E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυριακή Γρίβα: «Πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας αντικοινωνικού τύπου»

Τι λέει ο ψυχίατρος που παρακολουθεί τον δράστη

Δημοσίευση 17/7/2025 | 19:15

Κυριακή Γρίβα: «Πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας αντικοινωνικού τύπου»

Την εκτίμηση πως ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα θα μπορούσε «στον χρόνο τέλεσης να ενήργησε με μειωμένο καταλογισμό» εξέφρασε καταθέτοντας στο δικαστήριο ο Ψυχίατρος, καθηγητής Αθανάσιος Δουζένης .

Ο ψυχίατρος κατέθεσε ως θεράπων γιατρός του 40χρονου καθώς τον εξέτασε «πολλές φορές» στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Ο κ. Δουζένης εξήγησε πως δεν είναι πραγματογνώμονας οπότε καταθέτει τη γνώμη του για τον κατηγορούμενο που, όπως είπε, είχε αυτοκτονικές τάσεις και για το λόγο αυτό εστίασαν την προσπάθεια τους να τον διατηρήσουν στη ζωή .

«Ήθελα να διασφαλίσω ότι δεν θα επαναληφθούν απόπειρες αυτοκαταστροφής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής μετέφερε στο δικαστήριο την εικόνα ενός ανθρώπου που «έδειχνε συντετριμμένος, δεν κοιμόταν καλά, διακατεχόταν από διάφορες ιδέες», σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της δικογραφίας .

«Ξέρω αυτά που μας έλεγε και βλέπαμε. Μας ανέφερε πως είχε ιστορικό πολύεξάρτησης και διαπιστώσαμε διαταραχή προσωπικότητας και κατάθλιψη. Ανήκει στον κατάλογο ψυχικών διαταραχών, είναι μια μόνιμη διαταραχή. Από την ειδησεογραφία κατάλαβα ότι πρόκειται για άνθρωπο χειριστικό. Σχετικά με τον φόνο ο κατηγορούμενος δεν εισέφερε κάποια πληροφορία κι έλεγε πως δε θυμάται… Δεν ξέρεις αν λέει αλήθεια ή ψέματα. Δεν συνεισέφερε τίποτα για την κατάσταση εκείνη την ημέρα. Για τις αναμνήσεις του, πριν και μετά, περιγράφει ένα κενό».

Πρόεδρος: Μπορεί κάποιος που δεν θυμάται να ρωτάει μετά από τρεις ώρες τι έκανα στο θύμα;
Μάρτυρας: Μπορεί.
Πρόεδρος: Αυτό σημαίνει ότι δεν είχε συνείδηση των πραττομένων του;
Μάρτυρας: Δεν έχω ιδέα.

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως υπάρχει πιθανότητα το αλκοόλ και η λήψη φαρμάκων να οδηγήσουν σε απώλεια συνείδησης.

Πρόεδρος: Τι σημαίνει αυτό;
Μάρτυρας: Οπωσδήποτε ο άνθρωπος ήταν σε θέση, είχε αναπτύξει ανοχή στις ουσίες …είχε την ικανότητα να φτάσει στο σημείο, να κάνει πράγματα. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να ήταν σε κωματώδη κατάσταση. Η απώλεια συνείδησης έχει να κάνει με το ότι ήταν ζαλισμένος.

Μάλιστα, ο καθηγητής δεν θέλησε να δώσει ερμηνεία και μίλησε για περιπτώσεις ανθρώπων που περιγράφουν ένα μπλακάουτ. «Λένε ξύπνησα και δε θυμάμαι πού πάρκαρα το αμάξι. Είναι το αλκοολικό μπλακάουτ. Έφτασαν και οδήγησαν και πάρκαραν κανονικά και το πρωί δε θυμούνται. Η ανάμνηση όμως έχει σβηστεί τελείως» κατέθεσε ο κ. Δουζένης.

Ο μάρτυρας εμφανίστηκε προβληματισμένος για τον κατηγορούμενο.

«Είμαι θεράπων ιατρός του και μέλημά μου είναι η πορεία του. Βρίσκεται εν ζωή και σε αρκετά καλή κατάσταση. Σημαντική είναι η άποψη των πραγματογνώμων. Σωρευτικά υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να έχει μειωμένο καταλογισμό».

Ο καθηγητης κλήθηκε να μιλήσει για την «ψυχική ή διανοητική διαταραχή του κατηγορούμενου» και να αναπτύξει στο δικαστήριο το συλλογισμό του.

«Πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας αντικοινωνικού τύπου και όταν τον εξέτασα έπασχε σίγουρα και από κατάθλιψη» ανέφερε ο μάρτυρας με την εισαγγελέα να ρωτά: «Αυτές οι διαταραχές μπορεί να μας δώσουν εγκληματική συμπεριφορά ή πρέπει να συντρέχουν και άλλοι παράγοντες;»

Μάρτυρας: Όχι δεν τεκμαίρεται ότι όποιος πάσχει από αυτά θα εγκληματίσει. Το αν έχει μειωμένο καταλογισμό είναι μια δικαστική απόφαση.

Εισαγγελέας: Υπήρχε αδυναμία από τον κατηγορούμενο να αντιληφθεί το άδικο της πράξης του;
Μάρτυρας: Είδα έναν άνθρωπο συντετριμμένο που έλεγε δεν θυμάμαι τίποτα από το περιστατικό. Ρωτάτε τη γνώμη μου και σας την παραθέτω. Μπορεί οι κινήσεις του να δείχνουν ότι ήξερε τι έκανε, αλλά τι σε οδηγεί να το κάνεις είναι συγκεχυμένο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή «οι δύο παθήσεις συνδέονται συχνότερα με αυτοκαταστροφικότητα και την αυτοκτονία». «Όμως και η ετεροκαταστροφικότητα για πολλούς είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος» τόνισε ο κ. Δουζένης επαναλαμβάνοντας πως ζητήθηκε η γνώμη του και την παραθέτει χωρίς όμως να μπορεί να συνεισφέρει περισσότερα στοιχεία. «Δεν έχω εικόνα για να εισφέρω άποψη περισσότερη» είπε με την εισαγγελέα να σχολιάζει: «τότε καλό θα ήταν να μην εκφέρετε άποψη».

Μιλώντας δε για το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος επιχείρησε να αυτοκτονήσει μετά τη δολοφονία έδωσε την ερμηνεία πως μπορεί το μήνυμα να ήταν «θέλω να πεθάνω μαζί της». «Αυτό είναι μια ακραία ένδειξη συναισθήματος που και στην ψυχιατρική περιγράφεται» σημείωσε ο μάρτυρας ο οποίος στη συνέχεια συμπλήρωσε πως «η απόπειρα αυτοκτονίας όπως μου περιγράφετε ήταν σοβαρή».

Οι απόπειρες και η αντίδραση του πατέρα της Κυριακής

Στο επίκεντρο της εξέτασης του μάρτυρα βρέθηκαν οι απόπειρες αυτοκτονίας που έχει κάνει ο κατηγορούμενος με τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας να τις αμφισβητούν αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ήταν «χειριστικές».

Μάλιστα, έγινε αναφορά και σε απόπειρα απαγχονισμού που ο 40χρονος έκανε μέσα στη φυλακή μετά το στυγερό έγκλημα . Ο Ψυχιατρος χαρακτήρισε σοβαρή την συγκεκριμένη απόπειρα αναφέροντας πως μετά ο κατηγορούμενος του είπε πως «δεν θέλει να ζήσει άλλο χωρίς την Κυριακή και πως την είδε στον ύπνο του…».

«Στόμωσε το μαχαίρι από τις πέντε μαχαιριές γι αυτό δεν μπόρεσε να αυτοκτονήσει…» αντέδρασε ο πατέρας της Κυριακής από το ακροατήριο ενώ στη συνέχεια η υπεράσπιση διευκρίνησε σχετικά με το αίτημα για μειωμένο καταλογισμό πως ο κατηγορούμενος «δεν είχε διανοητική καθυστέρηση». «Θεωρούμε ότι η βούληση του επηρεάστηκε από την ψυχική πάθηση σε συνδυασμό με τις ουσίες που είχε καταναλώσει…» υπογράμμισε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Σπύρος Δημητρίου.

Στο «μικροσκόπιο» μπήκε και σχετική πραγματογνωμοσύνη με τον μάρτυρα, απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, να σημειώνει ότι «όλες οι πραγματογνωμοσύνες είναι έκφραση γνώμης».

«Η ψυχιατρική είναι μια επιστήμη με πολλές ασάφειες. Τα πράγματα είναι πιο ρευστά , οι διαφωνίες δεν είναι κακόβουλες αλλά έχουν να κάνουν με το πώς είναι ο άνθρωπος την ώρα που τον συναντάμε. Το ψυχιατρικό πρόβλημα δεν σώζει …» ανέφερε προσθέτοντας πως «κάποιος που έχει κάνει φόνο είναι εξ ορισμού επικίνδυνος ….» .

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά τώρα στο Αλσος Βεΐκου

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο σπεύδουν 30 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα

Με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια διαγνώστηκε ο Τραμπ

Κόσμος Χτες
Παρουσίαζε οίδημα στο κάτω μέρος των ποδιών

Από τη Γαλάζια Πατρίδα στη Νέα Μεσόγειο: Το προκλητικό άρθρο της Daily Sabah για τουρκική ηγεμονία από τη Συρία έως την Ισπανία

Κόσμος Χτες
Η συμμαχία με την Ισπανία που βλέπει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας

Κυριακή Γρίβα: «Πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας αντικοινωνικού τύπου»

Ελλάδα Χτες
Τι λέει ο ψυχίατρος που παρακολουθεί τον δράστη

«Πέθανε στην αγκαλιά της μητέρας της πριν φθάσει βοήθεια»: Ο τραγικός απολογισμός μετά την κατάπαυση πυρός στη Σουέιντα

Κόσμος Χτες
Σπίτια έχουν μετατραπεί σε ερείπια, νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, η παροχή νερού και ηλεκτρισμού έχει διακοπεί

Έρχεται νέο ισχυρό κύμα καύσωνα και «τροπικές νύχτες»

Καιρός Χτες
Εκτιμήσεις και για 45άρια, ποια θα είναι δυσκολότερη ημέρα

Ο Τραμπ «έκλεψε» ένα μετάλλιο στον τελικό του Μουντιάλ Συλλόγων

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του τροπαίου στο Μουντιάλ Συλλόγων

Θαvατηφόρo τρoχαίo με τρεις vεκρoύς στην Αργολίδα ‑ Νταλίκα συγκρούστηκε με τζιπ

Ελλάδα Χτες
Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τόσο μεγάλη που η μηχανή του τζιπ εκτινάχθηκε σε μεγάλη απόσταση

Ηράκλειο: Έτρεχαν ξυπόλητες μέσα στο βράδυ για να γλυτώσουν από τον πατέρα τους

Ελλάδα Χτες
Οι γείτονες, που άκουσαν τις εκκλήσεις για βοήθεια, κάλεσαν την αστυνομία