E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η χώρα που έμαθε στους Ιάπωνες να τρώνε σολωμό σε sushi

Κι όμως, οι Ιάπωνες δεν τον είχαν στην παραδοσιακή τους κουζίνα, αν και σήμερα είναι παγκόσμιο hit

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 12/8/2025 | 00:04

Η χώρα που έμαθε στους Ιάπωνες να τρώνε σολωμό σε sushi
@freepik.com

Στην παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα τύπου Edo, ο ωμός σολωμός δεν είχε θέση στο sushi. Ο λόγος ήταν κυρίως υγειονομικός: ο Pacific salmon, που αλιευόταν στα νερά γύρω από την Ιαπωνία, συχνά φιλοξενούσε παράσιτα όπως το Anisakis, επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Έτσι, το ψάρι καταναλωνόταν μόνο αφού είχε μαγειρευτεί, καπνιστεί ή πασταριστεί, και οι ιάπωνες sushi chefs απέφευγαν να το σερβίρουν ωμό. Για δεκαετίες, ο σολωμός θεωρούνταν ακατάλληλος για sashimi ή nigiri, σε αντίθεση με άλλα ψάρια που αποτελούσαν κλασικές επιλογές.

Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όχι από την Ιαπωνία, αλλά από τη Νορβηγία. Η σκανδιναβική χώρα είχε επενδύσει δυναμικά στην ιχθυοκαλλιέργεια Atlantic salmon, ενός είδους που δεν ζει φυσικά στον Ειρηνικό και που, υπό ελεγχόμενες συνθήκες εκτροφής, μπορούσε να παραχθεί χωρίς το πρόβλημα των παρασίτων. Σύντομα, η Νορβηγία βρέθηκε με υπερπαραγωγή σολωμού και αναζητούσε νέες αγορές για να τον διαθέσει.

Έτσι γεννήθηκε το Project Japan, μια συντονισμένη εμπορική και πολιτιστική εκστρατεία με στόχο να αλλάξει την αντίληψη των Ιαπώνων για τον σολωμό. Νορβηγοί εξαγωγείς συνεργάστηκαν με ιάπωνες εμπόρους, chefs και μέσα ενημέρωσης, προβάλλοντας τον νορβηγικό σολωμό ως ασφαλή, μια φρέσκια και ιδιαίτερα γευστική επιλογή για sushi. Η στρατηγική περιλάμβανε δοκιμές σε εστιατόρια, καμπάνιες στην τηλεόραση και εκπαιδευτικές δράσεις για επαγγελματίες της γαστρονομίας.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: μέσα σε λίγα χρόνια, το nigiri με σολωμό έγινε δημοφιλής επιλογή στην Ιαπωνία, ενώ το sashimi με σολωμό κατέκτησε μια θέση δίπλα σε κλασικές γεύσεις όπως ο τόνος και η γλώσσα. Η επιτυχία του Project Japan δεν άλλαξε μόνο τις διατροφικές συνήθειες των Ιαπώνων, αλλά και τον παγκόσμιο χάρτη του sushi, καθιστώντας τον σολωμό ένα από τα πιο αγαπημένα ψάρια για ωμή κατανάλωση σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η έξυπνη λύση που σκέφτηκαν οι Ιάπωνες για να βοηθήσουν τους απόρους

Νέα Εποχή 30.10.2025
Μια καινοτομία που αποδεικνύει ότι η τεχνολογία μπορεί να υπηρετεί τον άνθρωπο, όχι το αντίθετο

Απίστευτο! Η ευρωπαϊκή πόλη που κατόρθωσε να ζήσει ένα χρόνο χωρίς κανένα τροχαίο

Νέα Εποχή 30.10.2025
Ποδήλατα, δημόσιες συγκοινωνίες και όρια ταχύτητας – Το μυστικό της επιτυχίας

12 εκατομμύρια κορίτσια κάθε χρόνο, παντρεύονται πριν τα 18 – γιατί αυτό αφορά και εμάς

Stories 30.10.2025
Παιδικοί γάμοι: η σιωπηλή κρίση που απειλεί τη δημοκρατία και την παγκόσμια ασφάλεια

Η πυγμάχος που νίκησε τον θάνατο: Η αληθινή ιστορία της Christy Martin γίνεται ταινία

Πρόσωπα 30.10.2025
Σήμερα, το όνομα της Christy Martin παραμένει σύμβολο θάρρους και ελπίδας

Η δήλωση του Μπιλ Γκέιτς για την κλιματική αλλαγή που κανένας δεν περίμενε

Stories 30.10.2025
Σε νέο υπόμνημά του με τίτλο «Σκληρές αλήθειες για το κλίμα»

Η Catherine Connolly γράφει ιστορία: Μια γυναίκα πρόεδρος της Ιρλανδίας με 63,4%

Πρόσωπα Χτες
H Catherine Connolly είναι η αντισυμβατική εκλεγμένη Πρόεδρος της Ιρλανδίας

Η θρυλική Wine and Eggs Diet: Η πιο παράξενη δίαιτα που δημοσίευσε ποτέ η Vogue

Stories Χτες
Η Vogue δίαιτα που έκανε τις γυναίκες να πίνουν κρασί αντί για νερό

Το παράδοξο της Φινλανδικής εκπαίδευσης: Λιγότερο σχολείο, περισσότερη επιτυχία!

Νέα Εποχή Χτες
Μεταπτυχιακοί δάσκαλοι, μικρές τάξεις και μεγάλα αποτελέσματα: Τι κάνουν σωστά οι Φινλανδοί

Η Τζαμάικα στο έλεος του ισχυρότερου κυκλώνα του αιώνα

Stories Χτες
Eνδέχεται να αφήσει βαθιά χαραγμένα σημάδια στην Τζαμάικα

«Η χώρα που δεν υπάρχει»: Το σοβιετικό φάντασμα της Ευρώπης έγινε TikTok προορισμός

Stories Χτες
Ένα κομμάτι Σοβιετικής Ένωσης που δεν έφυγε ποτέ