E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι αθλήτριες θα κάνουν αναγκαστικά τεστ γονιδίων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου μετά τον σάλο με την Ιμάν Κελίφ

Οι νέοι κανονισμοί περιλαμβάνουν μια σειρά από παραμέτρους για την κατηγορία γυναικών

Δημοσίευση 31/7/2025 | 19:17

Οι αθλήτριες θα κάνουν αναγκαστικά τεστ γονιδίων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου μετά τον σάλο με την Ιμάν Κελίφ

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε την υποχρέωση για όλα τα θηλυκά αθλητικά σωματεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε παγκόσμιους αγώνες να υποβάλλουν τις αθλήτριες σε τεστ γονιδίων.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μήνες μετά την αμφιλεγόμενη υπόθεση της Αλγερινής πυγμάχου Ιμάν Κελίφ, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε ως κορίτσι, αλλά αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό της όταν αποκλείστηκε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 για αποτυχία σε μη καθορισμένο τεστ καταλληλότητας φύλου.

Η Κελίφ, ωστόσο, επετράπη να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, με την Ολυμπιακή Επιτροπή να δηλώνει τότε ότι «κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ασκεί αθλητισμό χωρίς διάκριση».

Αυτό το νέο τεστ, που απαιτείται για όλους τους αθλητές που επιθυμούν να αγωνιστούν στην κατηγορία των γυναικών, εγκρίθηκε πρόσφατα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου.

Τι περιλαμβάνει το νέο τεστ

Το νέο τεστ θα περιλαμβάνει λήψη δείγματος σάλιου ή αίματος. Η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου που δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουλίου αναφέρει ότι το συμβούλιο της Ομοσπονδίας ενέκρινε τον κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο «όλοι οι αθλητές που επιθυμούν να αγωνιστούν στην κατηγορία των γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πρέπει να υποβληθούν σε ένα τεστ για το γονίδιο SRY, το οποίο είναι αξιόπιστο για τον προσδιορισμό του βιολογικού φύλου».

Το τεστ θα πραγματοποιείται είτε με δείγμα από το μάγουλο είτε με δείγμα αίματος, ανάλογα με το τι είναι πιο βολικό. Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στο Τόκιο στις 13 Σεπτεμβρίου.

Πώς επηρεάζει το γυναικείο αθλητισμό

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόε, δήλωσε για τους νέους κανονισμούς και το τεστ SRY: «Η φιλοσοφία που κρατάμε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου είναι η προστασία και η προώθηση της ακεραιότητας του γυναικείου αθλητισμού. Είναι πραγματικά σημαντικό για ένα άθλημα που προσπαθεί συνεχώς να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες να εισέλθουν σε αυτό με την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει βιολογικό ταβάνι».

Συνεχίζοντας, ανέφερε: «Λέμε ότι, σε επίπεδο ελίτ, για να αγωνιστείς στην κατηγορία των γυναικών, πρέπει να είσαι βιολογικά γυναίκα. Ήταν πάντα σαφές για μένα και το Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου ότι το φύλο δεν μπορεί να υπερβαίνει τη βιολογία».

Οι νέοι κανονισμοί

Οι νέοι κανονισμοί περιλαμβάνουν μια σειρά από παραμέτρους για την κατηγορία γυναικών, όπως βιολογικές γυναίκες, βιολογικοί άντρες που δεν έχουν υποστεί ανδρική σeξουαλική ανάπτυξη (συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε τύπων ανδρικής εφηβείας) και βιολογικοί άντρες με «διαφορετική ανάπτυξη φύλου» που πληρούν τις μεταβατικές διατάξεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου.

«Οι βιολογικές γυναίκες που έχουν χρησιμοποιήσει τεστοστερόνη στο πλαίσιο θεραπείας επιβεβαίωσης ανδρικού φύλου, σύμφωνα με τις διατάξεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου για τις Αντιντόπινγκ Διατάξεις, δεν επιτρέπεται να αγωνιστούν στην κατηγορία των γυναικών μέχρι να περάσει μια περίοδος από τη τελευταία χρήση τεστοστερόνης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση επίσης σημειώνει ότι οι μεταβατικές διατάξεις δεν ισχύουν για τις τρανς γυναίκες, καθώς δεν υπάρχουν αθλήτριες στο ελίτ διεθνές επίπεδο σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τον σκοτώσαμε; Καλά κάναμε!»: Χυδαία σχόλια και επεισόδια έξω από τα δικαστήρια μετά τα ισόβια για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Μετά την καταδίκη του πρώτου κατηγορούμενου σε ισόβια, συγγενείς του επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία, κάμερες και δημοσιογράφους

Ρήξη Τραμπ ‑ Μελόνι μετά τη G7: «Με εκλιπαρούσε για μία φωτογραφία, τη λυπήθηκα» ‑ «Εγώ και η Ιταλία δεν παρακαλάμε»

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ - Οργισμένη απάντηση από τη Ρώμη

«Εύχομαι να κρύφτηκε, γιατί φοβόταν τον αδερφό της» – Τι λέει ο θείος της αγνοούμενης Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
«Δεν υπήρχε πιθανότητα να είχε αυτοκτονήσει. Ήταν μια αθώα κοπέλα»

Χειροπέδες σε δίδυμα αδέρφια στο Κορωπί μετά από άγριο επεισόδιο και εντοπισμό οπλοπολυβόλου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Βαρύ οπλοστάσιο έκρυβαν οι δύο 55χρονοι που συνελήφθησαν για απειλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη

Πανελλήνιες 2026: Στις 25 Ιουνίου ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Νέα εξέλιξη για τον βασικό ύποπτο ‑ Αγνοείται από εχθές

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Οι αρχές αναζητούν και τη 45χρονη και τον άνδρα που του νοίκιαζε το σπίτι

Reuters: Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε εκεχειρία ‑ Ξεκινά σήμερα

Κόσμος 19.06.2026
«Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος

Δίκη για τον 11χρονο Μάριο: Ομόφωνα ένοχος ο βασικός κατηγορούμενος ‑ Ισόβια η ποινή του

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Στον βασικό κατηγορούμενο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό

Μισθοδοσία Αρχιερέων: Ανακρίβειες τα υπέρογκα ποσά, εξηγεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Απαντήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα περί αυξήσεων στους μισθούς των Αρχιερέων

Αλεξία Μπακογιάννη: Περπατώ με τα παιδιά μου και βλέπω Κουφοντίνα ή Γιωτόπουλο, τι να κάνω;

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
«Αν δεν αντιδράσω δεν μπορώ να κοιτάξω τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Αν αντιδράσω είμαι απολύτως εν αδίκω»

Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε και επίσημα το διαζύγιο με τον Λουτσέσκου

Αθλητικά Νέα 19.06.2026
Ο Δικέφαλος με μια λιτή ανακοίνωση έβαλε τους τίτλους τέλους στην κοινή πορεία του με τον Ραζβάν Λουτσέσκου