E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση κορυφής στην Αλάσκα: «Η Ουκρανία θα αποφασίσει για ανταλλαγές εδαφών με τη Ρωσία», λέει ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υποδεχθεί τον Ρώσο ομόλογό του στα σκαλιά του αεροπλάνου που θα μεταφέρει τον Πούτιν στις 22:00 στο Ανκορατζ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/8/2025 | 19:47

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση κορυφής στην Αλάσκα: «Η Ουκρανία θα αποφασίσει για ανταλλαγές εδαφών με τη Ρωσία», λέει ο Τραμπ

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αλάσκα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, στην πορεία του για την Αλάσκα όπου θα έχει σύνοδο κορυφής σε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να φτάσει αεροπορικώς σήμερα στο Άνκορατζ της Αλάσκας στις 11:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας) και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα υποδεχτεί τον Ρώσο ομόλογό του κατά την αποβίβαση από το αεροπλάνο του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ο Τραμπ αναχώρησε από τον Λευκό Οίκο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδος και ταξιδεύει με το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος για το σημείο συνάντησης της συνόδου κορυφής.

Λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αλάσκα, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μια αινιγματική ανάρτηση, η οποία πυροδοτεί το κλίμα ενόψει της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Με τρία θαυμαστικά, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε «Υψηλό διακύβευμα!!!», υπογραμμίζοντας το πλαίσιο των συνομιλιών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα στο Άνκορατζ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνοδεύεται από μια ισχυρή ομάδα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο διευθυντής της CIA, Τζον Ράτκλιφ.

Από την πλευρά της Ρωσίας, η πενταμελής αποστολή που πλαισιώνει τον Πούτιν περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον υπουργό Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ, τον υπουργό Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ και τον επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κιρίλ Ντμιτρίεφ.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδος) και έχει ήδη φτάσει στο Άνκορατζ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της συνόδου κορυφής, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις διεθνείς σχέσεις.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Αλάσκα φορώντας, όπως φάνηκε, ένα φούτερ με τα γράμματα «CCCP» — την ρωσική συντομογραφία για την ΕΣΣΔ.

Ο Λαβρόφ συμμετέχει στην αποστολή του Κρεμλίνου ενόψει της πολυαναμενόμενης συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα, Παρασκευή, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X, το λευκό φούτερ του Λαβρόφ φαίνεται να είναι καλυμμένο από ένα μαύρο γιλέκο, αφήνοντας να διακρίνονται καθαρά μόνο τα μεσαία γράμματα «CC».

Σύμφωνα με αναλυτές, το σύγχρονο ρωσικό καθεστώς έχει κατ’ επανάληψη καλλιεργήσει τη νοσταλγία για τη Σοβιετική Ένωση ως εργαλείο πολιτικής και επεκτατικής στρατηγικής. Ο ίδιος ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει τη διάλυση της ΕΣΣΔ ως τη «μεγαλύτερη πολιτική καταστροφή» του 20ού αιώνα, σε ομιλία του το 2005.

Η αναβίωση αυτής της «σοβιετικής μνήμης» συνδέεται συχνά με την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και τον συνεχιζόμενο πόλεμο, τον οποίο ο Τραμπ φιλοδοξεί να τερματίσει με τη συνάντηση στην Αλάσκα.

Πριν εισέλθει στην πολιτική, ο Πούτιν υπηρέτησε ως μεσαίου βαθμού αξιωματικός της KGB στη Δρέσδη, στη δεκαετία του 1980, όταν η πόλη βρισκόταν στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.

Σύμφωνα με το Κίεβο και τους συμμάχους του, ο Ρώσος πρόεδρος ενδέχεται να αξιοποιήσει τις τακτικές εκείνης της περιόδου για να επηρεάσει τον Τραμπ, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζεται πιο σκληρός απέναντι στη Μόσχα.

Το διπλωματικό παιχνίδι του Πούτιν στην Αλάσκα: Ο στόχος δεν είναι η ειρήνη, αλλά η διάσπαση της Δύσης

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αλάσκα δεν αποτελεί μια απλή διπλωματική συνάντηση, αλλά έναν έξυπνο ελιγμό του Ρώσου προέδρου. Αυτή είναι η εκτίμηση του Νέιτ Ρέινολντς, πρώην συμβούλου του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, ο οποίος σε ανάλυσή του υποστηρίζει πως ο Πούτιν δεν στοχεύει στην επίτευξη μιας συμφωνίας, αλλά στη δημιουργία ενός χάσματος ανάμεσα στην Ουάσιγκτον, το Κίεβο και την Ευρώπη.


Σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή, η πρόταση του Πούτιν για παραχώρηση του Ντονμπάς ως προϋπόθεση για κατάπαυση του πυρός ήταν μια κίνηση-κλειδί που εξασφάλισε τη συνάντηση με τον Τραμπ. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο αναζωπύρωσε τους φόβους για παρασκηνιακή συμφωνία, αλλά αναδεικνύει την αδιαλλαξία της Ρωσίας και αποτελεί μια διπλωματική νίκη για τον Πούτιν, ο οποίος κατάφερε να φτάσει σε επίπεδο κορυφής έπειτα από μήνες διπλωματικών προσπαθειών.

Η επιλογή του εδαφικού ζητήματος ως «όπλο» είναι μια στρατηγική επιλογή του Κρεμλίνου. Όπως επισημαίνει ο Ρέινολντς, η κυβέρνηση Τραμπ έχει δείξει στο παρελθόν σημαντική ανοχή σε παρόμοια ζητήματα, έχοντας μάλιστα εξετάσει την επίσημη αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία. Αυτό το «άνοιγμα» της Ουάσιγκτον σε συζητήσεις για ανταλλαγές εδαφών, εκτός από το ότι δείχνει την απόκλιση μεταξύ των αξιών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, αποτελεί και μια ευκαιρία που ο Πούτιν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πλήρως. Ο Ρώσος πρόεδρος ελπίζει να πείσει τον Τραμπ να αποδεχθεί απαιτήσεις που θα απομονώσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους εταίρους τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Μισεί τους χριστιανούς, είχε γράψει αντιχριστιανικό μανιφέστο» ‑ Νέες αποκαλύψεις Τραμπ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο για ένα άτομο ""προφανώς πολύ διαταραγμένο"".

Ανασύρθηκε άνδρας χωρίς τις αισθήσεις του από δύσβατο σημείο στην Ικαρία

Κόσμος Χτες
Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν επτά πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο του ΕΚΣΕΔ

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ανήλικες που έδειξαν πλαστές ταυτότητες για να αγοράσουν αλκοόλ

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν και οι μητέρες τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό τροχαίο ΙΧ με δίκυκλο στο Δερβένι – Νεκρός ο μοτοσικλετιστής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 36χρονος οδηγός του δίκυκλου υπέκυψε στα τραύματά του

ΟΦΗ: Νύφη σταμάτησε με κόρνα το γαμήλιο γλέντι για να πανηγυρίσει τo Κύπελλο ‑ BINTEO

E-Daily 3.Left Χτες
Η νύφη ξεσήκωσε τους καλεσμένους και τον γαμπρό

Τρομακτικό ατύχημα στο MotoGP – Κόπηκε στα δύο η μηχανή του Μάρκεθ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στην πίστα της Χερέθ ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Μαρκ Μάρκεθ, έπεσε από τη μηχανή και σύρθηκε για αρκετά μέτρα

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν την προτομή του Λυγγερίδη, του αστυνομικού που δολοφονήθηκε στου Ρέντη

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Χθες το βράδυ κάποια αρρωστημένα μυαλά προχώρησαν σε αυτή την εμετική πράξη. Εμείς ήδη έχουμε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθεί»

Τραγωδία στο Παρθένι Αρκαδίας: Νεκρός άνδρας, τον καταπλάκωσε τρακτέρ

Ελλάδα Χτες
Παρά τις προσπάθειες διάσωσης, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Λόφος Φιλοπάππου: Συναγερμός μετά από επεισόδιο μεταξύ δύο ανδρών ‑ Στο νοσοκομείο ένας τραυματίας

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι κοντά στην είσοδο του Λόφου

Επίθεση με βαριοπούλα και μπογιές στο Διοικητικό Εφετείο Αθήνων

Ελλάδα Χτες
Οι δράστες προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στην κεντρική είσοδο του κτιρίου

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Παράταση για 300.000 vouchers ανακοίνωσε η ΔΥΠΑ

Οικονομία Χτες
Η προθεσμία παρατείνεται για όλους τους ΑΦΜ έως τη Δευτέρα 27 Απριλίου και ώρα 23:59