούς των γηπεδούχων και του προπονητή των φιλοξενούμενων

Αυξήσεις – «φωτιά» σε αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οικονομία 26.03.2026
Αυξήσεις που φτάνουν έως το 560% στα αεροπορικά εισιτήρια – Πιέσεις και στα ακτοπλοϊκά

Λουτράκι: Ληστεία με καλάσνικοφ και βαριοπούλες στα ΕΛΤΑ

Ελλάδα 26.03.2026
Οι δράστες μπούκαραν στο κατάστημα με καλάσνικοφ και βαριοπούλες και αφαίρεσαν 32.000 ευρώ

Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει φέτος

Ελλάδα 26.03.2026
Πώς θα δοθούν 300.000 επιταγές

Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση – Τα σενάρια

Οικονομία 26.03.2026
Το πιθανό εύρος της αύξησης, οι επιπτώσεις σε μισθούς και επιδόματα και το οικονομικό πλαίσιο της απόφασης