Το μετρό της Θεσσαλονίκης φθάνει στην Καλαμαριά ‑ Πότε ξεκινά, πόσο κόσμο θα εξυπηρετεί
Η διαδρομή από άκρη σε άκρη θα διαρκεί μόλις 17 λεπτά
Δημοσίευση 25/7/2025 | 10:31

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προχωράνε οι εργασίες για την ολοκλήρωση της επέκτασης της γραμμής προς τη Καλαμαριά, που θα δώσει ανάσα στη κυκλοφοριακή συμφόρηση της ευρύτερης περιοχής.
H επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και αναμένεται να παραδοθεί σε λειτουργία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026. Το έργο θεωρείται κομβικής σημασίας για τη Θεσσαλονίκη, καθώς θα μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, θα περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και θα προσφέρει ταχύτερη μετακίνηση στους κατοίκους της ανατολικής πλευράς της πόλης.
Η βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης έχει μήκος 9,6 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει 13 σταθμούς: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμιγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη και Νέα Ελβετία.
Η διαδρομή από άκρη σε άκρη θα διαρκεί μόλις 17 λεπτά, με συχνότητα δρομολογίων στα 3,5 λεπτά και στόχο τα 90 δευτερόλεπτα μετά την ολοκλήρωση των επεκτάσεων και την ενίσχυση του στόλου. Σήμερα διαθέτει 18 υπερσύγχρονους αυτόματους συρμούς χωρίς οδηγό, πλήρως κλιματιζόμενους και εξοπλισμένους με συνοδό για την εξυπηρέτηση των επιβατών.
Η επέκταση προς Καλαμαριά αφορά νέα υπόγεια γραμμή μήκους 4,77 χιλιομέτρων με πέντε σταθμούς: Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα. Πρόκειται για έργο που θα ενώσει τις ανατολικές περιοχές με τον κεντρικό κορμό του δικτύου, ανακουφίζοντας βασικούς οδικούς άξονες και εξυπηρετώντας περιοχές με υψηλή πυκνότητα κατοικίας. Μετά την προσθήκη της γραμμής αυτής, οι ημερήσιοι επιβάτες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 90.000 σε περίπου 260.000.
Οι εργασίες στα εργοτάξια συνεχίζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Στον σταθμό Νομαρχία ολοκληρώνονται τα συστήματα πυροπροστασίας και πυρανίχνευσης, ενώ στο Καλαμαριά εγκαθίστανται οι ηλεκτρικοί πίνακες και τα συστήματα ραδιοεπικοινωνίας.
Στην Αρετσού εκτελούνται εργασίες φωτισμού και αερισμού, ενώ στη Νέα Κρήνη και τη Μίκρα προχωρά η τοποθέτηση υλικών υποδομών, η υδατοστεγάνωση και οι εγκαταστάσεις σηματοδότησης. Η ολοκλήρωση αυτών των σταθμών θα επιτρέψει τη σταδιακή δοκιμαστική λειτουργία πριν από την έναρξη της εμπορικής χρήσης.
Η χάραξη της νέας γραμμής ξεκινά από τον σταθμό 25ης Μαρτίου, όπου γίνεται η διακλάδωση, και καταλήγει στη Μίκρα, δημιουργώντας έναν νέο ισχυρό συγκοινωνιακό άξονα. Ωστόσο, τα σχέδια για το μετρό δεν σταματούν εδώ, αφού εξετάζεται ήδη επεκτάσεις προς τις δυτικές συνοικίες και το αεροδρόμιο, καθώς οι ανάγκες μετακίνησης και η αστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης απαιτούν ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και αποτελεσματικό δίκτυο που θα καλύπτει ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή.