E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χάνει τους τουρίστες η Χαλκιδική: Μεγάλη μείωση φέτος των επισκεπτών

Με εμφανέστατα μειωμένη προσέλευση επισκεπτών εξελίσσεται το φετινό καλοκαίρι

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 4/8/2025 | 08:14

Χάνει τους τουρίστες η Χαλκιδική: Μεγάλη μείωση φέτος των επισκεπτών

Ο μέσος όρος μείωσης των επισκεπτών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο φτάνει μέχρι στιγμής στο 10%, ωστόσο, σε κάποιες περιοχές η μείωση φτάνει ακόμα και στο 15%-20%

Με εμφανέστατα μειωμένη προσέλευση επισκεπτών και κατά συνέπεια με πολύ χαμηλότερους τζίρους για τις τουριστικές επιχειρήσεις εξελίσσεται το φετινό καλοκαίρι στον τουριστικότερο νομό της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική. Όλες οι προσδοκίες πλέον στρέφονται στον Αύγουστο, ο οποίος παραδοσιακά αποτελεί έναν πολύ καλό μήνα τουριστικά για την περιοχή, ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση αυτήν τη στιγμή να ισχυριστεί ότι το κλίμα θα αντιστραφεί το υπόλοιπο διάστημα του καλοκαιριού.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, ο μέσος όρος μείωσης των επισκεπτών, Ελλήνων και αλλοδαπών, στη Χαλκιδική και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο φτάνει μέχρι στιγμής στο 10%, ωστόσο, σε κάποιες περιοχές η μείωση φτάνει ακόμα και στο 15%-20%.

Η ίδια εικόνα βγαίνει και από τις απαντήσεις των επιχειρηματιών του νομού, στο πλαίσιο του βαρόμετρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτό περισσότεροι από έξι στους δέκα επιχειρηματίες (63%) κάνουν λόγο για μειωμένη επισκεψιμότητα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ άλλο ένα 27% δηλώνει ότι κινείται σε σταθερά επίπεδα.

«Πλέον περιμένουμε τους τουρίστες της τελευταίας στιγμής, όμως, κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα γεμίσουμε τον Αύγουστο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σχετικά με αυτό, είναι να ελπίζουμε ότι θα γίνει», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κουφίδης.

Μειωμένες οι κατά κεφαλήν δαπάνες

Εκτός από τη σημαντική μείωση των επισκεπτών, όσοι επιλέγουν για τις διακοπές τους τη Χαλκιδική, ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε σχέση με την περσινή χρονιά αλλά και τις προηγούμενές της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες της Χαλκιδικής (55%) υποστηρίζει ότι είναι μειωμένη η κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών τη φετινή χρονιά, ενώ αύξησή τους βλέπει μόλις το 7%.

«Τόσο η μείωση των επισκεπτών στην περιοχή μας όσο και τα λιγότερα χρήματα που ξοδεύουν οι τουρίστες, έχουν να κάνουν με τη μεγάλη πτώση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων αλλά και των αλλοδαπών. Φέτος καταγράφουμε πολύ μεγάλη αύξηση στους τζίρους των σούπερ – μάρκετ και κυρίως στον κλάδο του έτοιμου φαγητού καθώς και στα καταστήματα με fast food. Στον αντίποδα, οι υπόλοιποι χώροι εστίασης αλλά και τα εμπορικά καταστήματα καταγράφουν μεγάλη πτώση στους τζίρους τους. Να αναφέρω στο σημείο αυτό ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο αντικατοπτρίζει απολύτως την εικόνα. Δεν θυμάμαι ποτέ να έχω δει άλλη φορά στη Χαλκιδική Γερμανούς τουρίστες να κάνουν ουρά έξω από τα σαντουιτσάδικα, για να αγοράσουν και να φάνε γύρο», σημειώνει ο κ. Κουφίδης.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, πολλά από τα οποία δεν θα μπορέσουν να κάνουν φέτος διακοπές, φαίνεται και από το γεγονός ότι σχεδόν εφτά στις δέκα επιχειρήσεις της Χαλκιδικής (69%) βλέπουν μείωση στον αριθμό των Ελλήνων επισκεπτών – πελατών τους.

Ακρίβεια, κακή νοοτροπία και έλλειψη υποδομών οι αιτίες
Οι υψηλές τιμές, αφού παρά το δυσμενές κλίμα πολλοί επιχειρηματίες δεν βάζουν «νερό στο κρασί τους», η κακή νοοτροπία σε ό,τι αφορά παροχή υπηρεσιών από κάποιες επιχειρήσεις αλλά και η σημαντική έλλειψη υποδομών στο νομό είναι οι βασικές αιτίες της φθίνουσας φετινής πορείας του τουρισμού της Χαλκιδικής.

«Καταγράφεται μεγάλη αύξηση του all inclusive και τα πεντάστερα ακριβά ξενοδοχεία είναι σχεδόν γεμάτα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχουν τουρίστες που μπορούν να ξοδέψουν χρήματα, ωστόσο, προτιμούν να τα δώσουν μέσα στα ξενοδοχεία, αφού η Χαλκιδική πάσχει από έλλειψη υποδομών. Σε κάποιες περιοχές κόβεται το νερό και το ρεύμα, δεν υπάρχει καλό ίντερνετ και βλέπεις βουνά από σκουπίδια. Όταν τα βλέπει αυτά ο επισκέπτης, δεν θα ξαναέρθει. Μέσα στα ξενοδοχεία όλα αυτά τα προβλήματα είναι λυμένα. Ταυτόχρονα πρέπει να αναβαθμιστεί η παροχή των υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις και να πέσουν οι τιμές σε κάποιες περιπτώσεις που είναι υψηλές. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και των επιχειρηματιών και του κρατικού μηχανισμού. Αλλιώς, θα το χάσουμε το παιχνίδι και δεν θα επιστρέψουμε στις καλές εποχές», καταλήγει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Εγνατία Οδό: Δύο νεκροί σε διπλό τροχαίο ‑ Θύμα και ο υπάλληλος που έσπευσε σε βοήθεια

Ελλάδα 28.03.2026
Ο οδηγός ΙΧ σκοτώθηκε μετά από σύγκρουση με νταλίκα, ενώ λίγο αργότερα υπάλληλος του παραχωρησιούχου παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα

Ισχυρή κακοκαιρία την Τετάρτη: 7 περιοχές σε επιφυλακή με καταιγίδες, 10 μποφόρ και πλημμυρικό κίνδυνο

Καιρός 28.03.2026
Δύο σενάρια για την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού - το πιο δύσκολο «χτυπά» Αττική, Πελοπόννησο και Θεσσαλία

Ανασύρθηκε η σορός του 34χρονου δύτη από το «Πηγάδι του Διαβόλου» στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Ελλάδα 28.03.2026
Επτά εξειδικευμένοι σπηλαιοδύτες ολοκλήρωσαν το Σάββατο την επιχείρηση ανάσυρσης, ενώ από νωρίς το πρωί βρέθηκε στην περιοχή η οικογένεια του άτυχου δύτη.

Κλείνει στις 14:00 ο σταθμός Μετρό Σύνταγμα λόγω αντιπολεμικού συλλαλητηρίου

Ελλάδα 28.03.2026
Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. ο σταθμός των Γραμμών 2 και 3 κλείνει μία ώρα πριν τη συγκέντρωση που είναι προγραμματισμένη για τις 15:00 στην πλατεία Συντάγματος.

Βρετανία: Αφγανός μετανάστης καταδικάστηκε σε 15 χρόνια για βιασμό 12χρονης που έπαιζε στις κούνιες

Κόσμος 28.03.2026
Ο 23χρονος Αχμάντ Μουλαχίλ συνέλαβε και βίασε την ανήλικη στο Νιούνιτον, μόλις τέσσερις μήνες μετά την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αιτών άσυλο.

Βρέφος Πύργου: «Το δάγκωναν τα ξαδέρφια του, έπεσε από το καρότσι» – Οι δικαιολογίες της 18χρονης μητέρας

Ελλάδα 28.03.2026
Ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου αποκάλυψε τους ισχυρισμούς της μητέρας, ενώ οι γιατροί διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή ότι «κάτι περίεργο συνέβαινε».

Συναγερμός για iPhone και iPad: Διέρρευσαν προηγμένα εργαλεία hacking – Τι πρέπει να κάνετε τώρα

Tech + Science 28.03.2026
Τα εργαλεία Coruna και DarkSword κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο στοχευμένων επιθέσεων ακόμα και από λιγότερο έμπειρους χάκερ.

Κακοκαιρία Deborah: Πού θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες – Συναγερμός για 5 περιοχές

Καιρός 28.03.2026
Θράκη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, Κρήτη, νότιες Κυκλάδες και Δωδεκάνησα στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων - νέα κακοκαιρία αναμένεται από την 1η Απριλίου.

Νοέλια Καστίγιο: Τρεις βιασμοί, παραπληγία και ευθανασία στα 25 – «Θέλω να σταματήσω να υποφέρω»

Κόσμος 28.03.2026
Η 25χρονη Ισπανίδα επέλεξε να φύγει από τη ζωή μόνη της σε κέντρο της Βαρκελώνης, ζητώντας από την οικογένειά της να αποχωρήσει πριν της χορηγηθεί η θανατηφόρα ένεση.

Πάτρα: Η 18χρονη μητέρα του κακοποιημένου βρέφους είναι εκ νέου έγκυος χωρίς να το γνωρίζει

Ελλάδα 28.03.2026
Το 10 μηνών κοριτσάκι νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο με εγκαύματα, δαγκωματιές και πολλαπλά κατάγματα - η μητέρα κρατείται και αναμένεται ιατροδικαστική έκθεση.

Αχαΐα: Τρεις κουκουλοφόροι εισέβαλαν τη νύχτα σε σπίτι – Χτυπούσαν τη μητέρα μπροστά στην 15χρονη κόρη της

Ελλάδα 28.03.2026
Οι ληστές άσκησαν σωματική βία για να αποσπάσουν τον κωδικό χρηματοκιβωτίου, ενώ η ανήλικη παρακαλούσε: «Σας παρακαλώ μη την χτυπάτε».

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Εκατέρωθεν πυρά στον 2ο μήνα – Τραυματίες Αμερικανοί στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία

Κόσμος 28.03.2026
Νεκρός και τραυματίες από ιρανικό πλήγμα στο Τελ Αβίβ, ενώ ο Ρούμπιο εκτιμά ότι οι στόχοι των ΗΠΑ θα επιτευχθούν μέσα σε δύο εβδομάδες.