Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τη λειψυδρία ‑ Τι θα ανακοινωθεί
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στη σύσκεψη που θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί – Παρουσιάζεται το εθνικό σχέδιο της χώρας για τα ύδατα
Δημοσίευση 23/7/2025 | 10:14

Στις 10:30 σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σύσκεψη στην οποία θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο που θα έχει στο επίκεντρο της την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύσκεψη αναμένεται να ανακοινωθεί η συγχώνευση εταιρειών ύδρευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης αυτού του πολύτιμου πόρου και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Ελλάδα σχεδιάζει να συγχωνεύσει εκατοντάδες μικρές εταιρείες ύδρευσης, σε μια περίοδο όπου η επιδεινούμενη ξηρασία έχει αφήσει τα φράγματα που τροφοδοτούν την Αθήνα στη χαμηλότερη στάθμη των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα που επικαλείται κυβερνητική πηγή περισσότερες από 700 εταιρείες ύδρευσης, οι περισσότερες εκ των οποίων ελέγχονται από δήμους, θα συγχωνευθούν σε τρεις.
Οι υπάρχουσες εταιρείες που καλύπτουν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη –η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ– θα επεκτείνουν την κάλυψή τους, ενώ μια τρίτη εταιρεία θα αναλάβει την ευθύνη για την υπόλοιπη χώρα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα νέο ταμείο για τη χρηματοδότηση φραγμάτων, μονάδων αφαλάτωσης και άλλων επενδύσεων.
Τέλος, η Αττική και η Κρήτη θα χαρακτηριστούν περιοχές με «έλλειψη νερού», ώστε να επιταχυνθούν τα νέα έργα.
Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο είχε πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας και την υιοθέτηση Εθνικού Σχεδίου για τη διαχείριση των υδάτων πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη.
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία από την τελευταία (2024) μελέτη του World Resources Institute, σύμφωνα με την οποία:
Η Ελλάδα κατατάσσεται στη 19η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον κίνδυνο λειψυδρίας.
Ανάλογες προκλήσεις αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Μεσογείου, καθώς το πρόβλημα εντείνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία επηρεάζει αρνητικά τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση νερού.
Στην σύσκεψη του Ιουνίου καταδείχθηκε επίσης ότι, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια (κατασκευή νέων φραγμάτων, διάνοιξη γεωτρήσεων κ.λπ.), το πρόβλημα επιμένει τόσο στην Ελλάδα όπως άλλωστε και σε όλες τις μεσογειακές χώρες.
Στη σύσκεψη, με βάση και την παρουσίαση πρόσθετων στοιχείων από την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ και τη ΡΑΑΕΥ (σ.σ. Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων), αναδείχθηκε η ανάγκη ολιστικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη υλοποίησης παρεμβάσεων σε οργανωτικό επίπεδο ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη πραγματοποίηση των μεγάλων και μικρών έργων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Από όλους τους συμμετέχοντες υπογραμμίστηκε ότι οι παρεμβάσεις θα κινηθούν στο πλαίσιο των προβλέψεων του Συντάγματος και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που κατοχυρώνουν το νερό ως δημόσιο αγαθό.