E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αποκαθηλώνεται ως «ποpνογραφική» η γυμνόστηθη Μεγάλη Γοργόνα της Κοπεγχάγης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/8/2025 | 20:04

Αποκαθηλώνεται ως «ποpνογραφική» η γυμνόστηθη Μεγάλη Γοργόνα της Κοπεγχάγης

Στο στόχαστρο έντονων αντιδράσεων βρίσκεται η «Μεγάλη Γοργόνα» της Κοπεγχάγης, ένα μνημειώδες γλυπτό βάρους 14 τόνων που κατηγορείται ως «ποpνογραφικό» και «σεξιστικό». Η δανέζικη υπηρεσία για τα δημόσια μνημεία ζητά πλέον την απομάκρυνσή του από το Φρούριο Ντράγκορ, παρά τις ενστάσεις του καλλιτέχνη και μερίδας της κοινής γνώμης.

Το άγαλμα, που προοριζόταν ως φόρος τιμής στη διάσημη «Μικρή Γοργόνα» της δανέζικης πρωτεύουσας, έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση αναφορικά με την απεικόνιση του γυναικείου σώματος στον δημόσιο χώρο. Όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του, δεν σέβεται την πολιτιστική και καλλιτεχνική παρακαταθήκη του πρωτοτύπου αγάλματος του 1910.

Ο κριτικός τέχνης της εφημερίδας Politiken, Ματίας Κρίγκερ, χαρακτήρισε το γλυπτό «άσχημο και πορνογραφικό». Την ίδια ώρα, η ιερέας και δημοσιογράφος Σορίν Γκότφρενσεν έγραψε στην Berlingske: «Η ανέγερση ενός αγάλματος που αντιπροσωπεύει το υγρό όνειρο των ανδρών για το πώς πρέπει να μοιάζει μια γυναίκα είναι απίθανο να προωθήσει τη σωματική αποδοχή πολλών γυναικών». Όπως σημειώνει, «είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πολλοί βρίσκουν το άγαλμα χυδαίο, αντιποιητικό και ανεπιθύμητο, καθώς όλες οι γυναίκες ασφυκτιούμε με τα καταπιεστικά σώματα που εμφανίζονται σε δημόσιους χώρους».

Από την πλευρά του, ο δημιουργός του γλυπτού Πίτερ Μπεκ υποστηρίζει ότι η κριτική είναι αδικαιολόγητη, σημειώνοντας πως τα στήθη της γοργόνας είναι «αναλογικά» με το μέγεθος του γλυπτού.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως πίσω από την απόφαση της αφαίρεσης κρύβεται μια γενικότερη δυσανεξία απέναντι στο γυναικείο σώμα. Η Αμινάτα Κορ Θράνε, αρχισυντάκτρια θεμάτων γνώμης της Berlingske, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο έλεγχος του στήθους της γοργόνας ισοδυναμεί με ‘body shaming’». «Πρέπει τα γυμνά γυναικεία στήθη να έχουν ένα συγκεκριμένο ακαδημαϊκό σχήμα και μέγεθος για να τους επιτρέπεται να εμφανίζονται δημοσίως;», διερωτάται.

Παρότι η Μεγάλη Γοργόνα είναι «ίσως λίγο λιγότερο yυμνή» από τη μικροκαμωμένη προκάτοχό της, όπως γράφει η Θράνε, «έχει μεγαλύτερο στήθος, και εκεί πιθανώς έγκειται το πρόβλημα – ίσως τα δύο αγάλματα αντιπροσωπεύουν τις δύο πλευρές της γυναίκας και την αιώνια διελκυστίνδα για το τι είναι πραγματική γυναίκα, ή ίσως και τι είναι λάθος γυναίκα».

Το άγαλμα είχε τοποθετηθεί αρχικά στην προβλήτα Λανγκελίνι της Κοπεγχάγης το 2006, κοντά στη Μικρή Γοργόνα, αλλά αφαιρέθηκε το 2018 έπειτα από καταγγελίες κατοίκων ότι ήταν «χυδαίο και ψεύτικο». Μεταφέρθηκε τότε στο Φρούριο Ντράγκορ, απ’ όπου ζητείται ξανά η απομάκρυνσή του από την κρατική υπηρεσία για τα παλάτια και τον πολιτισμό.

Ο Δήμος του Ντράγκορ έχει απορρίψει προσφορά του Μπεκ να δωρίσει το γλυπτό, με την πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής, Χέλε Μπάρτ, να δηλώνει στην Berlingske: «Η προσφορά του καλλιτέχνη είναι καλή, αλλά το άγαλμα απλώς δεν ταιριάζει – καταλαμβάνει πολύ χώρο».

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης δηλώνει ότι δημιούργησε το άγαλμα ως χιουμοριστική απάντηση στις εντυπώσεις των τουριστών που έβρισκαν τη Μικρή Γοργόνα πολύ μικρή. Όπως αναφέρει, δέχεται συχνά θετικά σχόλια από κατοίκους του Ντράγκορ και ελπίζει ακόμη ότι το έργο του θα βρει τελικά μια μόνιμη θέση στην πόλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι; Ο έρωτας μέσω εφαρμογής γνωριμιών, η μάχη κατά του «αμερικανικού ιμπεριαλισμού»

Κόσμος 05.11.2025
«Συνήθιζα να αρνούμαι το συριακό μέρος του εαυτού μου και έλεγα στους ανθρώπους ότι ήμουν Αμερικανίδα όταν ήμουν εννέα ή δώδεκα ετών, περίπου, γιατί ήταν κάτι πολύ cool»

Φοιτητής καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκιση για σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε τοίχο του ΕΜΠ

Ελλάδα 05.11.2025
Τι αναφέρει ο κοσμήτορας που τον κατέγραψε σε φωτογραφία

Ο Μαμντάνι πέτυχε εντυπωσιακή νίκη, αλλά οι πραγματικές προκλήσεις τον περιμένουν: Ο Τραμπ θα του δυσκολέψει τη ζωή

Κόσμος 05.11.2025
Για μία νύχτα οι Δημοκρατικοί είναι ένα ενωμένο, χαρούμενο κόμμα

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ξεκινά η πολύκροτη δίκη – 147 κατηγορούμενοι στο εδώλιο

Ελλάδα 05.11.2025
Με βαριές κατηγορίες για συμμετοχή και δράση σε εγκληματική οργάνωση οι περισσότεροι - Κατηγορούμενοι για πλημμελήματα τα μέλη της διοίκησης της ΠΑΕ

Σεισμός στην Ξάνθη: Δόνηση 4,5 Ρίχτερ

Ελλάδα 05.11.2025
Ο σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης

«Η ελπίδα νίκησε την τυραννία» είπε μετά τη νίκη του o Μαμντάνι

Κόσμος 05.11.2025
Το μήνυμα 4 λέξεων προς τον Τραμπ

14 μήνες φυλάκιση σε φοιτητή που είχε γράψει σύνθημα για την Παλαιστίνη σε τοίχο του ΕΜΠ

Ελλάδα 05.11.2025
Ο φοιτητής είχε γράψει συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης, τον Μάιο του 2024

Σαλαμίνα: Αυτό είναι το πόρισμα για τον θάνατο της 75χρονης

Ελλάδα 05.11.2025
Οι αστυνομικοί εξετάζουν δύο σενάρια για τη δολοφονία της 75χρονης στο σπίτι της στη Σαλαμίνα