Η συγκλονιστική κραυγή των τελευταίων ρεπόρτερ του AFP στη Γάζα ‑ «Δεν έχω πια δύναμη να δουλέψω»
«Κανείς μας δε θυμάται να έχει δει ποτέ συναδέλφους να πεθαίνουν από την πείνα»
Δημοσίευση 23/7/2025 | 19:20

Μια ομάδα δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (Agence France-Presse – AFP) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί τους στη Γάζα, δηλώνοντας ότι «χωρίς άμεση παρέμβαση, οι τελευταίοι ρεπόρτερ στη Γάζα θα πεθάνουν», σύμφωνα με το AP.
Σε μια εμπόλεμη ζώνη όπου το Ισραήλ γενικά απαγορεύει την είσοδο ξένων δημοσιογράφων, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το AFP, το Associated Press και το Reuters βασίζονται σε τοπικές ομάδες για τη μετάδοση των ειδήσεων. Οι ομάδες αυτές όμως δυσκολεύονται να εργαστούν λόγω των κινδύνων ασφαλείας και της πείνας στη Γάζα, όπου σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές έχουν σκοτωθεί περίπου 59.000 άνθρωποι σε 21 μήνες πολέμου.
Η Ένωση Δημοσιογράφων του AFP, ένας επαγγελματικός σύλλογος εντός του οργανισμού, περιέγραψε αναλυτικά την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί τους στη Γάζα. Η διοίκηση του AFP δήλωσε την Τρίτη ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες για την «αποτρόπαια» κατάσταση και εργάζεται για την εκκένωση των συνεργατών του και των οικογενειών τους.
«Εδώ και μήνες, παρακολουθούμε αβοήθητοι τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης τους», ανέφερε το AFP σε ανακοίνωσή του. «Η κατάστασή τους είναι πλέον αβάσταχτη, παρά το εξαιρετικό θάρρος, την επαγγελματική τους αφοσίωση και την ανθεκτικότητα που έχουν επιδείξει».
Ένας φωτορεπόρτερ του AFP, ο Μπασάρ, έγραψε το Σαββατοκύριακο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Δεν έχω πια δύναμη να δουλέψω για τα ΜΜΕ. Το σώμα μου είναι εξαντλημένο και δεν μπορώ άλλο».
Ο Μπασάρ εργάζεται για το AFP από το 2010. Από τον Φεβρουάριο ζει στα ερείπια του σπιτιού του στη Γάζα μαζί με τη μητέρα του και άλλα μέλη της οικογένειας, ενώ ένας από τους αδελφούς του πέθανε από την πείνα, σύμφωνα με την Ένωση Δημοσιογράφων.
Οι δημοσιογράφοι λαμβάνουν μηνιαίο μισθό από το AFP, όμως οι εξωφρενικές τιμές στην περιοχή καθιστούν την αγορά τροφίμων σχεδόν αδύνατη.
Μια άλλη εργαζόμενη του AFP, η Αχλάμ, είπε ότι κάθε φορά που βγαίνει από το καταφύγιό της για να καλύψει ένα γεγονός ή να κάνει μια συνέντευξη, «δεν ξέρω αν θα επιστρέψω ζωντανή». Το μεγαλύτερο πρόβλημά της, είπε, είναι η έλλειψη τροφής και νερού.
Από την ίδρυσή του το 1944, η Ένωση Δημοσιογράφων σημειώνει ότι το AFP έχει χάσει δημοσιογράφους σε συγκρούσεις, άλλοι έχουν τραυματιστεί ή έχουν αιχμαλωτιστεί. «Αλλά κανείς μας δεν θυμάται να έχει δει ποτέ συναδέλφους να πεθαίνουν από την πείνα».
«Αρνούμαστε να τους δούμε να πεθαίνουν», δήλωσε η Ένωση.
Το AFP συνεργάζεται αυτήν τη στιγμή με έναν ανεξάρτητο αρθρογράφο, τρεις φωτογράφους και έξι βιντεογράφους στη Γάζα, μετά την αποχώρηση των μόνιμων ανταποκριτών του το 2024. Εκπρόσωποι του AP και του Reuters εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τις ομάδες τους, αλλά δεν αποκάλυψαν πόσοι εργάζονται για λογαριασμό τους.
«Μας απασχολεί βαθιά η ασφάλεια του προσωπικού μας στη Γάζα και κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να τους στηρίξουμε», δήλωσε η Λόρεν Ίστον, εκπρόσωπος του Associated Press. «Είμαστε πολύ περήφανοι για τη δουλειά που συνεχίζει να κάνει η ομάδα μας, κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, για να κρατήσει τον κόσμο ενήμερο».
Το Reuters ανέφερε ότι βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους του και ότι «η εξαιρετικά δύσκολη πρόσβαση σε τρόφιμα οδηγεί σε μεγαλύτερα επίπεδα πείνας και ασθένειας για αυτούς και όλους τους κατοίκους της Γάζας».
Το πρακτορείο δήλωσε επίσης ότι παρέχει επιπλέον οικονομική βοήθεια για να τους στηρίξει και ότι «αν θελήσουν να εγκαταλείψουν τη Γάζα, θα τους προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια για να φύγουν».