Πρόστιμο 40.000 ευρώ από τον ΟΑΣΑ στην Κοινοπραξία Συγκοινωνιών Αττικής για τα περιστατικά ασφαλείας με λεωφορεία της
Η ΟΣΜΕ κάνει λόγο για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας αλλά και του ΚΟΚ πανελλαδικά
Δημοσίευση 23/7/2025 | 08:48

Πρόστιμο, το οποίο αντιστοιχεί στο 2% της μηνιαίας αποζημίωσης χωρίς ΦΠΑ για τον Αύγουστο επέβαλε στην Κοινοπραξία Συγκοινωνιών Αττικής ο ΟΑΣΑ για τα δύο σοβαρά περιστατικά με λεωφορεία της γραμμής 122 (Σαρωνίδα – Αργυρούπολη) στις αρχές του μήνα.
Η ποινική ρήτρα που ενεργοποιήθηκε βάσει της σύμβασης, ισούται με το ποσό των 40.473,49 ευρώ και, όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση του Οργανισμού αφορά τόσο το περιστατικό της σύγκρουσης δύο λεωφορείων της Κοινοπραξίας στη Βούλα, το οποίο οδήγησε στο νοσοκομείο δεκάδες επιβάτες όσο και το δεύτερο που σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά με όχημα το οποίο κινούνταν ακυβέρνητο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΣΑ, η ρήτρα η επιβολή της οποίας είχε προαναγγελθεί, επιβάλλεται «για τη μη τήρηση κανόνων, κανονισμών και κανονιστικών διατάξεων». Στο έγγραφο μάλιστα αναφέρεται ότι για το σοβαρό ατύχημα της 4ης Ιουλίου στη Βούλα στο οποίο ενεπλάκησαν δύο οχήματα της Κοινοπραξίας, ο Οργανισμός «επιφυλάσσεται για την επιβολή περαιτέρω ρήτρας».
Στο μεταξύ σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης θέτει τους οδηγούς της, στους οποίους φαίνεται να επιρρίπτει συνολικά την ευθύνη για τα δύο περιστατικά και η διοίκηση της Κοινοπραξίας. Σε εσωτερικό μήνυμα προς τους εργαζομένους προαναγγέλλει εντατικοποίηση των ελέγχων, υποχρεωτικά σεμινάρια και αυστηρή τήρηση κανονισμών οδικής συμπεριφοράς, ενώ προειδοποιεί πως επαναλαμβανόμενες παραβάσεις δεν θα μένουν πλέον χωρίς συνέπειες.
«Δεν υπάρχει περιθώριο για αμέλεια, για επιπολαιότητα, για "μια φορά έγινε". Από εδώ και πέρα, αλλάζει το πλαίσιο. Θα γίνονται τακτικοί έλεγχοι οδήγησης και συμπεριφοράς στον δρόμο. Θα υπάρχουν ενημερώσεις και υποχρεωτικά σεμινάρια. Θα καταγράφονται παραβάσεις με ξεκάθαρο κανονισμό. Επανειλημμένα περιστατικά επικίνδυνης ή απρόσεκτης οδήγησης θα έχουν συνέπειες», αναφέρει το μήνυμα, στο οποίο επισημαίνεται πως «η εικόνα της εταιρείας έχει χτυπηθεί, και κυρίως έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη που είχαμε χτίσει με κόπο και επαγγελματισμό όλα αυτά τα χρόνια».
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης είχε επισημάνει αναφερόμενος στις καταγγελίες για υπερεργασία των οδηγών της Κοινοπραξίας ότι «καμία ένδειξη για 16ωρη βάρδια εργασίας, που αναφέρουν οι σχετικές καταγγελίες, δεν επιβεβαιώνεται» προσθέτοντας ότι ο μέσος όρος απασχόλησής της κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας του ατυχήματος ήταν 8 ώρες και 29 λεπτά. «Η ίδια η οδηγός, σε συνομιλία που είχε με τον ΟΑΣΑ, επιβεβαίωσε ότι δεν ισχύουν αυτές οι καταγγελίες περί εργασίας πέραν του νόμιμου ωραρίου εργασίας της», προσέθεσε.
Την ίδια στιγμή, αυστηρούς ελέγχους για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας στον κλάδο των οδηγών και στα τουριστικά λεωφορεία ζητά για ακόμα μία φορά η ΟΣΜΕ (Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας), στον απόηχο του τραγικού περιστατικού με τουριστικό λεωφορείο στις 15 Ιουλίου στη Ρόδο, όταν ο οδηγός του υπέστη καρδιακό επεισόδιο και έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας ενώ περίμενε γκρουπ τουριστών. Η Ομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «για όσα συμβαίνουν τώρα και για όσα θα συμβούν έως το τέλος της θερινής περιόδου στον τουριστικό κλάδο ως συνέπεια της παραβίασης των χρονικών ορίων εργασίας», όπως αναφέρει σε επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία, Εργασίας, Υποδομών και Μεταφορών και Τουρισμού.
Η ΟΣΜΕ κάνει λόγο για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας αλλά και του ΚΟΚ πανελλαδικά και ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς:
Να ελέγξουν ενδελεχώς το εργασιακό καθεστώς του οδηγού τουριστικού λεωφορείου στη Ρόδο, αλλά και το αν έχουν τηρηθεί οι διατάξεις που σχετίζονται με τα χρονικά όρια εργασίας, τις ημέρες ανάπαυσης, το 11ωρο ανάπαυσης εντός του 24ώρου και αν τηρείται και συμπληρώνεται το ημερήσιο βιβλίο εργασίας και δρομολογίων.
Να ενεργοποιήσουν άμεσα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην κατεύθυνση αποτροπής αυτών των φαινομένων.
«Εχετε την ευθύνη να ενεργήσετε στην κατεύθυνση της προάσπισης της εργατικής νομοθεσίας, των εργαζομένων τουριστικών λεωφοφρείων στη Ρόδο αλλά και πανελλαδικά και της προάσπισης του υπέρτατου αγαθού της οδικής ασφάλειας», καταλήγει η επιστολή της Ομοσπονδίας.