E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο τουριστικός «παράδεισος» του Κιμ Γιονγκ Ουν κατεβάζει ρολά για τους ξένους τουρίστες πριν… ανοίξει

Στην τελετή εγκαινίων του θέρετρου στις 24 Ιουνίου παρευρέθηκαν Ρώσοι διπλωμάτες, μαζί με τον Κιμ και την οικογένειά του

Δημοσίευση 18/7/2025 | 21:11

Ο τουριστικός «παράδεισος» του Κιμ Γιονγκ Ουν κατεβάζει ρολά για τους ξένους τουρίστες πριν… ανοίξει

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι το νέο της παραθαλάσσιο θέρετρο δεν θα δέχεται, προς το παρόν, επισκέπτες από το εξωτερικό, παγώνοντας τα σχέδια για ενίσχυση του τουρισμού μέσω αυτής της πολυδιαφημισμένης επένδυσης.

Το Wonsan Kalma Coastal Tourist Zone, που άνοιξε τις πύλες του την 1η Ιουλίου, έχει παρουσιαστεί ως βασικό έργο στο όραμα του Κιμ Γιονγκ Ουν για την ενίσχυση του τουρισμού στη χώρα. Στο διάστημα πριν από τα εγκαίνια, το θέρετρο προωθήθηκε ως προορισμός τόσο για Βορειοκορεάτες όσο και για ξένους επισκέπτες. Ωστόσο, όπως αναφέρεται αυτή την εβδομάδα στον επίσημο τουριστικό ιστότοπο της χώρας, η είσοδος για αλλοδαπούς «προσωρινά» δεν επιτρέπεται.

Την περασμένη εβδομάδα, οι πρώτοι Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν το θέρετρο στο Βονσάν, σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην ίδια πόλη. Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε την τουριστική ζώνη «καλό τουριστικό αξιοθέατο» και εξέφρασε την ελπίδα να γίνει δημοφιλής προορισμός για Ρώσους τουρίστες, σύμφωνα με το BBC.

Οι δύο χώρες αναμένεται να ξεκινήσουν απευθείας αεροπορικά δρομολόγια μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ μέχρι το τέλος του μήνα. Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες δήλωσαν στο NK News ότι είχαν ήδη προγραμματίσει αρκετά ταξίδια στο θέρετρο για τους επόμενους μήνες.

Το Βονσάν, παραθαλάσσια πόλη στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, φιλοξενεί εγκαταστάσεις πυραυλικών δοκιμών και ένα μεγάλο ναυτικό συγκρότημα. Είναι επίσης η περιοχή όπου ο Κιμ Γιονγκ Ουν πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας, σε βίλες διακοπών που ανήκαν στην πολιτική ελίτ της χώρας.

Το νέο θέρετρο εκτείνεται σε μήκος 4 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και ένα υδάτινο πάρκο. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, έχει χωρητικότητα περίπου 20.000 επισκεπτών.

Ωστόσο, από την έναρξη των κατασκευών το 2018, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει κακομεταχείριση των εργαζομένων, με αναφορές για καταναγκαστική εργασία, εξοντωτικά ωράρια και ανεπαρκείς αμοιβές.

Στην τελετή εγκαινίων του θέρετρου στις 24 Ιουνίου παρευρέθηκαν Ρώσοι διπλωμάτες, μαζί με τον Κιμ και την οικογένειά του.

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα επέτρεψε για πρώτη φορά μετά την πανδημία την είσοδο Ρώσων τουριστών το 2023, ενώ φέτος, τον Φεβρουάριο, άνοιξε προσωρινά και για επισκέπτες από χώρες της Δύσης, όπως η Αυστραλία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα, διέκοψε ξανά την είσοδο τουριστών, χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Η απόφαση να αποκλειστεί προσωρινά η είσοδος ξένων επισκεπτών στο νέο θέρετρο προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την πραγματική ετοιμότητα της χώρας να δεχθεί διεθνή τουρισμό, αλλά και για τους βαθύτερους πολιτικούς λόγους πίσω από αυτή την ξαφνική αλλαγή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σύγκρουση τρένων στη Βρετανία: Τι συνέβη κοντά στο Μπέντφορντ και πόσοι τραυματίστηκαν

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Δύο τρένα της East Midlands Railway συγκρούστηκαν νότια του Μπέντφορντ, με πέντε ελικόπτερα αεροδιακομιδής και δεκάδες οχήματα έκτακτης ανάγκης στο σημείο.

Τραγωδία στα Χανιά: 17χρονος Βρετανός πνίγηκε στον Κλαδισό

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση εντοπισμού 17χρονου Βρετανού στην παραλία του Κλαδισού στα Χανιά

Η στιγμή του Μουντιάλ: Ο προπονητής της Ιαπωνίας ζήτησε και έβγαλε σέλφι με τον Χάρι Κέιν, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 19.06.2026
Ο Χατζίμε Μοριγιάσου δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του όταν συνάντησε τον αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν

«Τον σκοτώσαμε; Καλά κάναμε!»: Χυδαία σχόλια και επεισόδια έξω από τα δικαστήρια μετά τα ισόβια για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Μετά την καταδίκη του πρώτου κατηγορούμενου σε ισόβια, συγγενείς του επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία, κάμερες και δημοσιογράφους

Ρήξη Τραμπ ‑ Μελόνι μετά τη G7: «Με εκλιπαρούσε για μία φωτογραφία, τη λυπήθηκα» ‑ «Εγώ και η Ιταλία δεν παρακαλάμε»

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ - Οργισμένη απάντηση από τη Ρώμη

«Εύχομαι να κρύφτηκε, γιατί φοβόταν τον αδερφό της» – Τι λέει ο θείος της αγνοούμενης Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
«Δεν υπήρχε πιθανότητα να είχε αυτοκτονήσει. Ήταν μια αθώα κοπέλα»

Χειροπέδες σε δίδυμα αδέρφια στο Κορωπί μετά από άγριο επεισόδιο και εντοπισμό οπλοπολυβόλου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Βαρύ οπλοστάσιο έκρυβαν οι δύο 55χρονοι που συνελήφθησαν για απειλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη

Πανελλήνιες 2026: Στις 25 Ιουνίου ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Νέα εξέλιξη για τον βασικό ύποπτο ‑ Αγνοείται από εχθές

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Οι αρχές αναζητούν και τη 45χρονη και τον άνδρα που του νοίκιαζε το σπίτι

Reuters: Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε εκεχειρία ‑ Ξεκινά σήμερα

Κόσμος 19.06.2026
«Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος

Δίκη για τον 11χρονο Μάριο: Ομόφωνα ένοχος ο βασικός κατηγορούμενος ‑ Ισόβια η ποινή του

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Στον βασικό κατηγορούμενο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό